Skip to main content

G4Media: Care este primul site blocat pentru fake news, în contextul Coronavirus. Ar fi folosit titluri „false”, „alarmiste” prin care „generează panica”

 
G4Media: Care este primul site blocat pentru fake news, în contextul Coronavirus. Ar fi folosit titluri „false”, „alarmiste” prin care „generează panica”

De ultimă oră. S-a hotărât închiderea primului site web pentru fake-news. Măsura are în spate decretul de instituire a stării de urgenţă, care printre altele prevede şi pedepse pentru platformele care propagă informaţii false, transmite G4Media.ro.

Publicitate

Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, a trimis către ANCOM propunere a de închidere a site-ului Ştiridemoment.ro, care a publicat mai multe materiale cu exprimări „alarmiste”, care „generează panica” şi cu „titluri complet false”, arată motivarea Grupului de Comunicare Strategică.

Motivarea deciziei, potrivit Grupului de Comunicare Strategică:

„În urma analizei, a rezultat că site-ul menţionat selectează şi preia trunchiat declaraţii şi informaţii pe care le titrează în formulări şi exprimări alarmiste, menite să genereze panica în rândul cetăţenilor.

Titlurile materialelor postate pe site-ul menţionat fie sunt complet false, fie nu au legătură cu decizii anunţate oficial de entităţile la care fac referire. Astfel de titluri pot genera comportamente sociale neadecvate şi disproporţionate cu situaţia reală.

Totodată, site-ul în cauză nu are identitate şi nu au fost identificate persoane de contact”, precizează Grupul de comunicare strategică.

Concret, unul dintre titlurile pentru care site-ul va fi sancţionat este următorul:

„Se închid de luni Kaufland, Auchan, Metro, Carrefour şi Lidl”, datat cu 15 martie 2020.

Titlul materialului („Se închid de luni Kaufland, Auchan, Metro, Carrefour şi Lidl”) nu are legătură cu ceea ce se prezintă în conţinutul articolului, respectiv o declaraţie a lui Dan Şucu, proprietar al grupului Mobexpert, care anunţa închiderea magazinelor sale.

De asemenea, pe fir a intrat şi Poliţia, care face cercetări în acest caz pentru infracţiunea de „comunicare de informaşii false”, menţionează aceeaşi sursă.

Citeşte şi: VIDEO. Dragoş Stanca, un interviu în care pune degetul pe rană: "A fost nevoie de o pandemie să ne dăm seama de mizeria şi de nebunia din spaţiul digital"

Comunicatul Grupului de Comunicare Strategică, integral:

„Ministrul Afacerilor Interne, Ion Marcel Vela, a transmis către ANCOM, astăzi, 18 martie 2020, propunerea Grupului de Comunicare Strategică de dezactivare a site-ului https://stiridemoment.ro. Propunerea este întemeiată în baza articolului 54 din Decretul Prezidenţial numărul 195/2020.

Grupul de Comunicare Strategică a înaintat ministrului Afacerilor Interne propunerea respectivă după ce, în urma analizei, a rezultat că site-ul menţionat selectează şi preia trunchiat declaraţii şi informaţii pe care le titrează în formulări şi exprimări alarmiste, menite să genereze panica în rândul cetăţenilor.

Titlurile materialelor postate pe site-ul menţionat fie sunt complet false, fie nu au legătură cu decizii anunţate oficial de entităţile la care fac referire.

Astfel de titluri pot genera comportamente sociale neadecvate şi disproporţionate cu situaţia reală. Totodată, site-ul în cauză nu are identitate şi nu au fost identificate persoane de contact. Un exemplu concret este articolul cu titlul „Se închid de luni Kaufland, Auchan, Metro, Carrefour şi Lidl”, datat cu 15 martie 2020, accesibil la următorul link: https://stiridemoment.ro/se-inchid-de-luni-kaufland-auchan-metro-carrefour-si-lidl/.

Titlul materialului („Se închid de luni Kaufland, Auchan, Metro, Carrefour şi Lidl”) nu are legătură cu ceea ce se prezintă în conţinutul articolului, respectiv o declaraţie a domnului Dan Şucu, proprietar al grupului Mobexpert, din data de 15 martie 2020, în care domnia sa anunţă decizia referitoare la compania pe care o conduce: https://www.facebook.com/MOBEXPERT/photos/a.904856669556659/3661410340567931/. Informaţiile prezentate în titlul articolului au fost infirmate în mod oficial de reprezentanţii companiilor în cauză, prin comunicatul dat publicităţii în data de 18 martie a.c. de Asociaţia Marilor Reţele Comerciale din România.

Articolul cu titlul „Se închid de luni Kaufland, Auchan, Metro, Carrefour şi Lidl” a fost distribuit intens pe reţelele sociale. Unica informaţie care apare în previzualizarea materialului (ex: Facebook) este doar cea conţinută în titlul materialului, fiind ilustrată de imaginea cu o persoană în faţa rafturilor goale şi menţiunea „Ştire de ultimă oră” (text de culoare galbenă). Un alt exemplu de informaţie falsă este cea publicată în 17 martie sub titlul “Guvernul pregăteşte în secret o mega-operaţiune de aducere în ţară a unor români din mai multe ţări”.

În corpul ştirii sunt citate surse, nefiind indicată nicio sursă oficială. Informaţiile sunt fără fundament. În realitate, toate demersurile întreprinse de autorităţile statului român pentru aducerea în ţară a cetăţenilor români aflaţi pe teritoriile altor state au fost complet transparente şi comunicate în timp real pe canale oficiale de informare.

Un astfel de material are ca scop inducerea unei stări de neîncredere în Guvern şi în alte autorităţi ale statului român şi chiar propagarea unor teorii conspiraţioniste. De asemenea, Inspectoratul General al Poliţiei Române efectuează cercetări, în acest caz, pentru infracţiunea de comunicare de informaţii false.

Vă asigurăm de întreaga noastră disponibilitate pentru colaborare cu instituţiile mass-media de bună credinţă în scopul corectei informări a publicului.”

Autor: Raul Bambu raul.bambupaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

 • teodor teodor
  Jk nu mae gata l-au oprit deaseară.
 • Pier Pier
  Nu as fi surprins sa aflu ca in spatele acestiu site sunt vajnici pesedisti
 • Radu Radu
  Foarte bine ca-l inchid. Eu m-as uita si la Evz, Romania Tv, care baga tot soiul de intoxicari.
 • jk jk
  Site-ul este,momentan,functionabil

Trimite un comentariu

sus