Skip to main content

Amenzi pentru B1 TV și Realitatea Plus, pentru felul în care au tratat subiectul cu autonomia Ținutului Secuiesc: Tudor Barbu, Mănăstire sau Oreste, printre cei amendați

 
Amenzi pentru B1 TV și Realitatea Plus, pentru felul în care au tratat subiectul cu autonomia Ținutului Secuiesc: Tudor Barbu, Mănăstire sau Oreste, printre cei amendați

B1 TV și Realitatea Plus au fost sancționate pentru derapajele legate de minoritatea maghiară, din urmă cu o lună. Fiecare post trebuie să plătească 10.000 de lei, după cum a decis Consiliul Național al Audiovizualului, în ședința de astăzi. 

Amenzile au fost date "la pachet". Mai exact, pentru ambele stații s-au analizat mai multe emisiuni, care au fost cuprinse, într-o singură amendă.

Publicitate

Practic, s-a greșit de multe ori și în emisiuni diferite, dar s-a amendat doar o dată. 

  • Emisiunile amendate la postul B1 TV: Se întâmplă acum - cu Tudor Barbu, Dosar de Politician - cu Silviu Mănăstire, Bună România - cu Radu Buzăianu și Răzvan Zamfir.
  • Emisiunile amendate la Realitatea Plus: Deschide Lumea, Legile Puterii - cu Mădălina Dobrovolschi, Jocuri de Putere - cu Oreste Teodorescu

Posturile de televiziune au discutat subiecte legate de minoritatea maghiară la finalul lunii aprilie, în contextul în care Camera Deputaților trecuse un proiect ce viza autonomia Ținutului Secuiesc. 

S-au monitorizat emisiuni și de la Digi24, Antena 3 și România TV. Cele trei posturi au tratat echilibrat subiectul, după cum a concluzionat forul audiovizual în ședința de astăzi. 

Derapaje au fost la Realitatea Plus și B1 TV. Sancțiunile au fost propuse de Orsolya Borsos și au mai fost votate de Nicolae Bălașa, Radu Herjeu, Ramona Sorescu, Gabriel Tufeanu și Monica Gubernat. 

Monica Gubernat, șefa CNA, a spus: „Realitatea Plus este televiziunea cu cea mai crasă lipsă de echilibru, dintre toate televiziunile de știri, mai ales cu emisiunile din prime-time. Nu cred că este în regulă să tratezi așa un subiect, mai ales unul legat de o minoritate”, a punctat șefa CNA. 

În continuare, detalii din emisiunile sancționate:

Se întâmplă acum, cu Tudor Barbu, de la postul B1 TV: 

Barbu: „Astăzi am fost martorii unui eveniment fără precedent timp de 30 de ani. V-am spus că e fără precedent. E mult peste ce a spus Traian Băsescu atunci când a fost, cred că la Topliţa, dacă mi-aduc aminte bine, parcă aşa: UDMR respinge ferm acest gen de discurs şi orice fel de instigare

Este anul pentru care guvernul Viktor Orban de la Budapesta a alocat sute de milioane de euro ca propagandă, şi nu mă feresc de termeni, propagandă împotriva a ceea ce a stabilit istoria şi a stabilit mai marii lumii în anul de după Primul, după Marele Război, după Primul Război Mondial.”

Povestea de azi are legătură cu Moscova, cu Budapesta, cu Bucureştiul, cu o situaţie geopolitică şi geostrategică absolut nenorocită în care ne-a pus istoria la final de secol XX , început de secol XXI, pe care acum o trăim din plin la hotar, pe crenelurile NATO, la hotarul NATO şi UE.”

Numai că au tăcut. De ce? Mă, dacă am nevoie de voturile lui Kelemen Hunor şi nu fac guvern fără el? Mă, ce mă fac eu fără voturile acestei asociaţii? Care nu este partid politic, bineînţeles. N-am nimic cu ei, Doamne ajută! E binevenită!

UDMR-ul în Parlamaent e binevenit. Vă reamintesc doar că încă din Constituantă, adică din primul parlament al ţării, după CPUN, UDMR-ul era acolo. Astăzi este aici. Şi vreau să vă mai spun ceva. Calculaţi, cine ştie puţină aritmetică şi mai cunoaşte politica ultimilor 30 de ani, câţi ani la rând a stabilit UDMR-ul guvernarea României. Adică o minoritate a stabilit cine guvernează ţara. Nu partid balama, partid de, nu partid, organizaţie care a decis soarta politică a României, câţi ani? Calculaţi mă, că este simplu.

Are vreo legătură sau nu are acest context, ca să găsesc un cuvânt soft, are vreo legătură cu centenarul Trianon?

Dosar de Politician, cu Silviu Mănăstire, tot de la B1 TV:

Mănăstire:

Este un proiect absolut imbecil, este o bătaie de joc la adresa Constituţiei României şi până la urmă la adresa noastră, a tuturor.

Cam tot proiectul de lege este mizerabil. Da, este o secţiune în care cei de la UDMR, era altceva pe limbă dar m-am stăpânit, vorbesc despre preşedintele Ţinutului Secuiesc. Deci ăştia vor să-şi pună preşedinte, prin vot, da, în Ţinutul Secuiesc.

Eugen Tomac:

Aş vrea să încep prin a vă spune următorul lucru: că noi ne raportăm întotdeauna la minoritatea maghiară pentru că este cea mai numeroasă minoritate naţională de pe teritoriul României.

Însă noi mai avem încă alte 17 minorităţi care, spre deosebire de minoritatea magiară, se bucură alături de noi de sărbătorile pe care le avem, de Ziua Naţională, de exemplu. Însă minoritatea maghiară are o agendă care uneori intră în coliziune directă cu interesele statului român.

Şi acest lucru trebuie să-l ştie şi domnul Ciolacu, şi foarte mulţi politicieni care fac jocuri.

Bună România, cu Radu Buzăianu și Răzvan Zamfir, B1 TV:

Răzvan Zamfir: Nu, domne, dar e foarte clar. Și Ungaria investește prin proiecte guvernamentale în teritoriile pe care, încă, le mai consideră, spiritual, ca fiind parte componentă a Ungariei Mari.

Radu Buzăianu: Un tip rău. Și tipul acesta rău, acum, este pus în situația să îi dea o replică lui Klaus Iohannis, tipul rău trebuie să îi dea o replică lui Klaus Iohannis pentru că s-a legat, cumva, de guvernul său. Ce-i interesant?

El este genul de individ care ți-a apărut anul trecut cu Vladimir Putin și cu harta mare a Ungariei, luând Transilvania, alipind-o Ungariei. Deci nu e o chestiune pe care niște zăpăciți, pe aici, naționaliști, o tot strecoară în discuție.

Nu, e o treabă pe care oamenii aceștia din Ungaria vin și o aduc în discuție. L-am dat, ieri sau când am vorbit?! Alaltăieri? Am dat un oficial al guvernului maghiar care a intrat la BBC în direct, zilele trecute, cu Ungaria Mare în spate. Deci nu e chiar așa o nebunie locală, cum zic unii și alții.

Jocuri de Putere, cu Oreste Teodorescu, de la Realitatea Plus:

Oreste:

Somnul politicienilor români hrănește visul toxic al iredentiștilor maghiari, de a ocupa din nou Transilvania. De la încheierea Tratatului de la Trianon, Ungaria duce o adevărată ofensivă împotriva statului unitar român. Liderii FIDESZ și ai servanților lor din UDMR nu uită și nu iartă că istoria le-a spulberat până acum visul toxic al Ungariei Mari”

După lovitura de stat din decembrie 1989, la care autoritățile de la Budapesta au avut o contribuție însemnată, fiind direct coordonate de la Kremlin, împreună cu bisericile maghiare și organizațiile etnicilor unguri din România, au început să revendice proprietăți, terenuri, păduri.

Principala cale folosită pentru dobândirea ilegală de imobile din Ardeal, o constituie așa-zisele retrocedări în natură, de fapt o naționalizare mascată către Ungaria a mii de clădiri, milioane de ha de păduri și terenuri agricole din proprietatea poporului român și a statului român, cu sprijinul UDMR, aflat de 30 de ani la guvernare.”

„Împreună, cei doi lideri au găsit atât strategia cât și metodologia destabilizării U.E. Conform unor scenarii ticluite foarte abil la Moscova, în complicitate cu factorii decidenți de la Budapesta, se așteaptă momentul oportun când, împreună cu Garda Maghiară și cu Jobbik, simultan cu amenințarea Rusiei, să poată fi declanșate anumite evenimente în „Ținutul Secuiesc”, menite să destabilizeze România, după scenariul separatiștilor din Ucraina.

„Mă îndrept către domnul Ciochinaru, pentru că am văzut că aceeași voce, inițiată de Kelemen Hunor, dar și doi papagali au venit imediat din spate și au preluat mesajul. Mă refer la domnul Ciolacu și la domnul Dan Barna.

Îmi asum posibila amendă de la CNA. Mi s-au părut ca niște papagali, pentru că n-au făcut altceva decât să repete o sintagmă stupidă a domnului Kelemen Hunor, care, nici mai mult nici mai puțin, îi solicita președintelui României să-și ceară scuze pentru că este naționalist...”

Legile Puterii, cu Mădălina Dobrovolschi, tot la Realitatea Plus:

Mădălina Dobrovolschi:Eu vreau să știu care este obiectul acestei tranzacții dintre PSD și UDMR și cu ce este implicat Viktor Orban, pentru că noi tindem aicea să punem batista pe țambal, să nu inflamăm spiritele, etc...

Având viziuni diferite, ei în permanență vor încerca să bage bățul prin gard, dar acest proiect de lege și chiar unele mult mai ușoare, au fost respinse de organismele europene...”

Legislație - Codul de reglementare a conţinutului audiovizual

Art. 64 - (1) În virtutea dreptului fundamental al publicului la informare, furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele principii:

a) asigurarea unei distincţii clare între fapte şi opinii;

b) informarea cu privire la un subiect, fapt sau eveniment să fie corectă, verificată şi prezentată în mod imparţial şi cu bună-credinţă.

Art. 70 - (1) În cadrul programelor de ştiri şi dezbateri care abordează probleme de interes public privind minorităţile etnice, religioase sau sexuale se va prezenta şi un punct de vedere al acestora. 

Art. 66 - În programele de ştiri şi dezbateri informarea în probleme de interes public, de natură politică, economică, socială sau culturală, trebuie asigurate imparţialitatea şi echilibrul şi să fie favorizată libera formare a opiniilor, prin prezentarea principalelor puncte de vedere aflate în opoziţie, în perioada în care problemele sunt în dezbatere publică.

Art. 67 - În exercitarea dreptului lor de a-şi exprima opinii sau puncte de vedere în legătură cu subiecte de interes public, prezentatorii şi moderatorii trebuie să asigure o separare clară a opiniilor de fapte şi nu trebuie să profite de apariţia lor constantă în programe într-un mod care să contravină exigenţelor de asigurare a imparţialităţii

Autor: Raul Bambu raul.bambupaginademedia.ro

Comentarii

Trimite un comentariu