Skip to main content

Digi24, somație pentru un fake cu un „călugăr-influencer”, care ar fi chemat oamenii la Înviere. Herjeu: „Materialul e o minciună de la cap la coadă”

 
Digi24, somație pentru un fake cu un „călugăr-influencer”, care ar fi chemat oamenii la Înviere. Herjeu: „Materialul e o minciună de la cap la coadă”

Consiliul Național al Audiovizualului a somat, în ședința de astăzi, postul Digi24. Sancțiunea, un avertisment, a venit pentru o știre dată de stația de știri înainte de Paște, despre un „călugăr influencer” (așa cum titra burtiera), care „instiga” oamenii să meargă la Biserică de Înviere. 

„Materialul, citind ce a scris părintele pe Facebook, e o minciună de la cap la coadă. Omul n-a instigat pe nimeni să vină la Biserică”, a spus tranșant Radu Herjeu, membrul care a și propus sancțiunea. 

Publicitate

CNA a reproșat postului de televiziune că „nu a prezentat cu bună-credință știrea” și „nu a prezentat și punctul de vedere al preotului” care făcea subiectul știrii. 

Herjeu a continuat:

„Omul a spus că el speră ca Dumnezeu să dea autorităților ideea să permită oamenilor să meargă la Biserică măcar o oră. Asta nu e instigare. Să spui fără să prezentanți nicio secundă... În niciunul dintre materiale nu a fost prezentată postarea părintelui respectiv. N-ați dat citatul din el. Dacă l-ați fi dat, ar fi văzut toată lumea ce zice el.

De ce ați discutat atât de mult despre o postare fără să o prezentați?

Din punctul meu de vedere informația nici nu a fost corectă și nici nu a fost prezentată cu bună-credință”, a punctat acesta. 

Somația a mai votată și de Monica Gubernat, Gabriel Tufeanu, Orsolya Borsos, Ramona Sorescu și Nicolae Bălașa.

Legislație - Codul Audiovizual

Art. 64 - (1) În virtutea dreptului fundamental al publicului la informare, furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele principii:

b) informarea cu privire la un subiect, fapt sau eveniment să fie corectă, verificată şi prezentată în mod imparţial şi cu bună-credinţă.

Art. 40 - (2) În cazul în care acuzaţiile prevăzute la alin. (1) sunt aduse de furnizorul de servicii media audiovizuale, acesta trebuie să respecte principiul audiatur et altera pars; respectarea acestui principiu presupune condiţii nediscriminatorii de exprimare până la finalul aceluiaşi program în cadrul căruia s-au făcut acuzaţiile. În situaţia în care persoana vizată refuză să prezinte un punct de vedere, trebuie precizat acest fapt. 

Autor: Raul Bambu raul.bambupaginademedia.ro

Comentarii

  • Un post TV care ***. Am remarcat asa-zisa stire chiar la momentu difuzarii. Interesant ca acest post progresist e totodata ***. Dezgustator.
  • Somaţia asta e cam ca proverbiala apă sfinţită. Ţinând cont de climatul încordat în care s-a produs feicniusul acestei România TV cu ifose de jurnalism "quality", ultimul lucru de care era nevoie era ca un post de ştiri cu mare trecere în rândul seculariştilor progresişti să-i întărâte pe aceştia împotriva conservatorilor religioşi. Doar că postul acesta înstelat are mereu parte de regim preferenţial din partea CNA.

Trimite un comentariu