Skip to main content

DE CITIT. Ce a scris presa în iunie? Coronavirus: măștile de la Unifarm și testări în stradă. Sau legăturile dintre interlopi și Primăria Sectorului 4

 
DE CITIT. Ce a scris presa în iunie? Coronavirus: măștile de la Unifarm și testări în stradă. Sau legăturile dintre interlopi și Primăria Sectorului 4

Superscrieri | IUNIE. Opt texte la-nceput de vară. Superscrieri, competiția care premiază anual presa românească, a stabilit cele mai bune materiale de presă ale lunii trecute.

Selecția a fost făcută de un nume din presa locală - Andreea Pavel, de la ziarul Info Sud Est (Constanța). 

Publicitate

În lista de recomandări avem texte din presa mainstream (Libertatea și Adevărul), dar mai ales materiale lucrate de jurnaliștii din presa independentă - Rise Project, Vice, Teleleu, Dela0, Recorder sau G4 Media. 

Despre ce s-a scris? Pe scurt: 

- Legăturile dintre interlopi - Clanul sportivilor și polițiști locali și alți angajați ai Primăriei Sectorului 4. 

- Dezvăluirile făcute de Tudorel Toader, fostul ministru al Justiției, despre presiunile făcute de Liviu Dragnea pentru a scăpa de pușcărie. 

- Coronavirusul: despre testări și măștile de la Unifarm 

- Nu în ultimul rând, Recorder a publicat un reportaj de la „bâlciurile estivale”, cu titlul Adio, pandemie! Bun venit, campanie electorală

NOTĂ. Acest top nu reprezintă un clasament, ci o listă de recomandări pentru public și de aprecieri față cei ce țin sus steagul meseriei de jurnalist.

Paginademedia.ro prezintă în continuare cele opt texte:

1. Groparii Justiţiei au început să arunce vina unii pe alţii. Culisele negocierilor dintre Dragnea, Dăncilă şi Toader - de Sebastian Zachmann (Adevărul)

„La un an de la încarcerarea lui Liviu Dragnea, fostul ministru al Justiţiei Tudorel Toader a dezvăluit presiunile făcute de fostul lider PSD pentru a scăpa de puşcărie. Însă e un adevăr spus doar pe jumătate: toţi liderii care au sprijinit asaltul PSD au avut grijă, strategic, să ocolească secvenţele care-i incriminau moral, politic şi juridic. Adevărul întregeşte tabloul amnistiei şi graţierii cu informaţii esenţiale de culise”, scrie Zachmann în Adevărul. 

2. Gruparea Goleac – primarul PSD Băluță se afișează cu mafia. Șef din Poliția Locală Sector 4, la piscina din curtea casei liderului Clanului Sportivilor -  de Răzvan Luțac, Cătălin Tolontan (Libertatea)

„Condusă de Daniel Băluță, Primăria Sectorului 4 și-a transformat poliția locală într-o armată privată, unde sunt angajați foști ofițeri, precum cel care a îmbolnăvit de COVID-19, prin minciună, zeci de oameni la Spitalul MAI Gerota, dar și personaje apropiate de clanurile mafiote.

În timpul cât Băluță a fost primarul celor peste 300.000 de oameni din sudul Bucureștiului, Robert Nica, liderul Clanului Sportivilor, s-a transformat din bătăuș în interlop imobiliar, iar casa lui arată ca o navă spațială aterizată în decorul unuia dintre cele mai sărace sectoare din București”, dezvăluie investigația Libertatea. 

3. „Toți anii, toată truda mea” - de Elena Stancu, fotografii de Cosmin Bumbuț (Teleleu)

„O istorie a lumii din câmpurile de căpșuni și a condițiilor în care lucrează românii în sudul Spaniei de la începutul anilor 2000 și până azi.
Corina a plecat din România în 2003, când băiatul ei, Ciprian, avea trei ani. L-a lăsat în grija bunicilor și s-a dus în Spania, în Palos de la Frontera, ca să lucreze la căpșuni.

Corina era tehnician veterinar în Râmnicu Sărat, dar câștiga atât de puțin încât banii nu-i ajungeau să crească un copil. Tatăl băiatului o părăsise când era însărcinată în luna a șaptea.

A muncit ca să-i construiască o casă și să-i ofere o viață mai bună. Înainte să împlinească 17 ani, băiatul ei a murit în timp ce mama lui culegea căpșuni în Palos de la Frontera. Corina și-a tatuat chipul lui pe mână ca să-l simtă mereu aproape”, arată reportajul celor de la Teleleu. 

4. Am fost testată de coronavirus pe bordură în București și mi s-a oferit „o despăgubire”, ca să tac - de Ioana Moldoveanu (VICE România, în colaborare cu RISE Project)

„Un biolog promovează aparent dezinteresat o soluție pentru testarea în masă, iar pe ascuns încearcă să vândă astfel de analize. Institutul la care lucrează obține 3,5 milioane de lei de la stat, ca să dezvolte soluția deja vândută de el printr-o firmă.

Bună ziua, pentru recoltare vă sun, eu sunt în fața blocului, îmi spune o femeie la telefon, deși ar trebui să urce. M-am programat pentru o testare Real Time PCR de COVID-19 la domiciliu, la numărul de telefon oferit de site-ul sangvin.ro, care mi-a apărut ca prim rezultat sponsorizat, în search-ul Google”, potrivit materialului. 

5. Eterna reîntoarcere: educație cu toalete în fundul curții - de Diana Oncioiu (Dela0)

„E una dintre problemele fundamentale de administrație publică românească. Și e rostogolită de la o guvernare la alta, de la un ministru la altul, de la un primar la altul. De treizeci de ani.

Fiecare nouă garnitură politică instalată la Palatul Victoria și-o adaugă pe lista de lucruri care necesită rezolvare urgentă. Se alocă fonduri, se trasează directive, se angajează răspunderi – iar la fiecare final de an ambițiile administrative sfârșesc în aceeași realitate: peste o mie de toalete de grădinițe și școli din România rămân tot în exteriorul unităților de învățământ.

Niște bombe care ticăie în așteptarea următoarei tragedii”, scrie Diana Oncioiu. 

6. Am testat măștile din Dosarul Unifarm, de Ana Poenariu (RISE Project) - care, în serialul „Măștile”, a arătat businessul din spatele vânzărilor și a negociat cu familia interlopilor o astfel de tranzacție

„Mai mulți angajați din sistemul sanitar s-au plâns de calitatea slabă a măștilor pe care Unifarm le-a livrat, începând cu luna martie, spitalelor în care lucrează. E vorba despre milionul de măști pentru care șeful companiei de stat, Adrian Ionel, a fost pus sub control judiciar, fiindcă ar fi cerut mită la achiziția lor. DNA susține că echipamentele de protecție nu corespundeau specificațiilor tehnice.

RISE Project a testat 24 de măști din acest lot. Am obținut mostrele de la un medic bucureștean, imediat după ce am publicat investigația Felia interlopă” în care arătam dedesubturile afacerii.

Măștile au fost aduse din Turcia de firma Simonei Ciulavu, condamnată pentru activități de crimă organizată în dosarul “Clanul Sportivilor”, notează Rise. 

7. REPORTAJ VIDEO. Adio, pandemie! Bun venit, campanie electorală! - de Redacția Recorder

„ Ultimul week-end din iunie a pecetluit un deznodământ previzibil. După câteva săptămâni de tatonări și negocieri, românii s-au smuls cu furie și chiuituri din încorsetarea restricțiilor impuse de pandemie, plonjând cu orice risc către sezonul distracției. Și în timp ce lumea bună s-a dezlănțuit prin stațiunile Mării Negre, prin parcuri de sector și pe stadioane comunale s-a dat startul bâlciurilor estivale finanțate cu bani publici și presărate cu mesaje electorale”, arată reportajul. 

8. EXCLUSIV Mihnea Costoiu, rector de trei mandate la Politehnica din București, a fost exmatriculat de la două doctorate, unul de la universitatea sa, celălalt, de la Academia SRI - de Sorin Semeniuc (G4Media)

„Universitatea Politehnica din București (UPB) este condusă din anul 2012 de un cadru didactic fără doctorat. Ajuns la 48 de ani, Mihnea Costoiu a pierdut deja două trenuri de doctor. Conform unui răspuns primit, săptămâna trecută, din partea Academiei Naționale de Informații Mihai Viteazul, subordonată Serviciului Român de Informații, Mihnea Costoiu a fost exmatriculat în octombrie 2018, ca urmare a faptului că nu a îndeplinit obligaţiile asumate prin contractul de studii universitare de doctorat, nesolicitând prelungirea perioadei de grație pentru redactarea tezei”, scrie G4.

Autor: Raul Bambu raul.bambupaginademedia.ro

Comentarii

Trimite un comentariu