Skip to main content

CNA. Digi24: Amendă de 5.000 de lei pentru știrea dată „pe surse” despre primul medic român care ar fi murit de coronavirus

 
CNA. Digi24: Amendă de 5.000 de lei pentru știrea dată „pe surse” despre primul medic român care ar fi murit de coronavirus

CNA. Amendă pentru Digi24, în cazul medicului prezentat ca mort din cauza coronavirusului (șefa de la Terapie Intensivă a Spitalul Gerota). Știrea falsă, dar rectificată la scurt timp după difuzarea pe post a atras o sancțiune de 5.000 de lei din partea forului audiovizual.

După ce în ședința trecută nu au reușit să se pună de acord, din cauza unei chestiuni juridice, astăzi Consiliul Național al Audiovizualului a rediscutat subiectul. 

Publicitate

Problema s-a tranșat rapid, iar propunerea de amendă (a lui Radu Herjeu) a trecut cu șase voturi. Au votat pentru: Ramona Sorescu, Monica Gubernat, Nicolae Bălașa, Radu Herjeu, Orsolya Borsos și Alexandru Kocsis. 

Reamintim că în ședința trecută, care s-a ținut înainte de Paște, forul a dezbătut subiectul și a ajuns la concluzia că postul ar merita doar o somație. Totuși, o somație nu a fost posibiliă pentru că Digi 24 a mai încasat una în ultimele luni. Un pasaj din lege spune că după o somație pe aceeași greșeală trebuie dată o amendă (Digi24 mai avea o somație primită în 5 decembrie 2019, iar între timp nu a mai primit vreo amendă).

Radu Herjeu și-a justificat alegerea și atunci:

„Am propus somație și consider că este de somație, dar dacă alternativa la amendă este nimic, nu pot să nu propun nimic”, a spus Herjeu.

„E trist că se întâmplă așa ceva și să fim serioși, s-a întâmplat din goana după audiență și din a da primii un breaking-news. Nu se justifică sub nicio formă să nu aștepți confirmarea", a punctat, tot atunci, membrul CNA.

Reamintim că postul Digi24 a difuzat, în urmă cu trei săptămâni, știrea conform căreia sefa secției ATI de la Spitalul Gerota a murit de Coronavirus. Informația dată de Digi24 a fost infirmată, la aproximativ o oră, de secretarul de stat Raed Arafat, după cum menționează organizația.

Citește și: Digi 24 și cazul medicului prezentat ca mort de coronavirus, pe masa CNA. Ce s-a discutat?

Legislație - Codul Audiovizual

Art. 64 - 1.b) - Informarea cu privire la un subiect, fapt sau eveniment să fie corectă, verificată şi prezentată în mod imparţial şi cu bună-credinţă

România TV, „pedepsit” cu somație pentru un fake news

Un caz asemănător a fost pedepsit de CNA cu somație, în urmă cu câteva săptămâni. Diferența a fost că post de atunci, România TV, nu a „omorât” pe nimeni. Totuși, a dat pe post un fake news, pe care l-a rectificat la câteva ore.

A difuzat la televizor imagini în buclă, fără verificare, cu un „suspect de coronavirus fugărit de medici". Ulterior, totul s-a dovedit a fi o farsă.

Pentru acel caz România TV a primit un avertisment.

Citește și: „Durul” CNA. Antena 3 și România TV au scăpat „ieftin” după derapajele legate de Coronavirus. Somații pentru burtierele panicarde și fake news-ul România TV

 

Autor: Raul Bambu raul.bambupaginademedia.ro

Comentarii

  • Recomand CNA-ului să o asculte pe haştagiana frumoasă, liberă şi foarte, foarte inteligentă care a scris comentariul anterior. Ca atare, Cici24 trebuie exonerat de orice fel de răspundere, indiferent ce abateri ar comite, iar posturile care o scot din minţi pe Andreea trebuie închise de îndată. Dat fiind că doar Cici24 prezintă Adevărul Absolut, nu văd de ce să mai aibă licenţă vreun alt post de televiziune în România.
  • Rusine, CNA!!! Digi si reporterul acesta corecr nu meritau asta. Stim cu totii ca sursa e vinovata si ca dand o pe surse, e legal. Intrebarea este: ce face CNA cu romania tv si antena 3, aceste haznale tv care propaga numai minciuni si maipulari repetate si mizere?!!!??? Nu va e rusine? Sper sa sfadsiti la puscarie si voi, cei din cna si cei de la asa zisele televiziuni! Oare pe Chelemen si pe Gadea, marii *** ai ecranelor, cand ii aresteaza politia? Manipuleza grav si e stare de urgenta, se poate!
  • Nu e corect
    Dar dacă altfel nu s-a putut, asta e
    Grija mare pe viitor la cele cu "abonament " la somatie

Trimite un comentariu