Skip to main content

Pași către demiterea șefei TVR. O parte din Consiliul de Administrație cere, oficial, demisia Doinei Gradea: „TVR nu își mai îndeplinește misiunea publică”

 
Pași către demiterea șefei TVR. O parte din Consiliul de Administrație cere, oficial, demisia Doinei Gradea: „TVR nu își mai îndeplinește misiunea publică”
Foto | Libertatea

Primii pași pentru demiterea Doinei Gradea, șefa TVR. O parte a Consiliului de Administrație al SRTv a solicitat oficial, printr-o scrisoare deschisă, demisia șefei TVR, anunță sindicatul MediaSind într-un comunicat de presă. 

Scrisoarea a venit la finalul unei ședinșe a CA-ului în care s-a analizat activitatea PDG-ului.

Publicitate

Cei care au semnat, până acum, documentul în care se cere demisia Doinei Gradea sunt, potrivit MediaSind:

 • Monica Ghiurco și Karen Sebeși - reprezentanții salariaților
 • Cristian Petcu - reprezentantul PNL
 • Dan Lazea - reprezentantul USR
 • Sorin Ilieșiu - reprezentantul PSD

Se ia în calcul inclusiv sesizarea Parlamentului, instituția care o poate demite efectiv pe Doina Gradea.

„Se ia în calcul trimiterea către Parlament a unei solicitări de demitere a Doinei Gradea, pentru activitate necorespunzatoare”, spun reprezentanții sindicatului. 

Ce i se reproșează șefei TVR? - Audiența mică a TVR sau probleme de management 

În scrisoarea deschisă a membrilor Consiliului de Administrație, aceștia aduc câteva argument prin care-i solicită demisia șefei postului public. Printre acestea se numără: 

- Situația deplorabilă în care se află TVR după mai mult de jumătate din mandatul dumneavoastră de Președinte Director General este cel mai bine reflectată de audiențele postului

- La o medie săptămânală de circa 2%, TVR nu își mai îndeplinește misiunea publică pentru că riscă să devină irelevantă pentru public

- Ați redus dramatic în ultimele luni programele TVR

- Singurele emisiuni păstrate pe post au fost cele realizate cu colaboratori, pentru care s-au făcut plăți consistente, în vreme ce personalul propriu era ținut acasă

- Ați blocat încă de la început (vezi cazul Pătraru) orice încercare a noastră, a membrilor Consiliului de Administrație, de a discuta și adopta soluții

Scrisoarea membrilor CA, pe larg

Stimată doamnă Gradea,

Subsemnații, membri ai Consiliului de Administrație al TVR, vă solicităm demisia din funcția de Președinte Director General al Societății Române de Televiziune.
Unii dintre noi v-au acordat votul, alții nu, atunci când am ales ca unul dintre noi să ocupe
funcția pe care o aveți în acest moment. Chiar și aceia dintre noi care v-au acordat credit la acel moment, consideră că a venit momentul să faceți un pas în spate spre binele acestei instituții.

Argumentele sunt numeroase și sunt deja binecunoscute. Situația deplorabilă în care se află TVR după mai mult de jumătate din mandatul dumneavoastră de Președinte Director General este cel mai bine reflectată de audiențele postului. Practic, în acest moment, la o medie săptămânală de circa 2%, TVR nu își mai îndeplinește misiunea publică pentru că riscă să devină irelevantă pentru public (o medie în prime time în MAI și IUNIE de doar 0,8% Rtg, deci sub un punct de rating).

Un rezultat, de altfel previzibil, câtă vreme practic ați redus dramatic în ultimele luni programele TVR. Singurele emisiuni păstrate pe post au fost cele realizate cu colaboratori, pentru care s-au făcut plăți consistente, în vreme ce personalul propriu era ținut acasă prin Decizia Presedintelui -Director General, îngrădindu-li-se realizatorilor din TVR dreptul la muncă. Dar căderea audiențelor a fost continuă de la începutul mandatului dumneavoastră de PDG - calitate în care, practic, decideți grila TVR.

Grav este și faptul că ați blocat încă de la început (vezi cazul Pătraru) orice încercare a noastră, a membrilor Consiliului de Administrație, de a discuta și adopta soluții, acoperindu-vă de explicații ale Departamentului juridic și acuzându-ne de imixtiune în politica editorială a TVR. Ați încercat permanent să reduceți rolul Consiliului de Administrație la o mașină de vot pentru plăți curente, ca și când sarcina noastră ar fi fost să urmărim factura la curent sau la gaz. În concluzie, purtați în întregime responsabilitatea situației actuale a TVR, iar problemele de management din mandatul dumneavoastră sunt de notorietate.

Responsabilitatea noastră ca membri ai CA este să ne asigurăm că, mai ales în contextul actual generat de pandemia de Covid-19, în care societatea este afectată de adevărate campanii de fake-news, Televiziunea publică reprezintă o sursă credibilă de informații pentru cât mai mulți cetățeni.

Este așadar momentul unui restart, iar subsemnații, membri ai Consiliului de Administrație, vă cerem să puneți binele instituției mai presus de binele personal, să vă înaintați demisia și să permiteți astfel alegerea unui alt Președinte Director General împreună cu care să putem lucra în această a doua parte a mandatului nostru.

Monica Ghiurco, Sorin Iliesiu, Dan Lazea, Cristian Petcu, Karen Sebesi

Autor: Raul Bambu raul.bambupaginademedia.ro

Comentarii

 • in sfirsit ! avem si o veste buna *** asta psd-ista trebuie sa plece rapid dar sa nu-l uite sa-l ia si pe cristache
 • Dna Monica Ghiurco s-ar uita mai bine în propria ogradă. Face o emisiune economica obosită cu invitați aleși pe sprânceană avand audientele praf, pt o leafa de 100 de milioane. Si hai sa fim seriosi că n-o impiedica nimeni sa nu rupă norii. Si bineinteles incalcand legea, ca n-are voie in calitate de membru CA sa faca emisiuni. Dar pt ca traim in Romania s-a inventat o derogare, ca suntem țara exceptiilor.
 • @Andrei, ce curaj tot ceri de la cei care au semant deja? Zi mai bine de ceialalti care si au negociat mari avantaje ca sa taca: salarii marite, contracte prelungite, tot ce au cerut... Zi de nevasta lui Topescu care e in CA din partea Presedintelui si degeaba, zi de ceilalti membri CA ca vad ca esti din interior...
 • Citi membri sint in total in CA?!
  Dati si numele celorlalti membri CA sa vedem cine nu semneaza si din partea carui partid!!!
 • Bun, dar sa vedem daca are curaj Karen si Monica sa ceara anchete serioase la teritoriale.. hai cu ancheta la TVR Cluj. Hai cu ancheta si la angajarile facute pe pile . Hai cu ancheta cum a ajuns Madalina Radulescu sa faca performanta sa angajeze toate pilele la Stiri. Hai cu corectitudinea. Are cineva curaj? Nu prea cred... trebuiau sa o faca de mult la Comisia de Cultura. Din pcate si acolo sunt niste parlamentari slabi. Gradea, deocamdata e puternica si stabila pe post pentru ca a fost lasata. Angajatii au tacut desi stiau mizeriile. Nu am vazut o greva serioasa .. sidicatele stiau... toti stiau si au permis Doinei sa faca tot ce si-a dorit. Patraru nu a tacut... si inca foarte putini. Insa indivizi ca Gradea , Couti si multi altii , au devenit un cancer pentru cea mai iubita institutie de presa cum era considerat odata TVR. Pana nu scapati de Madalina Radulescu , si multi altii care fac rau televiziunii publice pe bani grei , pana atunci lucrurile nu vor merge. Pana nu vine un om din TVR curat fara sa fie manjit poliitc la sefia institutiei .. o sa fie mereu asa.. Si aduceti inapoi oamenii buni care au fost alungati de sefii pusi in functie de Gradea... ca angajari au stiut face pe pile cat cuprinde.... Hai, o zi buna. Karen, Monica.. acum sa va vedem curajul..

Trimite un comentariu