Skip to main content

"Păcălelile TV" la CNA: "Exprimarea prezentatoarei este de așa natură să inducă neclaritate" - Radu Herjeu. Oamenii nu sună, sunt sunați

 
"Păcălelile TV" la CNA: "Exprimarea prezentatoarei este de așa natură să inducă neclaritate" - Radu Herjeu. Oamenii nu sună, sunt sunați

VREAU SĂ SUNE TELEFONUL! Dezbateri prelungi la CNA pe tema "Păcălelilor TV", emisiunile cu Adela Lupșe care lasă impresia că nu sună nimeni și care încurajează telespectatorii să apeleze, la un număr care, în fapt, este unul cu suprataxă.

Publicitate

Concluzia generală după discuții peste discuții: emisiunea trebuie refăcută. Nu este în regulă.

Marea revelație a venit după discuțiile cu Rareș Gărduș, de la Etno TV. Membrii CNA au aflat că, deși Adela Lupșe spune "vreau să sune telefonul", telespectatorii care sună nu intră în direct! Apelând telefonul respectiv (un apel cu suprataxă), ei sunt, cumva, înscriși, iar un robot îi alege pe cei câțiva care intră în direct.

Problema principală: telespectatorii nu află, clar, nici că, de fapt, nu intră în direct și nici că numărul care apare pe ecran este unul care duce la un apel cu suprataxă.

CNA a hotărât să someze postul de televiziune. Teoretic, nu ar mai avea voie să suprataxeze oamenii care sună pentru a-i lăsa să participe la concursul interactiv. Și, în același timp, ar trebui să-i anunțe că nu vor intra automat în direct, dacă sună.

Acestea sunt concluziile, dar discuțiile au fost lungi, asta tocmai pentru că "Păcălelile TV" apelează la tot felul de subterfugii de organizare, greu de încadrat din punct de vedere juridic.

De exemplu:

- Emisiunea se numește "Câștigați acum", dar este încadrată la teleshopping. Iar ca să fie încadrate la ...teleshopping trebuie să vândă ceva, și atunci vând ...variante loto: telespectatorii sună și primesc, în schimb, șase numere cu care să joace la loto. 

- prin lege, nu se pot difuza concursuri interactive pentru care trebuie să fii suprataxat. astfel se maschează suprataxa prin cumpărarea de variante loto. "Sigur, e caraghios, penibil și hilar, am stabilit asta de mult, să suni, să plătești niște euro și să îți dea cineva niște numere la loto", a spus Radu Herjeu.

- În cazul concursurilor cu soluții aparent foarte simple, prezentatoarea Adela Lupșe nu spune că telefonul care apare pe ecran este cu suprataxă. Asta pentru că, în anumite cazuri ...nu este cu suprataxă. Dacă suni la telefonul de pe ecran, o voce te îndeamnă să suni la alt număr (1204), iar abia acela este cel care costă. În alte cazuri, se afizează numărul 1204 pe ecran.

Pe scurt mecanismul de până acum: Oamenii sunau la un număr cu suprataxă (într-o parte a emisiunii de teleshopping) și cumpărau o variantă la loto. După ce cumpărau varianta, erau automat „înscriși” la un concurs (a doua parte a emisiunii), unde puteau câștiga și alte premii.

Erau sunați ulterior să intre în direct, nicidecum nu intrau în direct dacă sunau.  

Pe post nu se specifica că numărul este cu suprataxă și nici nu li se spunea că nu vor intra automat in direct dacă sună. 

Principala concluzie: 

„Prin mesaje pe croll și verbale oamenii sunt îndemnați să sune la 1204, care este un număr cu taxă specială. Este o taxă disimulată”, o spune departamentul juridic CNA.

Două dintre pozițiile de notat:

Radu Herjeu:

„Eu înțeleg că exprimarea prezentatoarei este de așa natură să inducă neclaritate. Ea spune: Dacă există un telespectator în fața micului ecran și vrea să câștige azi, îl invit în legătură direct, îl invit să facă acest telefon să sune. Și dacă ai 15 ani, și dacă ai 50, o să înțelegi că tu suni, sună telefonul și te bagă în direct.

Nu lasă loc de interpretare, că de fapt noi vă sunăm.

De altfel, nu se spune nicăieri în emisiune că „noi că sunăm”. Poate a spus o data, dar de 10 ori a spus vreau să sune telefonul acum.

Nu poți obliga telespectatorul să citească regulamentul, dar îi poți repeta lucruri din regulament în timpul celor două emisiuni.

Monica Gubernat:

„Condiția este să nu folosești telefoane cu suprataxă, nu altceva. Eu asta înțeleg că ar fi problema, că se folosește un telefon cu suprataxă”

Înainte de detalii, două exemple surprinse, în acest an, de Paginademedia.ro:

VIDEO. Adela Lupșe, duminică, 3 mai, la Etno TV:

Citește și: Păcăleli TV în vremuri de urgență: De ce nu stați acasă ca să sunați? Nu vreți să câștigați? Să sune telefonul!

VIDEO. Adela Lupșe la Etno, pe 23 martie

Cum era anul trecut?

VIDEO. Păcălelile TV în 2019:

Chiar și Rareș Gărduș (reprezentantul Etno TV la CNA) recunoaște că emisiunea poate fi „confuză pentru cineva care nu o vede de la început”, dar care, pe de altă parte, susține că nu se încălcă legea prin suprataxare

Noi am indrodus un mesaj de 30 de secunde pe linia cu 1204, care anunță că este un număr cu suprataxă, iar dacă nu vrea să fie suprataxat să închidă. I se spune că dacă apelul continua după 30 de secunde va fi taxat. Deci nu poate susține că a fost surprins de o suprataxare abuzivă”, după cum a susținut acesta. 

Au fost foarte multe confuzii în ședința CNA, de la felul în care funcționează emisiunea (are două părți: una de teleshopping și alta de concurs), la diferența între jocurile tip Bingo și Vreau să sune telefonul. 

Cum se apără Etno TV? - Este imposibil ca cineva să îi fi luat banii. Anunțăm că apelul este suprataxat

Postul Etno TV s-a apărat, astăzi, prin reprezentantul Rareș Gărduș. Aceasta a explicat că oamenii sunt anunțați de suprataxă atunci când sună. 

Rareș Gărduș, cele mai importante puncte din pledoaria de la CNA:

 • Aș vrea să precizez că una din problemele programului este că dacă unul ajunge la emisiune în partea a doua, după teleshopping, e foarte confuză situația. Dacă nu a văzut de la început era normal să fie confuz. E foarte greu să explici telespectatorilor.
 • Unul dintre oamenii care a făcut reclamația a recunoscut „nu înțelegeam ce aveam de făcut și am sunat la acel număr”. La acel număr, după cum vedeți, este un robot.
 • Este foarte greu de explicat unui telespectatori, deși noi punem pe ecran un site cu regulamentul acestui concurs. Ar trebui să intre și nu intră.
 • Cealaltă reclamație este puțin exagerată. Este o reclamație a unui telespectator care în realitate nu s-a uitat pe post. El sugerează că a fost păcălit să sune la un număr și i s-au luat bani.
 • Este imposibil ca cineva să îi fi luat banii. Noi am indrodus un mesaj de 30 de secunde pe linia cu 1204, care anunță că este un număr cu suprataxă, iar dacă nu vrea să fie suprataxat să închidă.
 • I se spune că dacă apelul continua după 30 de secunde va fi taxat. Deci nu poate susține că a fost surprins de o suprataxare abuzivă.
 • Cine știe de pe site online a luat ideea că este o păcăleală și i se iau banii cu taxa. El nu a sunat la acel număr, așa ar fi auzit că cel care sună este taxat. În 30 de secunde se precizează toate condițiile, abia după începe taxarea.
 • Nu este o păcăleală sau o încercare ascunsă de a păcăli oamenii să sune.
 • Omul, în esență, era supărat că el știa rezultatul și nu a câștigat. Nu toată lumea câștigă.
 • Oricine sună la 1204, număr care taxează după 30 de secunde, se înscrie în concurs și va fi sunat. Nimeni nu sună în direct, este sunat. Scrie negru pe alb. Este sunat de producător prin tragere la sorți, dar unii nu răspund.
 • Am vorbit cu colegii să pună pe post momentul în care oamenii nu răspund, dar au zis că este de „de prost” să se vadă că oamenii au sunat la 1204 și apoi n-au mai stat la televizor.

Puteți elimina acele expresii care induc în eroare privitorii

În replică, Radu Herjeu i-a spus lui Rareș Gărduș: 

„Eu înțeleg că exprimarea prezentatoarei este de așa natură să inducă neclaritate. Ea spune: Dacă există un telespectator în fața micului ecran și vrea să câștige azi, îl invit în legătură direct, îl invit să facă acest telefon să sune. Și dacă ai 15 ani, și dacă ai 50, o să înțelegi că tu suni, sună telefonul și te bagă în direct.

Nu lasă loc de interpretare, că de fapt noi vă sunăm.

De altfel, nu se spune nicăieri în emisiune că „noi că sunăm”. Poate a spus o data, dar de 10 ori a spus vreau să sune telefonul acum.

Nu poți obliga telespectatorul să citească regulamentul, dar îi poți repeta lucruri din regulament în timpul celor două emisiuni.

Puteți elimina acele expresii care induc în eroare privitorii”, a punctat acesta. 

Confuzie la CNA, cu privire la suprataxă. Herjeu: „Este o surpriză să aflu după un an și jumătate și nenumărate discuții că se ridică această problemă”

În discuțiile forului au apărut și câteva confuzii. Cea mai importantă este legată de suprataxare, care este reglementată într-un articol din Codul Audiovizual. Legea spune, printre altele: 

„Concursurile interactive pot fi difuzate: Dacă nu presupun taxă de participare directă sau disimulată, cum ar fi suprataxa percepută de serviciile de telefonie cu valoare adăugată”

Discuția dintre membrii forului și departamentul jurdic de la CNA, mai jos: 

Radu Herjeu: „Mai este o problemă ridicată de departamentul juridic de la CNA. Mai exact este vorba despre prevedere a legii care spune: Participarea la concursurile interactive nu trebuie condiționată de vreo suprataxă.

Pentru mine este o surpriză să aflu după un an și jumătate și nenumărate discuții cu dumneavoastră că se ridică această problemă. Mie asta mi se pare de discutat”, spune membrul CNA. 

Gabriel Tufeanu, membru CNA: „Am sesizat o chestiune. Telespectatorul sună și după aceea așteptă să fie sunat prin tragere la sorți. Dacă ai plătit acea taxă ce câștigi?

Radu Herjeu: Suprataxa este pentru cele șase numere la loto. Câștigi cele șase numere la loto și bonus aveți șansă să câștigați și alte premii. E teleshopping, adică se „shoppinguiește” o variantă la loto.

Sigur, e caraghios, penibil și hilar, am stabilit asta de mult, să suni, să plătești niște euro și să îți dea cineva niște numere la loto”

Lămuriri de la Juridic: Condiția de participare la acest joc este să apelezi un număr cu tarif special

Departamentul juridic CNA: Vorbim de jocul Câștigați acum, unde sunt sunați participanții și trebuie să ghicească acea imagine.  Din regulamentul concursului: - apelează numărul cu tarif special de pe un număr de telefon vizibil.

Deci, condiția de participare la acest joc este să apelezi un număr cu tarif special?

Articolul din Codul Audiovizual, despre concursurile interactive, spune: nu presupun taxă de participare directă sau disimulată, cum ar fi suprataxa percepută de serviciile de telefonie cu valoare adăugată

Câștigăm acum doar dacă apelăm acest număr special, cu un număr vizibil, ca ei să mă înregistreze și să mă sune aleatoriu. Fără să îmi garanteze cineva că mă va suna cineva vreodată”, arată argumentele de la Juridic. 

Radu Herjeu: „Eu am mai multe nelămuriri. De ce discutăm acest lucru după un an și jumătate și multe întâlniri cu domnul Gărduș? Probabil nu voi găsi răspuns la asta.

Între acest sistem și cel care era la Bingo, în care mergeai în piață și cumpărai variante după care erai sunat să câștigi alte premii, nu e nicio diferență.

Dacă atunci era legal, de ce acum e ilegal?

Repet, e posibil să greșesc, suprataxa este pentru a cumpăra un produs nu pentru a intra în concurs. Suprataxa se consumă prin achiziționarea concursului. Este „sunați la 1204 pentru a câștiga un bilet la loto și puteți câștiga și alte premii”.

Bingo avea exact același principiu. Care este diferența, ca să înțeleg de ce atunci era legal și acum nu. În loc să dea un telefon cu suprataxă omul mergea în piață și cumpăra acel bilet”

Monica Gubernat, șefa CNA:Suprataxa e problema aici. Nu cumpăra biletul la suprataxă. Iei produs de teleshopping la suprataxă, iar asta n-ar fi o problemă, dar ai și condiția de a participa la joc folosind acel telefon cu suprataxă

Radu Hereju: „Si dacă mă pune să iau un bilet de pe stradă, cu bani, care e diferența?”

Monica Gubernat:Condiția este să nu folosești telefoane cu suprataxă, nu altceva. Eu asta înțeleg că ar fi problema, că se folosește un telefon cu suprataxă”

Departamentul juridic: „Noi nu avem pe ordinea de zi Bingo, ci Etno TV. Eu mă uit în regulamentul lor și asta apreciez. Nu analizăm niciodată un radiodifuzor prin prisma altui radiodifuzor. Nu analizăm un joc interactiv prin prisma altui joc interactiv.

Cum a fost prezentată emisiunea de la Etno TV acum un an este una, cum se desfășoară este alta. Azi vedem cum se desfășoară. Prin mesaje pe croll și verbale oamenii sunt îndemnați să sune la 1204, care este un număr cu taxă specială. Este o taxă disimulată

Rareș Gărduș: Introducem și plata cu cardul și alte variante de plată a acestor produse. Faptul că se face prin telefon sau SMS este doar un mod de plată electronic. Nu este înșelător sau ascuns.

Gabriel Tufeanu: „Eu sunt de părere că argumentația de la juridic e puternică. O să propun o somație de intrare în legalitate și apoi să verificăm dacă se respectă toate articolele din lege. E poate cea mai complicată emisiune pe care am văzut-o eu. E o struțo-cămilă”

Monica Gubernat: „Aș vrea să punctez și o concluzie la discuția cu Radu Herjeu. Bingo era un joc de noroc, iar acesta este un concurs interactiv. Sunt diferențe cu privire la condițiile de participare.”

Caz recent: Păcăleli TV în vremuri de urgență: De ce nu stați acasă ca să sunați? Nu vreți să câștigați? Să sune telefonul!

Emisiunile interactive, cu probleme, au fost semnalate în mai multe rânduri și pe Paginademedia.ro. Cel mai recent a fost în luna martie, chiar în timpul Stării de Urgență.

Mesajul a fost adaptat situației de urgență: „Am 2.000 de lei premiu! 2.000 de lei! “E un salariu, pe o lună, în România! Vreți să vă arăt eu soluția? Mai ales că mulți dintre voi poate nu mai lucrează o lună! Nu v-ar fi OK ca un salariu să vă vină așa în buzunar? Stați acasă, pe unde umblați!”, urla prezentatoarea.

De ce se agită atât prezentatoarea? Pentru a genera apeluri. Apeluri suprataxate, dar asta nu se vede pe ecran.

Citește și: Păcăleli TV în vremuri de urgență: De ce nu stați acasă ca să sunați? Nu vreți să câștigați? Să sune telefonul!

Istoria concursurilor interactive

Moda concursurilor interactive, care te pune să ghicești soluții facile, dar te arde la buzunar, nu e deloc nouă. În anii 2008 - 2010 a fost o adevărată haiducie pe TV.

Multe posturi adoptaseră acest model de emisiune, inclusiv TVR la un moment dat. 

Valul de emisiuni, despre care Paginademedia.ro a scris, la vremea respectivă, a făcut CNA să dea o decizie în privința acestui tip de emisiuni. La începutul lui 2009 acest tip de emisiuni a fost mutat de CNA după ora 22.00

În 2011, membrii de atunci ai CNA au modificat Codul Audiovizual, legislația secundară pe baza căreia funcționează forul, astfel încât emisiunile interactive mai aveau voie pe TV doar în anumite condiții, prevăzute la art 91. 

După acea dată, apele s-au mai liniștit. Până acum. 

Ce spune legislația CNA

ART. 91 (1) Concursurile interactive pot fi difuzate în cadrul programelor audiovizuale numai dacă sunt îndeplinite cumulativ următoarele condiţii:

a) au drept scop exclusiv fidelizarea, divertismentul sau educarea publicului;

b) sunt inserate numai în programe educative şi de divertisment sau sunt difuzate ca emisiuni-concurs;

c) nu presupun taxă de participare directă sau disimulată, cum ar fi suprataxa percepută de serviciile de telefonie cu valoare adăugată;

d) respectă regulile informării corecte;

e) câştigurile sau premiile sunt atribuite în baza unui regulament adus la cunoştinţa publicului.

Autor: Raul Bambu raul.bambupaginademedia.ro

Comentarii

 • Ăștia au o întreaga Mafie în "spate", altfel erau de mult în spatele gratiilor. Este o înșelăciune de tipul "alba-neagra", iar așa-zișii "câștigători" nu cred ca sunt aleși la întâmplare.
 • Credeam că astfel de emisiuni au fost interzise definitiv de la TV în 2009. Cine a dat voie să fie iarăși difuzate?
 • Ca sa impacam si capra si varza daca tot se iau banii sa se iei pe apel.Anuntat, curat.Acelasi cost pe apel.Indiferent ca tine 10 secunde sau 10 minute

Trimite un comentariu