Skip to main content

DE CITIT. Ce a scris presa în iunie? Coronavirus: măştile de la Unifarm şi testări în stradă. Sau legăturile dintre interlopi şi Primăria Sectorului 4

 
DE CITIT. Ce a scris presa în iunie? Coronavirus: măştile de la Unifarm şi testări în stradă. Sau legăturile dintre interlopi şi Primăria Sectorului 4

Superscrieri | IUNIE. Opt texte la-nceput de vară. Superscrieri, competiţia care premiază anual presa românească, a stabilit cele mai bune materiale de presă ale lunii trecute.

Publicitate

Selecţia a fost făcută de un nume din presa locală - Andreea Pavel, de la ziarul Info Sud Est (Constanţa).

În lista de recomandări avem texte din presa mainstream (Libertatea şi Adevărul), dar mai ales materiale lucrate de jurnaliştii din presa independentă - Rise Project, Vice, Teleleu, Dela0, Recorder sau G4 Media.

Despre ce s-a scris? Pe scurt:

- Legăturile dintre interlopi - Clanul sportivilor şi poliţişti locali şi alţi angajaţi ai Primăriei Sectorului 4.

- Dezvăluirile făcute de Tudorel Toader, fostul ministru al Justiţiei, despre presiunile făcute de Liviu Dragnea pentru a scăpa de puşcărie.

- Coronavirusul: despre testări şi măştile de la Unifarm

- Nu în ultimul rând, Recorder a publicat un reportaj de la „bâlciurile estivale”, cu titlul Adio, pandemie! Bun venit, campanie electorală

NOTĂ. Acest top nu reprezintă un clasament, ci o listă de recomandări pentru public şi de aprecieri faţă cei ce ţin sus steagul meseriei de jurnalist.

Paginademedia.ro prezintă în continuare cele opt texte:

1. Groparii Justiţiei au început să arunce vina unii pe alţii. Culisele negocierilor dintre Dragnea, Dăncilă şi Toader - de Sebastian Zachmann (Adevărul)

„La un an de la încarcerarea lui Liviu Dragnea, fostul ministru al Justiţiei Tudorel Toader a dezvăluit presiunile făcute de fostul lider PSD pentru a scăpa de puşcărie. Însă e un adevăr spus doar pe jumătate: toţi liderii care au sprijinit asaltul PSD au avut grijă, strategic, să ocolească secvenţele care-i incriminau moral, politic şi juridic. Adevărul întregeşte tabloul amnistiei şi graţierii cu informaţii esenţiale de culise”, scrie Zachmann în Adevărul.

2. Gruparea Goleac – primarul PSD Băluţă se afişează cu mafia. Şef din Poliţia Locală Sector 4, la piscina din curtea casei liderului Clanului Sportivilor - de Răzvan Luţac, Cătălin Tolontan (Libertatea)

„Condusă de Daniel Băluţă, Primăria Sectorului 4 şi-a transformat poliţia locală într-o armată privată, unde sunt angajaţi foşti ofiţeri, precum cel care a îmbolnăvit de COVID-19, prin minciună, zeci de oameni la Spitalul MAI Gerota, dar şi personaje apropiate de clanurile mafiote.

În timpul cât Băluţă a fost primarul celor peste 300.000 de oameni din sudul Bucureştiului, Robert Nica, liderul Clanului Sportivilor, s-a transformat din bătăuş în interlop imobiliar, iar casa lui arată ca o navă spaţială aterizată în decorul unuia dintre cele mai sărace sectoare din Bucureşti”, dezvăluie investigaţia Libertatea.

3. „Toţi anii, toată truda mea” - de Elena Stancu, fotografii de Cosmin Bumbuţ (Teleleu)

„O istorie a lumii din câmpurile de căpşuni şi a condiţiilor în care lucrează românii în sudul Spaniei de la începutul anilor 2000 şi până azi.
Corina a plecat din România în 2003, când băiatul ei, Ciprian, avea trei ani. L-a lăsat în grija bunicilor şi s-a dus în Spania, în Palos de la Frontera, ca să lucreze la căpşuni.

Corina era tehnician veterinar în Râmnicu Sărat, dar câştiga atât de puţin încât banii nu-i ajungeau să crească un copil. Tatăl băiatului o părăsise când era însărcinată în luna a şaptea.

A muncit ca să-i construiască o casă şi să-i ofere o viaţă mai bună. Înainte să împlinească 17 ani, băiatul ei a murit în timp ce mama lui culegea căpşuni în Palos de la Frontera. Corina şi-a tatuat chipul lui pe mână ca să-l simtă mereu aproape”, arată reportajul celor de la Teleleu.

4. Am fost testată de coronavirus pe bordură în Bucureşti şi mi s-a oferit „o despăgubire”, ca să tac - de Ioana Moldoveanu (VICE România, în colaborare cu RISE Project)

„Un biolog promovează aparent dezinteresat o soluţie pentru testarea în masă, iar pe ascuns încearcă să vândă astfel de analize. Institutul la care lucrează obţine 3,5 milioane de lei de la stat, ca să dezvolte soluţia deja vândută de el printr-o firmă.

Bună ziua, pentru recoltare vă sun, eu sunt în faţa blocului, îmi spune o femeie la telefon, deşi ar trebui să urce. M-am programat pentru o testare Real Time PCR de COVID-19 la domiciliu, la numărul de telefon oferit de site-ul sangvin.ro, care mi-a apărut ca prim rezultat sponsorizat, în search-ul Google”, potrivit materialului.

5. Eterna reîntoarcere: educaţie cu toalete în fundul curţii - de Diana Oncioiu (Dela0)

„E una dintre problemele fundamentale de administraţie publică românească. Şi e rostogolită de la o guvernare la alta, de la un ministru la altul, de la un primar la altul. De treizeci de ani.

Fiecare nouă garnitură politică instalată la Palatul Victoria şi-o adaugă pe lista de lucruri care necesită rezolvare urgentă. Se alocă fonduri, se trasează directive, se angajează răspunderi – iar la fiecare final de an ambiţiile administrative sfârşesc în aceeaşi realitate: peste o mie de toalete de grădiniţe şi şcoli din România rămân tot în exteriorul unităţilor de învăţământ.

Nişte bombe care ticăie în aşteptarea următoarei tragedii”, scrie Diana Oncioiu.

6. Am testat măştile din Dosarul Unifarm, de Ana Poenariu (RISE Project) - care, în serialul „Măştile”, a arătat businessul din spatele vânzărilor şi a negociat cu familia interlopilor o astfel de tranzacţie

„Mai mulţi angajaţi din sistemul sanitar s-au plâns de calitatea slabă a măştilor pe care Unifarm le-a livrat, începând cu luna martie, spitalelor în care lucrează. E vorba despre milionul de măşti pentru care şeful companiei de stat, Adrian Ionel, a fost pus sub control judiciar, fiindcă ar fi cerut mită la achiziţia lor. DNA susţine că echipamentele de protecţie nu corespundeau specificaţiilor tehnice.

RISE Project a testat 24 de măşti din acest lot. Am obţinut mostrele de la un medic bucureştean, imediat după ce am publicat investigaţia Felia interlopă” în care arătam dedesubturile afacerii.

Măştile au fost aduse din Turcia de firma Simonei Ciulavu, condamnată pentru activităţi de crimă organizată în dosarul “Clanul Sportivilor”, notează Rise.

7. REPORTAJ VIDEO. Adio, pandemie! Bun venit, campanie electorală! - de Redacţia Recorder

„ Ultimul week-end din iunie a pecetluit un deznodământ previzibil. După câteva săptămâni de tatonări şi negocieri, românii s-au smuls cu furie şi chiuituri din încorsetarea restricţiilor impuse de pandemie, plonjând cu orice risc către sezonul distracţiei. Şi în timp ce lumea bună s-a dezlănţuit prin staţiunile Mării Negre, prin parcuri de sector şi pe stadioane comunale s-a dat startul bâlciurilor estivale finanţate cu bani publici şi presărate cu mesaje electorale”, arată reportajul.

8. EXCLUSIV Mihnea Costoiu, rector de trei mandate la Politehnica din Bucureşti, a fost exmatriculat de la două doctorate, unul de la universitatea sa, celălalt, de la Academia SRI - de Sorin Semeniuc (G4Media)

„Universitatea Politehnica din Bucureşti (UPB) este condusă din anul 2012 de un cadru didactic fără doctorat. Ajuns la 48 de ani, Mihnea Costoiu a pierdut deja două trenuri de doctor. Conform unui răspuns primit, săptămâna trecută, din partea Academiei Naţionale de Informaţii Mihai Viteazul, subordonată Serviciului Român de Informaţii, Mihnea Costoiu a fost exmatriculat în octombrie 2018, ca urmare a faptului că nu a îndeplinit obligaţiile asumate prin contractul de studii universitare de doctorat, nesolicitând prelungirea perioadei de graţie pentru redactarea tezei”, scrie G4.

Autor: Raul Bambu raul.bambupaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Alexandra Alexandra
    Foarte bun articolul, multumesc pentru informatie!

Trimite un comentariu

sus