Skip to main content

PODCAST. Dragoș Anastasiu contină procesul cu Cațavencii și Patrick Andre de Hillerin și după ce au scos articolul: "Am cerut 300.000 de euro. Voi dona banii"

 
PODCAST. Dragoș Anastasiu contină procesul cu Cațavencii și Patrick Andre de Hillerin și după ce au scos articolul: "Am cerut 300.000 de euro. Voi dona banii"
Patrick Andre de Hillerin și Dragoș Anastasiu. Colaj Paginademedia.ro

PODCAST. Omul de afaceri Dragoș Anastasiu, fostul proprietar al companiei Eurolines, spune că merge mai departe în procesul cu publicația Cațavencii și cu jurnalistul Patrick Andre de Hillerin, și după ce articolul de la care a pornit conflictul în instanță a fost scos de pe site. Era un articol din care reieșea că omul de afaceri ar implicat în trafic cu droguri.

Publicitate

Chiar și cu articolul retras, "Răul a fost făcut", a spus Anastasiu. Declarația a fost făcută la Podcast de criză, în dialog cu jurnalistul Ionuț Ancuțescu, redactor-șef New Money (podcastul, mai jos).

Ce a spus Dragoș Anastasiu în podcast, de ce continuă procesul și după scoaterea articolului, dar și reacția jurnalistului Patrick Andre de Hillerin, în continuare:

Înainte, un scurt background: Dragoș Anastasiu a dat în judecată publicația Cațavencii, dar și pe jurnalistul Patrick Andre de Hillerin, pentru publicarea unui articol din care reieșea că Anastasiu ar fi ofițer acoperit al Serviciului de Informații Externe (SIE) și că el, dar și Adrian Sârbu (Mediafax) și Dan Șucu (Mobexpert) că ar fi implicați în trafic cu cocaină.

În urma unor notificări de la avocații celor trei vizați de material, articolul a fost scos de pe site. Se întâmpla în septembrie anul trecut.

Care este situația acum?

"I-am dat în judecată, am cerut 300.000 de euro, nu știu cât o să primesc. Îi donez educației din România - și 2 lei, și 300.000 de euro. Îi donez, că nu am nevoie de bani", spune Dragoș Anastasiu.

Continuă:

"Așa ceva nu are ce căuta într-o presă democratică, în care orișicine vine și spune ăsta este - că nu eram numai traficanți de droguri. Eram și ofițeri acoperiți, securiști... Vine cineva și, hodoronc-tronc, o lansează public. Vine cineva și - cred fără discernământ, măcar atât pot să spun - și lansează public aberații.

De ce a continuat procesul și după ce articolul a fost scos?

Dragoș Anastasiu, la Podcast de criză:

"Prima parte din proces asta a fost: retragerea articolului și a fost câștigată imediat. Dar asta nu contează. Dacă acum dai căutare "Anastasiu droguri" tot găsești spin-of-ul. Răul a fost făcut, și pentru asta va trebui să plătească.

S-a făcut anchetă la DIICOT, i-au descoperit pe aceia care făceau traficul respectiv. Nu suntem nici eu, nici domnul Sârbu, nici Șucu printre ei, hai să îl văd, ce mai spune acuma?"

 

Patrick Andre de Hillerin: Interesul major era sursa informațiilor dar, dată fiind sursa poveștii, nu puteam risca să se afle sursa

"Noi am cântărit ce scoatem și cum scoatem", a declarat jurnalistul Patrick Andre de Hillerin, contactat de Paginademedia.ro. "Evident că interesul major era sursa informațiilor dar, dată fiind sursa poveștii, nu puteam risca să se afle sursa", a continuat jurnalistul.

"Procesul continuă. Prefer varianta procesului, decât ceea ce a pățit unul dintre martorii din procesul din dosarul cu droguri, care și-a pierdut viața într-un accident", mai spune Patrick Andre de Hillerin.

Hillerin este jurnalistul care a semnat articolele despre traficul de droguri, dar și cel care a scris în Cațavencii de ce au dispărut materialele de pe site.

Ce scria jurnalistul, când a scos articolele:

"Am primit, după acele articole, o mulțime de semnale, semne, ghionturi. Și am mai primit trei notificări.

În aceste notificări ni se cere să scoatem de pe site textele cu pricina și să retractăm acuzațiile. Afirmațiile, de fapt, pentru că nu am acuzat, am afirmat.

Datoria mea, în principal, este să-mi protejez familia, prietenii, redacția. Nu ne permitem să eșuăm în aceste demersuri, nici unul dintre noi. De protecția țării se ocupă, deja, alții, cu neasemuit succes.

Așadar, nu doar că retragem de pe site textele cu pricina, dar eu, personal, retractez: domnii Sârbu, Șucu și Anastasiu nu sunt ofițeri acoperiți ai SIE și nici agenți de influență ai acestui serviciu. De asemeni, domniile-lor nu se ocupă cu traficul de droguri și nu au nici o legătură cu această activitate ilegală. Acestea sunt afirmații pe care eu nu le pot dovedi, dar mă bazez pe declarațiile persoanelor în cauză.

Considerați textele cu pricina drept fake-news. Dacă așa vreți."

Despre procesul de acum?

Patrick Andre de Hillerin: "Este un proces acum. Este al doilea proces. În primul, cerea o Ordonanță Președințială pentru eliminarea articolului de pe site. Obiectul Ordonanței nu mai exista însă, articolele fuseseră deja scoase de pe site.

Procesul continuă, prefer varianta procesului, decât ceea ce a pățit unul dintre martorii din procesul din dosarul cu droguri, care și-a pierdut viața într-un accident."

Despre rezultatele anchetei DIICOT, de care vorbea Anastasiu:

"DIICOT a făcut un rechizitoriu, eu am scris despre acest rechizitoriu. Au descoperit o parte minoră a unui așa-zis Balkan Cartel, un cartel sârbesc. Sunt în arest doi cărăuși din Serbia.

Acest rechizitoriu e primul document confirmă ce am scris și eu de la început: că au fost trei tone de cocaină găsite la mare, pierdute atunci, nu o tonă. La un an de când am scris și am început investigația, DIICOT începe să confirme din informații: este prima dată când un document spune că au existat trei tone, ceea ce am scris încă din aprilie 2019", a declarat Patrick Andre de Hillerin pentru Paginademedia.ro.

AUDIO. Podcast de criză, cu Ionuț Ancuțescu - NewMoney. Declarațiile pe subiect, de la minutul 27 și 15 secunde.

 

 

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro

Comentarii

  • mie mi se pare ca asa, subtil, obae le face publicitate mascata cu promo cu linkuri si cu podcast in stire catre fostul coleg de la capital, ca tot nu prea vb nimeni de acea revista. si asta e un derapaj. stirea in sine cu citarea sursei era suficienta, dar astea sunt categoria stiri pentru prieteni, gen vasiliu, cel de mai sus, nicoara etc.
  • Nu uitati ca din catavencii face prte si Patraru, care face acelasi lucru ca de Hillerin, prezentand seara de seara numai barfe, nimic concret si cu un umor penibil. Dar le iese banu la toti panfletarii? Le iese.
  • nu mi se pare normal ca un jurnalist sa scrie orice prostie si cand e tras la raspundere sa spuna: dar eu am afirmat, nu am acuzat. poftim? adica il faci pe unul traficant de droguri si ai pretentia sa scapi doar cu retragerea articolului?
    nu, baiete, aici nu mai e vorba de libertatea de expresie, ci de folosirea spatiului public pentru demolarea imaginii unui alt om, despre calomniere premeditata, fara dovezi, mai ales ca dosarul inteleg ca e deja incheiat si ca niciunul dintre cei acuzati... pardon, afirmati... nu are nimic de a face cu dosarul...

    hillerine, scoate banii de despagubire!
  • Hillerin bate campii si crede ca, atunci cand se preface ca retracteaza, nu se prinde lumea. Lasa de inteles ca e zeul adevarului, dar o conspiratie il impiedica sa mearga mai departe. De fapt, ancheta respectiva e o rusine de la un cap la altul tocmai pt ca s-a agatat de nume grele si nu a putut dovedi absolut nimic. Un asemenea urechist n-are ce cauta in presa. Ar trebui sa bage capul in tarana sau sa se duca la Romania TV sa ia lectii de deontologie de la Selly.

Trimite un comentariu