Skip to main content

Radu Banciu, luna şi amenda: de data aceasta pentru ce a spus despre unguri

 
Radu Banciu, luna şi amenda: de data aceasta pentru ce a spus despre unguri

Radu Banciu, amendat a doua oară la rând. De data aceasta, realizatorul de la B1 a fost penalizat pentru ce a spus despre unguri în emisiunea Lumea lui Banciu, pe care o realizează.

Publicitate

În urmă cu o lună, era penalizat cu 5.000 de lei pentru conspiraţii aruncate pe post. Acum, amendat este de trei ori mai mare: 15.000 de lei, adică în jur de 3.000 de euro.

Detalii, în continuare:

Banciu a fost reclamat la CNA de o organizaţie din Sfântu Gheorghe: Asociaţia pentru Protecţia Drepturilor Minoritare Miko Imre. Ce i s-a reproşat:

Că "a creat o atmosferă ostilă orientată împotriva comunităţii maghiare din România, incitând la ură pe bază de naţionalitate, etnie şi provocând un sentiment de insecuritate şi de pericol de discriminare a membrilor comunităţii române".

Dar şi că "Banciu distribuie acelaşi informaţii false şi instigatoare la ură contra etnicilor maghiari".

Ce a zis Radu Banciu în emisiunea cu pricina, din 4 mai, după declaraţiile lui Klaus Iohannis despre Autonomia Ţinutului secuiesc?

Înainte, câteva burtiere din emisiune:

  • UDMR nu are ce să caute în România
  • Acest partid a încălcat Constituţia României
  • PSD, complice, dar UDMR este principalul vinovat
  • De ce toate partidele istorice au făcut alianţe cu UDMR

Radu Banciu, în emisiunea pentru care a fost amendat:

  • Într-un ziar românesc scrie că nouă ar trebui să ne fie ruşine, ne-a descalificat si pe noi... adică eu ca om nu mai am ce să caut în lume, sunt descalificat, pentru că preşedintele meu le-a zis maghiarilor pe un ton aproape părintesc - ce vreţi bă, să ne furaţi Ardealu?

Sigur că nu-l duceau in Ungaria, dar era al lor, puneau nişte garduri, nu contează termenii, acuma nu de asta ne legăm, da nu am vrut să furăm, dar ce aţi vrut să faceţi să îl luaţi, nu? Dar de ce, dacă tot ai vostru e?

  • Dacă totul e al vostru acolo, nu mai mişcă nimic în zona aia, numai în limba maghiară, licee în limba maghiară, şcoli în limba maghiară, se vorbeşte numai... actele trebuie depuse în limba maghiară.
  • Asta încerca să facă UDMR-ul în această situaţie. Să ne scoată definitiv din matcă, să dezmembreze definitiv o zonă a ţării care nu îi aparţine, instaurând nişte legi care nu au nicio legătură cu realitatea!
  • Minoritatea maghiară din România are cele mai multe drepturi dintre toate minorităţile existente în Europa, iar această autonomie, că noi cunoaştem un pic mai bine lucrurile, este de facto în acest ţinut. (...)

Oare de ce mai aveau nevoie de ea şi pe hârtie atât timp cât ea există de treizeci de ani acolo? Că dacă vă duceţi la Odorheiul Secuiesc, nu se vorbeşte decât în limba maghiară. Dacă nu vorbeşti în limba maghiară, nu te serveşte nimeni acolo.

  • Nu este posibil să fim călcaţi în picioare acasă şi nici măcar să nu avem o reacţie, să ne cerem scuze că preşedintele României a vorbit urât. Da, domne, a vorbit un pic urât, dar a vorbit, săracul, la 7% din cât vorbeam eu!
  • Când veneam, şi cu bună dreptate, spuneam lucrurile astea, că se va întâmpla într-o zi şi o să rămânem fără zona aia! Este mai grav decât să rămâi fără un copil sau fără un picior sau fără serviciu! Este mai grav! Pentru că identitatea naţională contează!
  • Vă reamintesc că într-un caz aproximativ similar, în Barcelona, statul spaniol, Regatul Spaniei, intra cu tancurile peste populaţia autohtonă şi peste manifestanţii catalani, care voiau independenţa comercială, nu etnică, a Cataloniei faţă de Spania. În Catalonia, steagul Spaniei, imnul spaniol, limba spaniolă, populaţia spaniolă sunt respectate, domnul! Da?!

Articolele invocate în amenda de la CNA:

Art. 64 - (1) În virtutea dreptului fundamental al publicului la informare, furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele principii: a) asigurarea unei distincţii clare între fapte şi opinii; b) informarea cu privire la un subiect, fapt sau eveniment să fie corectă, verificată şi prezentată în mod imparţial şi cu bună-credinţă;

Art. 67 - În exercitarea dreptului lor de a-şi exprima opinii sau puncte de vedere în legătură cu subiecte de interes public, prezentatorii şi moderatorii trebuie să asigure o separare clară a opiniilor de fapte şi nu trebuie să profite de apariţia lor constantă în programe într-un mod care să contravină exigenţelor de asigurare a imparţialităţii.

Art. 70 - (1) În cadrul programelor de ştiri şi dezbateri care abordează probleme de interes public privind minorităţile etnice, religioase sau sexuale se va prezenta şi un punct de vedere al acestora.

Citeşte şi: Radu Banciu, amendat de CNA. A vorbit de teorii ale conspiraţiei cu un „gaz” care „a împrăştiat virusul pe toată planeta”

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Adi Adi
    Se mai uită cineva la Banciu? Are aceleași gogoși răsuflate? Se mai uită cineva la B1? La audiențe e sub Minimax.
  • Bogdan B Bogdan B
    Catalanii cereau independenta, nu autonomie administrativa sau etnica! Pe astea le au oricum.
  • nelu din poplaca nelu din poplaca
    Se mai uita cineva la omu asta? :)
  • Adi Adi
    Adevarul e că nu l-am mai văzut de ani de zile pe Banciu. Dar citind astfel de știri mă întreb cât îl mai suportă angajatorul? Că bănuiesc că audiențele sunt sub nivelul mării.
  • andipanda andipanda
    Ei, uite ca aici CNA-ul chiar a depasit orice masura. Pai bine mai ***, chiar credeti ca, la un moment dat, nu o sa trebuiasca sa explicati porcariile voastre?
  • Kefa Kefa
    Asistăm la sterilizarea opiniilor în numele corectitudinii politice.
  • jk jk
    Frumos,dar pentru altii nu se poate da decât somatie/5000

Trimite un comentariu

sus