Skip to main content

CNA. România TV, somație pentru rasism. Burtieră: „Luis Lazarus transmite din mijlocul țigăniei”

 
CNA. România TV, somație pentru rasism. Burtieră: „Luis Lazarus transmite din mijlocul țigăniei”

CNA. România TV a fost sancționată pentru câteva burtiere rasiste, date pe post la începutul lunii mai. Consiliul Național al Audiovizualului a votat, cu unanimitate de voturi, o somație publică pentru două emisiuni de la RTV. 

Publicitate

Sancțiunea forului s-a îndreptat, în principal, asupra unui singur aspect: cuvântul „țigănie”, folosit pe burtieră. Printre titlurile RTV: 

  • Luis Lazarus transmite din mijlocul țigăniei 
  • Armata a intrat în cartierul grupărilor țigănești violente
  • Jurnalistul care a anchetat clanurile transmite din țigănie

În vizor au fost luate emisiunile Newsline și România te vede, ambele de la începutul lunii mai. 

Discuțiile de la CNA și explicațiile postului: „Termenul de țigănie este foarte dur, dar este asumat de noi toți. Noi vorbim în limbaj cotidian despre țigănie

Principalul reproș adus de forul audiovizual stației de știri a fost legat de termenul „țigănie”, folosit pe burtiere. Reprezentantul postului a venit cu o explicație: 

Termenul de „țigănie” este foarte dur, dar este asumat de noi toți. Noi vorbim în limbaj cotidian despre „țigănie”. Dacă se consideră un termen jignitor, ne cerem scuze.

Nu am avut în intenție să jignim comunitatea romă”, a spus Roxana Niculescu în ședința CNA. 

Radu Herjeu, cel care a și propus somația, a fost una dintre cele mai dure poziții pe acest subiect:

Televiziunea are niște standarde, pe care nu le avem toți. Nu e un argument să folosim un temren precum „țigănie”, ca într-un birt.

Televiziunea nu trebuie să întărească niște stereotipuri la adresa anumitor comunități.

„Țigănie” are cu totul altă conotație și a fost pus acolo special pentru această conotație. Nu a fost întâmplător. Dacă pe mine m-a deranjat termenul „țigănie”, îmi imaginez pe ei”, a subliniat el. 

Orsolya Borsos a spus, printre altele: 

„Chiar dacă nu au fost acuzații foarte grave, mie imi lipsește cumva o voce care să reprezinte această minoritate în aceste emisiuni. Nu ați putut invita pe cineva care să o vorbească și în favoarea lor? O opine de la ei, ceva”, a fost întrebarea membrei CNA.

Roxana Niculescu a răspuns:

„Noi avem o colaborare foarte bună cu asociațile de romi. Problema este următoarea, în toate aceste emisiuni nu a fost învinovățită comunitatea, ci doar anumite persoane care au încălcat legea.

Nu a fost vorba despre comunitatea romă din România, ci doar despre niște elemente care au avut un potential infracțional în acestă perioadă.

Da, este adevărat, puteam lua câteva opinii de personae precum Gelu Duminică sau Ciprian Necula, dar nu a fost vorba despre toată comunitatea”, a susținut reprezentanta România TV. 

Legislație - Codul audiovizual

Art. 47 - (2) Este interzisă difuzarea în programele audiovizuale a oricăror forme de manifestări rasiste, antisemite sau xenofobe.

Autor: Raul Bambu raul.bambupaginademedia.ro

Comentarii

  • De cand a fost introdusa obligativitatea de a folosii acest termen , clepsidra care delimiteaza perioda in care Romania va fii recunoscuta ca tara a ***, un *** al europei , se scurge rapid . petre rroman , iliescu au reusit ..

Trimite un comentariu