Skip to main content

CNA. Digi24: Amendă de 5.000 de lei pentru ştirea dată „pe surse” despre primul medic român care ar fi murit de coronavirus

 
CNA. Digi24: Amendă de 5.000 de lei pentru ştirea dată „pe surse” despre primul medic român care ar fi murit de coronavirus

CNA. Amendă pentru Digi24, în cazul medicului prezentat ca mort din cauza coronavirusului (şefa de la Terapie Intensivă a Spitalul Gerota). Ştirea falsă, dar rectificată la scurt timp după difuzarea pe post a atras o sancţiune de 5.000 de lei din partea forului audiovizual.

Publicitate

După ce în şedinţa trecută nu au reuşit să se pună de acord, din cauza unei chestiuni juridice, astăzi Consiliul Naţional al Audiovizualului a rediscutat subiectul.

Problema s-a tranşat rapid, iar propunerea de amendă (a lui Radu Herjeu) a trecut cu şase voturi. Au votat pentru: Ramona Sorescu, Monica Gubernat, Nicolae Bălaşa, Radu Herjeu, Orsolya Borsos şi Alexandru Kocsis.

Reamintim că în şedinţa trecută, care s-a ţinut înainte de Paşte, forul a dezbătut subiectul şi a ajuns la concluzia că postul ar merita doar o somaţie. Totuşi, o somaţie nu a fost posibiliă pentru că Digi 24 a mai încasat una în ultimele luni. Un pasaj din lege spune că după o somaţie pe aceeaşi greşeală trebuie dată o amendă (Digi24 mai avea o somaţie primită în 5 decembrie 2019, iar între timp nu a mai primit vreo amendă).

Radu Herjeu şi-a justificat alegerea şi atunci:

„Am propus somaţie şi consider că este de somaţie, dar dacă alternativa la amendă este nimic, nu pot să nu propun nimic”, a spus Herjeu.

„E trist că se întâmplă aşa ceva şi să fim serioşi, s-a întâmplat din goana după audienţă şi din a da primii un breaking-news. Nu se justifică sub nicio formă să nu aştepţi confirmarea", a punctat, tot atunci, membrul CNA.

Reamintim că postul Digi24 a difuzat, în urmă cu trei săptămâni, ştirea conform căreia sefa secţiei ATI de la Spitalul Gerota a murit de Coronavirus. Informaţia dată de Digi24 a fost infirmată, la aproximativ o oră, de secretarul de stat Raed Arafat, după cum menţionează organizaţia.

Citeşte şi: Digi 24 şi cazul medicului prezentat ca mort de coronavirus, pe masa CNA. Ce s-a discutat?

Legislaţie - Codul Audiovizual

Art. 64 - 1.b) - Informarea cu privire la un subiect, fapt sau eveniment să fie corectă, verificată şi prezentată în mod imparţial şi cu bună-credinţă

România TV, „pedepsit” cu somaţie pentru un fake news

Un caz asemănător a fost pedepsit de CNA cu somaţie, în urmă cu câteva săptămâni. Diferenţa a fost că post de atunci, România TV, nu a „omorât” pe nimeni. Totuşi, a dat pe post un fake news, pe care l-a rectificat la câteva ore.

A difuzat la televizor imagini în buclă, fără verificare, cu un „suspect de coronavirus fugărit de medici". Ulterior, totul s-a dovedit a fi o farsă.

Pentru acel caz România TV a primit un avertisment.

Citeşte şi: „Durul” CNA. Antena 3 şi România TV au scăpat „ieftin” după derapajele legate de Coronavirus. Somaţii pentru burtierele panicarde şi fake news-ul România TV

Autor: Raul Bambu raul.bambupaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Haştagel Rezistovici Haştagel Rezistovici
    Recomand CNA-ului să o asculte pe haştagiana frumoasă, liberă şi foarte, foarte inteligentă care a scris comentariul anterior. Ca atare, Cici24 trebuie exonerat de orice fel de răspundere, indiferent ce abateri ar comite, iar posturile care o scot din minţi pe Andreea trebuie închise de îndată. Dat fiind că doar Cici24 prezintă Adevărul Absolut, nu văd de ce să mai aibă licenţă vreun alt post de televiziune în România.
  • Andreea Andreea
    Rusine, CNA!!! Digi si reporterul acesta corecr nu meritau asta. Stim cu totii ca sursa e vinovata si ca dand o pe surse, e legal. Intrebarea este: ce face CNA cu romania tv si antena 3, aceste haznale tv care propaga numai minciuni si maipulari repetate si mizere?!!!??? Nu va e rusine? Sper sa sfadsiti la puscarie si voi, cei din cna si cei de la asa zisele televiziuni! Oare pe Chelemen si pe Gadea, marii *** ai ecranelor, cand ii aresteaza politia? Manipuleza grav si e stare de urgenta, se poate!
  • jk jk
    Nu e corect
    Dar dacă altfel nu s-a putut, asta e
    Grija mare pe viitor la cele cu "abonament " la somatie

Trimite un comentariu

sus