Skip to main content

Titlu alarmist și la limita Fake-News distribuit de contul Pro TV, de pe sport.ro. Aceeași abordare și la Gândul

 
Titlu alarmist și la limita Fake-News distribuit de contul Pro TV, de pe sport.ro. Aceeași abordare și la Gândul

Abordările alarmiste și titlurile panicarde nu ocolesc nici titlurile „onorabile”. Un exemplu:

Panică în China! Un virus asemănător cu cornonavirusul a omorât un om, iar alți 32 sunt în teste! Ce este hantavirusul” suna o postare distribuită de contul de Facebook al Pro TV, despre o știre de pe sport.ro.

Publicitate

Postarea a fost „amendată” contondent chiar de comentatorii postării (la finalul articolului, câteva comentarii). De ce? Nu era titlul adevărat? Nu semăna virusul cu coronavirusul?

Răspunsul venea în articolul de pe sport.ro promovat de Pro TV. Și asta după mai multe paragrafe.

Începutul textului spunea: „ Corpul unui barbat care a murit in China a fost testat pozitic de hantavirus, conform raporturilor locale”. O veste care “vine in momentul in care intreaga lume se lupta cu pandemia de coronavirus, iar moartea barbatului testat pozitiv cu hantavirus a inceput sa ridice semne de intrebare. ”

Cât de “asemănător” este hantavirusul cu coronavirusul?

“Hantavirusurile sunt o familie de virusuri care este propagata de rozatoare si pot produce diferite boli oamenilor. Virusul nu se poate lua pe cale aeriana si poate fi luat daca oamenii iau contact cu urina, materiile fecale sau saliva rozatoarelor si mai putin frecvent, daca sunt muscati de o gazda infectata.”

Cum au reacționat oamenii la postarea distribuită de Pro TV:

„Nu e normal ce faceți. În momentele de genul acesta nu avea rost o astfel de știre. Lumea e panicată și deprimată și scopul televiziunilor ar trebui să fie unul constructiv, nu să înrăutățească situația cu știri aberante și fără relevanță. Shame on you”

„Numai prostii postați. Acest virus a apărut în anii 50, este letal, nu se transmite de la om la om numai de la șoareci și șobolani”

„Stați cuminți, nu mai speriați lumea. Să vă fie rușine”

„Fake News, se ia la om numai prin mușcături sau contaminare cu urina de la șoarece. De la om la om nu se transmite”

„Nu mai panicați lumea cu atâtea știri false”
 

Gandul, aceeași abordare

Publicația online Gândul a avut aceeași abordare. Tiltul: "Un NOU VIRUS MORTAL lovește China/ A fost TESTAT POZITIV după ce a murit în autobuz/ Ce AU ÎN COMUN coronavirusul și hantavirusul"

Textul de pe Gândul e aproape identic cu cel de pe Sport.ro (în fapt, o preluare de pe Global Tmes China).

Gândul punctează, pe final, că "hantavirusul nu se transmite de la om la om. Dar autoritățile se tem că ar fi putut suferi o mutație."

Articolul de pe sport.ro, preluat de EVZ

EVZ.ro a preluat de pe sport.ro articolul. Titlul pus de Evenumentul zilei: Ne paște un nou pericol! Hantavirusul, „fratele” coronavirusului a lovit în China

Aproape tot articolul de pe Sport.ro este preluat de Evz.ro (care citează sursa: sport.ro). Mai puțin cea mai importantă: că virusul nu se transmite de la om la om.

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro

Comentarii

 • Acest virus denumit HANTAVIRUS Pulmonary Syndrome (HPS) exista si produce daune plamanilor, provenit de la fecalele de la soareci si sobolani.
  Bineinteles, HANTAVIRUS nu se transmite la fel ca si COVID-19.

  Si cei de la Mediafax au scris:
  https://www.mediafax.ro/externe/cazul-chinezului-mort-de-hantavirus-a-declansat-ingrijorare-in-china-va-rugam-sa-nu-va-panicati-decat-daca-intentionati-sa-mancati-sobolani-19018894


  STIRE PE A1.RO acum 8 ani, despre HANTAVIRUS
  https://a1.ro/news/extern/10-000-de-turisti-care-au-vizitat-sua-ar-putea-fi-contaminati-cu-un-virus-mortal-id134410.html
 • Cu ocazia acestei crize, poate înțelege lumea ce înseamnă site-uri precum sport.ro, protv.ro si, din păcate, multe altele. Poate măcar așa le dați delete, ignore.

Trimite un comentariu