Skip to main content

Apel de la organizaţia romilor: Menţionarea etniei în ştiri despre oameni care nu respectă carantina este irelevată şi neproductivă

 
Foto | Paginademedia.ro
Foto | Paginademedia.ro

Apel de la o asociaţie a romilor. Reprezentanţii etniei rome solicită presei să nu se mai menţioneze etnia în ştiri despre oameni care nu au respectat carantina, pe fondul îmbolnăvirilor de Coronavirus.

Publicitate

„Menţionarea şi asocierea directă a minorităţii naţionale a romilor cu acţiuni negative şi referiri stricte la infracţionalitate conduc la construirea unei atitudini negative la adresa romilor”, subliniază comunicatul de presă remis Paginademedia.ro de către Centrul Naţional de Cultură a Romilor.

Organizaţia aduce şi două exemple de ştiri în care, spun ei, folosirea cuvântului „rom” este nepotrivită. Articolele vin de site-uri ca Digi24 şi Libertatea:

Ce mai spune organizaţia romilor:

„În ţara noastră există numeroase cazuri în care cetăţeni români, indiferent de etnie, nu au respectat regulile de izolare şi carantină pentru prevenirea răspândirii coronavirusului, menţionarea etniei este total irelevantă şi neproductivă şi poate alimenta ura unor extremişti pregătiţi, în orice moment, să reacţioneze violent”, după cum menţionează documentul.

„Ne este teamă de ceea ce ar putea genera, în perioada următoare, anumite ştiri cu conţinut discriminatoriu şi chiar rasist”, concluzionează aceeaşi sursă.

În continuare, redăm comunicatul remis de Centrul Naţional de Cultură a Romilor

„Scrisoare în atenţia instituţiilor mass-media din România privind mesajele cu tentă discriminatorie

Centrul Naţional de Cultură a Romilor – Romano-Kher îşi exprimă profunda îngrijorare faţă de recentele ştiri ce fac referire la minoritatea naţională a romilor, în contextul situaţiei de criză din România, cauzată de COVID-19.

De exemplu, în două articole recent publicate de Digi24 (300 de romi dintr-un sat din Suceava s-au întors din Italia de teama coronavirusului şi au minţit la vamă că vin din Germania) şi Libertatea (Un grup de romi trimis în izolare a băgat spaima în autorităţi, în Argeş), menţionarea şi asocierea directă a minorităţii naţionale a romilor cu acţiuni negative şi referiri stricte la infracţionalitate conduc la construirea unei atitudini negative la adresa romilor, cu potenţial de a se transforma în emoţii colective şi de a produce, în situaţii de criză, conflicte interetnice.

În situaţia în care în ţara noastră există numeroase cazuri în care cetăţeni români, indiferent de etnie, nu au respectat regulile de izolare şi carantină pentru prevenirea răspândirii coronavirusului, menţionarea etniei este total irelevantă şi neproductivă şi poate alimenta ura unor extremişti pregătiţi, în orice moment, să reacţioneze violent.

Preferăm să tragem acum un semnal de alarmă pentru a opri, cu ajutorul dumneavoastră, ştirile unde fie se menţionează etnia, fie se difuzează imagini cu romi (care pot fi recunoscuţi uşor după portul tradiţional rom) şi toate aceste informaţii pe fondul general de panică şi tensiune ce a cuprins întreaga societate românească.

În perioada celui de-al Doilea Război Mondial, romii au fost asociaţi cu transmiterea tifosului şi această vină atribuită a avut o contribuţie importantă la decizia guvernului de atunci de a-i deporta pe romi în Transnistria. Nu mai poate fi vorba despre deportare în zilele noastre, dar poate fi vorba despre generarea unor conflicte interetnice, ceea ce este inadmisibil în orice circumstanţă ne-am afla ca societate.

Trăim cu toţii într-o ţară unde responsabilitatea individuală este la cote extrem de joase şi aceasta se manifestă la mulţi concetăţeni de-ai noştri, indiferent de etnia lor. Milităm, ca întotdeauna, pentru respectarea regulilor şi cu atât mai mult în contextul pandemiei de COVID-19.

Vă transmitem această scrisoare pentru că ne este teamă de ceea ce ar putea genera, în perioada următoare, anumite ştiri cu conţinut discriminatoriu şi chiar rasist. Prin această scrisoare, Centrul Naţional de Cultură a Romilor – Romano-Kher solicită tuturor mijloacelor de informare în masă evitarea difuzării de mesaje cu tentă discriminatorie sau rasistă.

Vă mulţumim şi vă asigurăm de sprijinul nostru în vederea unei informări corecte a opiniei publice şi a prevenirii şi combaterii ştirilor discriminatorii sau rasiste.

Mihai NEACŞU

Directorul Centrului Naţional de Cultură a Romilor – Romano-Kher”

Autor: Raul Bambu raul.bambupaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Radu Radu
    ***
  • valentina valentina
    ***
  • Gogu Gogu
    Poate a sosit momentul ca si *** sa respecte regulile și legile.
  • George George
    Luati-as la tranta Centrul Național de Cultură a Romilor ..... in loc sa dai comunicate, mai bine ai supraveghea ce fac oameni din comunitatea ta.
    Si sa explici comunitati tale SA STEA IN CASA.....
    Sa nu fac nunti, inmormantari... etc, etc
  • Kefa Kefa
    Nu sunt de acord că este irelevant să se menționeze etnia sau alte trăsături de dragul de a nu discrimina. Nu cred că este util să ne ascundem în spatele corectitudinii politice chiar și acum, când sănătatea noastră este în joc. Dacă s-ar descoperi, de pildă, că - statistic vorbind - oamenii pistruiați au șanse mai mari să transmită virusul, ar trebui să se țină ascuns asta pentru a nu-i discrimina pe cei pistruiați? La fel, dacă anumite grupuri sociale - statistic vorbind! - au o predilecție mai mare către a încălca legea, de a răspândi virusul cu sau fără rea-voință, merită să-i punem în pericol pe ceilalți ascunzând asta? De ce să nu îndemnăm grupurile sociale vizate să găsească singure mecanisme în interiorul lor de a-și regla comportamentele rele, pentru binele lor și al tuturor? Susțin dezvoltarea tuturor minorităților, dar fără punerea în pericol a nimănui! Cum erau priviți nemții la sfârșitul celui de-al doilea război mondial...? Și cum sunt priviți acum...? Ce a făcut diferența? Vă las să răspundeți...

Trimite un comentariu

sus