Skip to main content

Dan Puric atrage amenzi după ce a zis despre Colectiv. Oreste, pentru scenarii cu „planurile Budapestei”. Postul TV amendat: Realitatea

 
Dan Puric atrage amenzi după ce a zis despre Colectiv. Oreste, pentru scenarii cu „planurile Budapestei”. Postul TV amendat: Realitatea

Realitatea Plus a încasat o amendă de 5.000 de lei, de la Consiliul Național al Audiovizualului. În vizor au intrat două emisiuni: una a lui Oreste și o ediție specială de Paște, cu Dan Puric.

În emisiunea lui Oreste Teodorescu s-au spus mai multe lucruri despre maghiari și guvernul din Ungaria, iar în cea cu Dan Puric s-au făcut afirmații ca „haimanalele de la Colectiv” (care a stârnit critici din partea opiniei publice în perioada Paștelui).

Reprezentanții postului Realitatea Plus au explicat că Puric „nu se referea la victimele de la Colectiv”, după cum au spus aceștia în fața forului. 

Publicitate

Amenda s-a îndreptat, în special, către emisiunea lui Oreste, după cum spus Radu Herjeu în ședința CNA.

A trecut cu unanimitate de voturi.

Ce s-a spus la Jocuri de Putere, cu Oreste Teodorescu:

- „Viktor Orban (Premierul Ungariei) are un amplu program de destabilizare a României”

- Se invocă un „parteneriat între Guvernul Maghiar și UDMR, care denotă un mare dispreț față de români”

- „În ultimii 100 de ani nici măcar o secundă diferitele guverne maghiare nu au încetat să bage bățul prin gar, să încerce să destabilizeze teritorial unitatea constituțională a României”

- „Noi nu avem o problemă cu comunitatea maghiară din România, ci ne punem un semn de întrebare în legătură cu UDMR”

Au fost și burtiere ca:

- Dezvăluiri incendiare despre planurile Budapestei

- Bomba ticăie. Dezamorsați-o, cât mai e timp

- Cum combate România atacurile maghiare

- Ungaria, cu ochii pe Transilvania

- Epidemia de „Hungaro-virus” amenință regiunea

Momentul cu Dan Puric: „Nu se referea la victimele de la Colectiv”

Dan Puric a afirmat că a existat un complot international pentru închiderea bisericilor, despre „oculta”, care „a dat un ordin”. A afirmat că „haimanalele alea de Colectiv se pregăteau cu jos biserica, jos patriarhul”.

Moderatorul nu a intervenit în legătură cu cele spune de Puric și nu a cerut lămuriri, după cum arată una dintre concluziile forului.

„Voi, ca moderatori, îl puteați întreba: Ce ați vrut să spuneți cu termenul haimanale de la Colectiv? Nu v-ați referi la victime, nu?”, a punctat Radu Herjeu. 

Reprezentanții postului Realitatea Plus au încercat să motiveze afirmația lui Puric, legată de Colectiv. Aceștia au punctat că a fost vorba despre o „neînțelegere a celor spuse de Dan Puric”:

„Cred că sunt câteva lucruri pe care trebuie să ni le asumăm din start. Poate am avut o pizție laxă față de invitat, dar trebuie să pune în context lucrurile. Eram undeva la ora 21:00 în acea seară, puțin înainte de Slujba Învierii.

Referitor la lcururile spuse de Dan Puric. Să ținem cont că el este un personaj, are o savoare. Când se referă la ocultă are un farmec aparte, nu cred că poate fi consider fake-news. L-am lăsat să-și spună poezia.

Cred că a supărat foarte mult afirmația legată de Colectiv. Aș vrea să precizez că Dan Puric nu se referă la persoanele care au avut de suferit la Colectiv. El se referă la acele personaje care ulterior evenimentelor de la Colectiv au făcut o manifestație în care au cerut, printer altele, și demisia patriarhului.

Nemulțumirea lui Dan Puric pleca faptul că acele personaje nu înțeleseseră, la momentul respective, că înainte cu o zi de tragedie fususe o acțiune de donare de sânge la Paraclisul Catedralei Naționale, campanie care a fost de folos și victimelor”, a spus reprezentantul Realitatea Plus la CNA.

Legislație - Codul de reglementare a conţinutului audiovizual

Art. 64 - (1) În virtutea dreptului fundamental al publicului la informare, furnizorii de
servicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele principii:

a) asigurarea unei distincţii clare între fapte şi opinii;

b) informarea cu privire la un subiect, fapt sau eveniment să fie corectă, verificată şi prezentată în mod imparţial şi cu bună-credinţă.

Art. 66 - În programele de ştiri şi dezbateri informarea în probleme de interes public, de natură politică, economică, socială sau culturală, trebuie asigurate imparţialitatea şi echilibrul şi să fie favorizată libera formare a opiniilor, prin prezentarea principalelor puncte de vedere aflate
în opoziţie, în perioada în care problemele sunt în dezbatere publică

Autor: Raul Bambu raul.bambupaginademedia.ro

Comentarii

Trimite un comentariu