Skip to main content

România TV, amendată din cauza zvonurilor cu banii dați familiilor să-și declare decedații ca infectați cu Covid

 
România TV, amendată din cauza zvonurilor cu banii dați familiilor să-și declare decedații ca infectați cu Covid

CNA. Cunosc pe cineva, care cunoaște pe cineva care a primit bani de la spitale să-și declare morții ca infectați cu Covid. Cam așa sunau o serie de postări pe Facebook, într-o perioadă, Iar zvonurile au ajuns aproape la fel și pe TV.

Publicitate

La postul România TV. Care nu a probat jurnalistic în niciun fel zvonurile. Doar le-a aruncat. S-a ales cu o amendă.

Stația de știri trebuie să plătească 5.000 de lei pentru un material despre „spitale cunoscute” care „au oferit bani rudelor unor persoane decedate ca să scrie că victimele aveau coronavirus”, după cum arată chiar discuțiile din platoul respectivei emisiuni. 

„Eu am văzut un reporter care spune: Mai multe spitale cunoscute din România au oferit bani. Jurnalista promite că le va proba. Unde s-au probat?

Sunt acuzații făcute cu subiect și predicat de reporter. Trebuie să aduci probe, când acuzi pe cineva la televizor. E grav”, a subliniat Radu Herjeu în ședința CNA de astăzi. 

Toți ceilalți membri din for au fost de acord cu poziția lui Herjeu, astfel că propunerea sa de amendă a trecut cu unanimitate de voturi. 

Principalul reproș adus postului a fost acela că nu fost aduse probe și dovezi care să susțină afirmațiile. 

Pe de altă parte, reprezentanta România TV a încercat să aducă argumente în apărarea postului. Roxana Niculescu, de la RTV, a spus printre altele:

„Informațiile și mărturiile din emisiune au fost date pe surse. Afirmațiile se vor proba la Parchet, unde a fost deschis un dosar în această speță”, a punctat aceasta. 

Radu Herjeu a replicat:

„Problema este că atunci când o prezinți la televizor astfel de lucruri, fără probe, există un articol care sancționează asta. Probele nu se dau la Parchet, ci la televizor. Voi sunteți televiziune, nu Parchet”, a spus membrul CNA. 

Și Dorina Rusu, membru CNA, a luat o poziție în ședință:

„Mi se pare improbabil ca un spital sau doctor să dea bani pentru ca un pacient să fie declarat decedat de covid. N-au fost prezentate probe”, a subliniat și Dorina Rusu. 

Ce s-a spus pe post? - Un spital renumit din Bucureşti oferă 3.000 de lei ca să stai 2 săptămâni în spital să fii declarat bolnav cu Covid

Emisiunea discutată astăzi la CNA a fost dată pe România TV la începutul lunii mai. În timpul emisiei s-au spus, printre altele:

Radu Şerbănescu, moderator:

 • Mergem acum la colega mea Laura Duţă care a venit cu dezvăluiri incendiare în exclusivitate despre banii pe care rudele morţilor cu Covid i-ar fi primit de la spitale celebre ca să scrie că victimele aveau noul coronavirus
 • La mijloc este o întreaga afacere
 • Rudele au primit până la 2000 de euro iar miza era de fapt suma pe care o primea spitalul pentru pacienţii de coronavirus.

Laura Duță, reporter:

 • Mai multe spitale, trei spuneam eu în această dimineaţă cunoscute din România, au oferit bani aparţinătorilor celor care au murit în spitale pentru a se trece în certificatele constatatoare ale decesului cauza COVID 19 chiar dacă au murit din alte cauze, cum ar fi infarct
 • Un spital renumit din Bucureşti oferă 3000 ca să stai 2 săptămâni în spital să fii declarat bolnav cu COVID. Sunt informaţii pe care le-am primit în redacţie, informaţii extrem de importante.
 • Noi, până la urmă, suntem doar jurnalişti am încercat cumva să aflăm mai multe şi să probăm aceste imformaţii.

Legislație - Codul de reglementare a conţinutului audiovizual

Art. 64 - (1) În virtutea dreptului fundamental al publicului la informare, furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele principii:

a) asigurarea unei distincţii clare între fapte şi opinii;

b) informarea cu privire la un subiect, fapt sau eveniment să fie corectă, verificată şi prezentată în mod imparţial şi cu bună-credinţă.

Autor: Raul Bambu raul.bambupaginademedia.ro

Comentarii

 • Un reporter de acolo a spus clar ca un prieten al sau a filmat scena în care un doctor alerga un pacient sa îl ia cu izoleta. După o zi întreaga de rulat în buclă s-a aflat ca era o "gluma" sau confuzie. Probabil cei de la CNA nu vor sa moara tineri.
 • @jk same. Si eu am auzit de la colegi, ca sunt unele cazuri in care antagonistii sunt spitalele.
  Un coleg mi-a explicat ca familia unui vecin decedat a primit bani, ca sa spuna ca a murit de COVID.
 • simburele de adevar este demult cunoscut : RTv practica minciuna cu nonsalanta si tupeu iar prosti care sa puna botul sint destui Inainte era otv mama tontilor acum a preluat rtv stafeta Dar cna motaie ? sau fac blat ca sa influenteze populatia in directia psd Cu amenzi lesinate nu-i poti linisti pe astia
 • Ăsta e cel mai bun exemplu de manipulare. Dar mai miră pe cineva ce face Romania tv? Ca de obicei, miră felul în care este menajată de CNA. Cum să dai pentru așa dezinformare doar 5000 de lei??? 1000 €! Există amendă mai mică de atat?
 • Din pacate am auzit si eu chestia asta.Si nu de la stiri.Deci din nefericire un sâmbure de adevăr ar fi

Trimite un comentariu