Skip to main content

Apel de la organizația romilor: Menționarea etniei în știri despre oameni care nu respectă carantina este irelevată și neproductivă

 
Apel de la organizația romilor: Menționarea etniei în știri despre oameni care nu respectă carantina este irelevată și neproductivă
Foto | Paginademedia.ro

Apel de la o asociație a romilor. Reprezentanții etniei rome solicită presei să nu se mai menționeze etnia în știri despre oameni care nu au respectat carantina, pe fondul îmbolnăvirilor de Coronavirus. 

„Menționarea și asocierea directă a minorității naționale a romilor cu acțiuni negative și referiri stricte la infracționalitate conduc la construirea unei atitudini negative la adresa romilor”, subliniază comunicatul de presă remis Paginademedia.ro de către Centrul Național de Cultură a Romilor.

Publicitate

Organizația aduce și două exemple de știri în care, spun ei, folosirea cuvântului „rom” este nepotrivită. Articolele vin de site-uri ca Digi24 și Libertatea:

Ce mai spune organizația romilor:

„În țara noastră există numeroase cazuri în care cetățeni români, indiferent de etnie, nu au respectat regulile de izolare și carantină pentru prevenirea răspândirii coronavirusului, menționarea etniei este total irelevantă și neproductivă și poate alimenta ura unor extremiști pregătiți, în orice moment, să reacționeze violent”, după cum menționează documentul. 

„Ne este teamă de ceea ce ar putea genera, în perioada următoare, anumite știri cu conținut discriminatoriu și chiar rasist”, concluzionează aceeași sursă. 

În continuare, redăm comunicatul remis de Centrul Național de Cultură a Romilor

„Scrisoare în atenția instituțiilor mass-media din România privind mesajele cu tentă discriminatorie

Centrul Național de Cultură a Romilor – Romano-Kher își exprimă profunda îngrijorare față de recentele știri ce fac referire la minoritatea națională a romilor, în contextul situației de criză din România, cauzată de COVID-19.

De exemplu, în două articole recent publicate de Digi24 (300 de romi dintr-un sat din Suceava s-au întors din Italia de teama coronavirusului şi au minţit la vamă că vin din Germania) și Libertatea (Un grup de romi trimis în izolare a băgat spaima în autorități, în Argeș), menționarea și asocierea directă a minorității naționale a romilor cu acțiuni negative și referiri stricte la infracționalitate conduc la construirea unei atitudini negative la adresa romilor, cu potențial de a se transforma în emoții colective și de a produce, în situații de criză, conflicte interetnice.

În situația în care în țara noastră există numeroase cazuri în care cetățeni români, indiferent de etnie, nu au respectat regulile de izolare și carantină pentru prevenirea răspândirii coronavirusului, menționarea etniei este total irelevantă și neproductivă și poate alimenta ura unor extremiști pregătiți, în orice moment, să reacționeze violent.

Preferăm să tragem acum un semnal de alarmă pentru a opri, cu ajutorul dumneavoastră, știrile unde fie se menționează etnia, fie se difuzează imagini cu romi (care pot fi recunoscuți ușor după portul tradițional rom) și toate aceste informații pe fondul general de panică și tensiune ce a cuprins întreaga societate românească.

În perioada celui de-al Doilea Război Mondial, romii au fost asociați cu transmiterea tifosului și această vină atribuită a avut o contribuție importantă la decizia guvernului de atunci de a-i deporta pe romi în Transnistria. Nu mai poate fi vorba despre deportare în zilele noastre, dar  poate fi vorba despre generarea unor conflicte interetnice, ceea ce este inadmisibil în orice circumstanță ne-am afla ca societate.

Trăim cu toții într-o țară unde responsabilitatea individuală este la cote extrem de joase și aceasta se manifestă la mulți concetățeni de-ai noștri, indiferent de etnia lor. Milităm, ca întotdeauna, pentru respectarea regulilor și cu atât mai mult în contextul pandemiei de COVID-19.

Vă transmitem această scrisoare pentru că ne este teamă de ceea ce ar putea genera, în perioada următoare, anumite știri cu conținut discriminatoriu și chiar rasist. Prin această scrisoare, Centrul Național de Cultură a Romilor – Romano-Kher solicită tuturor mijloacelor de informare în masă evitarea difuzării de mesaje cu tentă discriminatorie sau rasistă.

Vă mulțumim și vă asigurăm de sprijinul nostru în vederea unei informări corecte a opiniei publice și a prevenirii și combaterii știrilor discriminatorii sau rasiste.

Mihai NEACȘU

Directorul Centrului Național de Cultură a Romilor – Romano-Kher”

Autor: Raul Bambu raul.bambupaginademedia.ro

Comentarii

  • Luati-as la tranta Centrul Național de Cultură a Romilor ..... in loc sa dai comunicate, mai bine ai supraveghea ce fac oameni din comunitatea ta.
    Si sa explici comunitati tale SA STEA IN CASA.....
    Sa nu fac nunti, inmormantari... etc, etc
  • Nu sunt de acord că este irelevant să se menționeze etnia sau alte trăsături de dragul de a nu discrimina. Nu cred că este util să ne ascundem în spatele corectitudinii politice chiar și acum, când sănătatea noastră este în joc. Dacă s-ar descoperi, de pildă, că - statistic vorbind - oamenii pistruiați au șanse mai mari să transmită virusul, ar trebui să se țină ascuns asta pentru a nu-i discrimina pe cei pistruiați? La fel, dacă anumite grupuri sociale - statistic vorbind! - au o predilecție mai mare către a încălca legea, de a răspândi virusul cu sau fără rea-voință, merită să-i punem în pericol pe ceilalți ascunzând asta? De ce să nu îndemnăm grupurile sociale vizate să găsească singure mecanisme în interiorul lor de a-și regla comportamentele rele, pentru binele lor și al tuturor? Susțin dezvoltarea tuturor minorităților, dar fără punerea în pericol a nimănui! Cum erau priviți nemții la sfârșitul celui de-al doilea război mondial...? Și cum sunt priviți acum...? Ce a făcut diferența? Vă las să răspundeți...

Trimite un comentariu