Skip to main content

România TV, sancționată după o avalanșă de burtiere de click-bait. Membru CNA: „Cum e posibil să vezi așa ceva pe un post național?”

 
România TV, sancționată după o avalanșă de burtiere de click-bait. Membru CNA: „Cum e posibil să vezi așa ceva pe un post național?”
Captură România TV

CNA. România TV a fost sancționată pentru mai multe titluri și abordări de tipul "click-bait". Titluri și abordări "amăgitoare". Nu mai puțin de 10 rapoarte au ajuns pe masa Consiliului Național al Audiovizualului în ședința de astăzi, 10 septembrie.

Care au fost știrile? Ce amendă a primit România TV?

Publicitate

Telespectatorii au semnalat nenumărate știri din intervalul 1 august - 15 august pentru postul România TV. Au fost 10 rapoarte pe masa Consiliului și multe discuții pe tema știrilor.

Concret, membrii CNA au decis să sancționeze cu suma de 5.000 de lei mai multe știri difuzate de postul TV. Pe România TV s-au văzut, printre altele:

  • Înmormântarea unui preot difuzată în 2020, dar care a avut loc în 2011
  • O burtieră în care Andreea Esca era „demascată de interlopi”
  • Prezentarea bătăliilor de stradă din Berlin din 1 august, însă difuzate pe 2 august cu burtiere de „Breaking News”
  • Un protest al agricultorilor din Republica Moldova, prezentat ca fiind, de fapt, în România
  • Un clip video cu Serghei Mizil în timp ce fumează și înjură
  • Afirmațiile false ale unui medic despre testele covid

Membru CNA: „Cum e posibil să vezi așa ceva pe un post național?”

Radu Herjeu, membru CNA, a luat atitdine în cazul difuzării înmormântării preotului.

„Eu nu înțeleg o chestie. Cum un jurnalist s-a dus pe site-ul ortodox.ro și a văzut o știre de acum 9 ani. Apoi s-a decis să se dea pe tv la o televiziune națională. Cum e posibil ca o asemenea știre să fie dată pe un post urmărit la nivel națională?, a spus Herjeu.

Despre burtiera cu Esca, Herjeu a spus: „Am sperat la un moment dat să privească altfel burtierele. Sunt niște lucruri pe care eu cred că sunt lăsate intenționat, nu sunt scăpări.

Pe de altă parte, Dorina Rusu, a luat atitudine în cazul știrii testelor de covid. În emisiunea „Punctul Culminant” din 11 și 12 august, în platou au fost chemați mai mulți medici. Ei au explicat că dacă sunt, spre exemplu, șase teste și unul iese pozitiv, atunci și celelalte vor fi pozitive. Lucrul acesta nu a fost dovedit în mod oficial, iar Dorina și-a exprimat punctul de vedere.

„Din tot ce am văzut, mie mi se pare cel mai grav în emisiunea Punctul Culminant, afirmațiile legate de teste. Este un lucru grav să declari că dacă faci șase teste și unul iese pozitiv, atunci toate celelelalte sunt pozitive”, a spus Dorina Rusu.

De altfel, Dorina a propus doar pentru această știre o amendă de 15.000 de lei, dar nu a fost votată de ceilalți membri. În schimb, amenda propusă de Hejeru a fost votată de el însuși, Ramona Sorescu, Orsolya Borsos, Gabriel Tufeanu, Nicolaie Bălașa și Monica Gubernat. 

Autor: Daniel Samoilă daniel.samoilapaginademedia.ro

Comentarii

  • Speram ca după alegeri sa dispară toți membrii CNA și sa fie înlocuiți de unii competenti . România TV merita amenzi de minim 50.000 lei pe sesiune pana își revine la realitate și se transforma intr-o televiziune serioasă , europeană , nu televiziune albaneza de tip OTV.
  • Super! Dorina propune amenzi mai mari, iar membrii apăra romtwc în continuare. Bravo, vă meritați concedierea după alegeri.
    La fel și pe subiectul Selly: Dorina propune 50.000 lei, Herjeru 7.500 lei + revoltat din cale afara pentru ce a difuzat romtwc, dar propune amenzi minuscule care se recuperează din 2-3 difuzări cu videoclipurile Primăriei Capitalei

Trimite un comentariu