Skip to main content

Emisiunea lui Gâdea cu numărul de infractori romi, în vizorul CNA. Ce s-a decis? Membrii CNA s-au "înțepat" între ei

 
Emisiunea lui Gâdea cu numărul de infractori romi, în vizorul CNA. Ce s-a decis? Membrii CNA s-au "înțepat" între ei

Emisiunea lui Mihai Gâdea despre numărul de infractori romi care ar fi revenit în țară a stârnit discuții aprinse între membrii CNA. S-a ajuns și la afirmații de tipul "te folosești de poziția de membru CNA ca să aperi antenele, de câte ori ai ocazia".

Publicitate

Ce a decis, până la urmă, forul audiovizual și cum au decurs discuțiile, în continuare:

De la ce a pornit? 

De la o emisiunea de pe Antena 3 realizată de Mihai Gâdea, în care s-a vorbit, printre altele, despre „clanurile de romi” care „s-au întors în țară” din cauza pandemiei. Acesta a fost "mărul discordiei".

O informație „pe surse” care susținea că „dintr-o medie de 1.000 de cetățeni intrați zilnic în țara, 800 erau romi”, după cum arătau burtierele și discursul lui Gâdea de la Sinteza zilei.

Radu Herjeu și Radu Călin Cristea s-au duelat în păreri.

"Avem obligația să credem un jurnalist care invocă o anumită sursă", a susținut Cristea.

"Este o informație neverificată. Induce ideea că stă cineva la graniță și numără după etnie", a spus Herjeu.

Schimbul de replici dintre cei doi membri CNA (pe care îl regăsiți mai jos) a culminat cu replica lui Radu Herjeu către Cristea:

 "Te folosești de poziția de membru CNA ca să aperi antenele, de câte ori ai ocazia".

Înainte de schimbul de replici, câteva idei din emisiunea lui Mihai Gâdea și sanțiunea primită:

Au fost burtiere ca:

 • „Ultimele 20 de zile: 16.000 de romi au intrat în țară”
 • „Clanurile care au terorizat Europa s-au întors”
 • „Imagini unice: Regii tâlhăriilor și furturilor”

De asemenea, Gâdea a spus pe post:

„În ultimele zece zile media zilnică a intrărilor în țară a fost de 1.000 de cetățeni români, din aceșia 1.000, 800 sunt romi.”

După zeci de minute de discuții în for, chiar tensionate pe alocuri, s-a ajuns la concluzia că postul merită doar un avertisment. O somație.

Somația, venită la propunerea lui Radu Herjeu, a trecut cu șapte voturi. Au mai votat pentru Dorina Rusu, Gabriel Tufeanu, Cristina Pocora, Ramona Sorescu, Orsolya Borsos și Alexandru Kocsis.

Emisiunea lui Gâdea, opinii pro și contra în CNA: „Induce ideea că la graniță este un om care notează pe hârtiuță care sunt romi și care nu”

Deși somația a trecut cu șapte voturi, au fost și discuții în contradictoriu pe tema celor prezentate de Mihai Gâdea. 

Radu Herjeu: „Eu sunt foarte curios să știu cine și cum a stabilit că din 1.000 de cetățeni la graniță, 800 erau romi. Cine a identificat romii și i-a trecut pe hârtiuță?

Induce ideea că la graniță este un om care notează pe hârtiuță care sunt romi și care nu.

Eu dacă aș fi primit o astfel de informație, m-aș fi interesat dacă e posibil ca cineva să stea cu pixul în mână și să trieze romii. Gâdea aruncă cu seninătate aceste cifre fără să se întrebe o secundă ce-i cu ele.”

Dorina Rusu: „Problema mi se pare că e atunci când se face asocierea între cei care intră în țară, infracționalitate și etnia romă.”

Singurul dintre oamenii din for care a făcut notă discordantă cu ceilalți a fost Radu Călin Cristea. Acesta a avut altă opinie în legătură cu cele prezentate în studioul Antena 3. 

Radu Călin Cristea: „Aș vrea să fiu foarte clar. Supărarea lui Radu (n.r - Herjeu), poate fi legitimă n-o contest, este legată de modul în care se lucrează în Poliția de Frontieră. Acolo este o problemă pe care Gâdea și ceilalți o preiau. Este o sursă jurnalistică și legitimă. Nu-i obligă nici CEDO să o divulge. Nu cred că avem noi competența să dezvoltăm și să comentăm informațiile.

Avem obligația să credem un jurnalist care invocă o anumită sursă.

Nu cred că e vorba nici de discriminare în materialele de față. Dacă vi se pare că la Baia Mare nu s-au răfuit două benzi de romi, atunci pe ce lume ne aflăm?

Hai să fim cinstiți, cine iese cu topoare? Nu face nimeni generalități. Buba nu e la Gâdea, ci la interpretarea noastră care una abuzivă și puțin ridicolă”, a spus Cristea.

Discuții tensionate și la vot: „Te folosești de poziția în CNA să aperi Antenele de câte ori ai ocazia!”

Discuțiile au continuat într-o notă mai tensionată și la vot. Radu Herjeu și Radu Călin Cristea au avut ceva contre pe subiect. 

Herjeu a făcut prima propunere, cea de somație, când și-a mai justificat o dată decizia:

„Repet, să induci ideea că cineva la graniță stă și numără și constată care are pielea mai albă sau mai colorată mi se pare o informație neverificată”, a spus acesta.

A fost intrerupt de Cristea, care a spus:

„Asta cu „inducția” e supoziție. De ce te folosești de legea audiovizualului să îți instrumentezi o supoziție?”

Herjeu a răspuns:

„Că sunt membru CNA, așa cum și tu te folosești de poziția de membru CNA ca să iei apărarea Antenelor de câte ori ai ocazia!”

Legislație - Codul Audiovizual

Art. 64 - (1) În virtutea dreptului fundamental al publicului la informare, furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele principii:

b) informarea cu privire la un subiect, fapt sau eveniment să fie corectă, verificată şi prezentată în mod imparţial şi cu bună-credinţă.

Autor: Raul Bambu raul.bambupaginademedia.ro

Comentarii

 • Azi dimineata la stiri am văzut o stire cu o "posibilă problema " :despre o femeie care nu își poate îngropa soțul primește ajutorul de la Partidul puterii.umaniste sau cum se cheamă acel partid,cu declarația unui membru de acolo
  Nu intra sub incidenta publicității politice?
 • Păi si nu e adevarat , *** , ai grija sa pupi postul tau si nu te agita de antena ,ce să amendeze dacă așa este
 • Marian aici e discutabil cu Antena 1 si doar Antena 1 pentru ca,atunci când s-a vrut, s-au dat amenzi meritate postului
  Dar numai cand s-a văzut
  În schimb la A3 si RTV,nu prea se aplica ce am zis mai devreme
 • Andrei am anuntat de ieri ca acest domn va participa la aceasta emisiune jalnica , cum s-o amendeze pentru derapaje dar mai ales antena prin prezentarea la acest post , RUSINE CNA , sa mai spuna cineva ca acest trust nu este tinut in brate la ce amenzi primesc ei si ce primeste pro , antena-rom.tv -cna-ccr = PSD.

Trimite un comentariu