Skip to main content

CNA. Posturile de ştiri în pandemie. Somaţii pentru "urletul" lui Ciutacu şi „Conspiraţiile” de la Antena 3. Oreste a scăpat

 
CNA. Posturile de ştiri în pandemie. Somaţii pentru "urletul" lui Ciutacu şi „Conspiraţiile” de la Antena 3. Oreste a scăpat

Primele sancţiuni pentru televiziunuile care au greşit în contextul epidemiei de coronavirus sunt, de fapt, avertismente. Trei posturi TV au primit somaţii de la Consiliul Naţional al Audiovizualului: Antena 3, B1 TV şi România TV.

Publicitate

Au fost singurele staţii pentru care membrii CNA s-au pus de acord. Oreste, care a lansat o serie de teorii ale conspiraţiei la Realitatea Plus, a scăpat. Pentru moment.

Somaţii au primit emisiunile Conspiraţii - Antena 3, Lumea lui Banciu - B1 TV, Ediţia de seară şi Breaking News - România TV.

În ultimele două şedinţe ale forului s-au analizat mai multe emisiuni şi jurnale de ştiri, de la jumătatea lunii martie, de la Antena 3, B1 TV, Digi 24, România TV, Realitatea Plus, Kanal D, Antena 1 sau Pro TV.

Discuţiile s-au purtat, în special, pe emisiunile difuzate de staţiile de ştiri.

Cu ce au greşit emisiunile somate ieri? Mai multe detalii, în continuare.

  • Antena 3 şi „Conspiraţii”, cu Ana Maria Bujor şi Alexandru Ganci: Emisiunea a prezentat, cum îi spune şi numele, o serie de conspiraţii. Au avut burtiere şi discuţii despre:

- Dovezi istorice despre ce ar putea urma

- Ce putem face dacă se golesc magazinele

- Oraşul va deveni un mediu toxic

- Vom avea multe cadavre pe străzi şi în case

- Oamenii îşi vor doza mancarea

Astfel, somaţia (la propunerea lui Radu Herjeu) s-a dat pentru încălcarea Art.64 - 1. a) (distincţia clară între fapte şi opinii).

Reprezentanţii Antena 3 au declarat la CNA, în şedinţa de joi, că emisiuniile Conspiraţii şi Voi cu Voicu au fost suspendate în perioada de pandemie şi de stare de urgenţă.

  • B1 TV şi „Lumea lui Banciu”: În acest caz s-au luat în discuţie jignirile pe care realizatorul Radu Banciu i le-a adus Europarlamentarului Carmen Avram. Printre altele, Banciu a spus:

„Asta o spun cei ca şi Carmen Avram. Proasta asta a venit astăzi, în direct, aici, îmbâcsită, tetanizată cu toate minciunile ei şi am urmărit-o foarte atent. A spus multe lucruri ok.

Dar la un moment dat, în prostia ei, nu s-a putut abţine să nu i-o tragă un pic şi lui Traian Băsescu, ca nu cumva ăia, dacă se uitau pe la Antene, să zică: "ce faci, băi, proasta dracului, te duci la ăla şi nu ai zis nimic de Băsescu?" ştii?!

Ea e aia care ne minţea cu PSD-ul, că doamna Dăncilă ia nu ştiu câte... cred că nu îşi mai aminteşte de minciunile alea, în timpul scrutinului. Deci cele mai mari gogoriţe... cu PSD-ul, că era plătită şi trimisă de ăia.

Postul B1 TV a primti somaţie (tot la propunerea lui Radu Herjeu) pentru încălcarea Art. 40 - 5. (Moderatorii, prezentatorii şi realizatorii (...) să nu folosească un limbaj injurios sau să instige la violenţă).

  • România TV şi cele două emisiuni „Ediţia de seară” şi „Breaking News”: În cazul postului România TV s-a ţinut cont de două emisiuni, una dintre ele cu Victor Ciutacu în prim plan.

La „Ediţia de seară”, Victor Ciutacu a adresat jigniri celor care nu stau în casă, în direct:

„Am un mesaj pentru populaţie, un mesaj de pace şi linişte: băi dobitocilor, dacă pe noi nu ne ascultaţi, puteţi să-i ascultaţi pe doctorii aştia care vă spun că testul de coronavirus nu e test de sarcină şi nu tot imbecilul trebuie să se ducă la farmacie şi să-şi cumpere teste de coronavirus”, a spus Ciutacu.

Emisiunea primit somaţie (tot la propunerea lui Herjeu) pentru încălcarea Art. 40 - 5, la fel ca Lumea lui Banciu.

În emisiunea „Breaking News” moderatoare a afirmat: „Vorbim de pensionari, cei în vârstă, toţi care merg la terapie intensivă pare că nu mai ies de-acolo”, a spus acesata.

Emisiunea a fost somată de CNA pentru că a încălcat articolul Art.64 - 1. a)

Realitatea Plus a fost unul dintre posturile la care nu s-a luat o decizie pentru ca nu s-a adunat numărul de voturi necesar. Cu toate acestea, în emisiunile analizate la staţia de ştiri s-au dezbătut multe teorii ale conspiraţiei pe marginea pandemiei, iar principalul promotor al lor a fost realizatorul Oreste Teodorescu.

S-a analizat şi cazul Digi24, care a prezentat ca mort de coronavirus un medic de la spitalul Gerota, dar nu s-a ajuns la nicio sancţiune. Ce s-a discutat şi mai ales de ce nu s-a luat nicio decizie, AICI.

Legislaţie

Art. 64 - (1) În virtutea dreptului fundamental al publicului la informare, furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele principii:
a) asigurarea unei distincţii clare între fapte şi opinii;

Art. 40 - (5) Moderatorii, prezentatorii şi realizatorii programelor au obligaţia să nu folosească
şi să nu permită invitaţilor să folosească un limbaj injurios sau să instige la violenţă.

Autor: Raul Bambu raul.bambupaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Stroe vasilica Stroe vasilica
    Exact latrinele,cum le numesc eu...ale ciutacului,badea,abraham,hamului,ciuvicelui,danagrecului,,....dizgratioase si scarboase...scarne gretoase....mai nou,in ,,galeria,, budelor publice, gusa tv,a facut praf irealitatea tv ....ma bucur ca a mai ramas macar digi 24,b unu....in rest...s a ales praful si pulberea,untura,seul,de mass media romaneasca...ramanem tot cu nelipsitul cristoiu,tuca,nistorescu,rosca stanescu,.....rusinos...s a ales BULICHI DE ***( ***),de presa scrisa si televiziunile romanesti...
  • andipanda andipanda
    O, domnu Mile, toti de pe aici ne bucuram ca sunteti in continuare bine sanatos.

Trimite un comentariu

sus