Skip to main content

România TV, sancţionată după o avalanşă de burtiere de click-bait. Membru CNA: „Cum e posibil să vezi aşa ceva pe un post naţional?”

 
Captură România TV
Captură România TV

CNA. România TV a fost sancţionată pentru mai multe titluri şi abordări de tipul "click-bait". Titluri şi abordări "amăgitoare". Nu mai puţin de 10 rapoarte au ajuns pe masa Consiliului Naţional al Audiovizualului în şedinţa de astăzi, 10 septembrie.

Publicitate

Care au fost ştirile? Ce amendă a primit România TV?

Telespectatorii au semnalat nenumărate ştiri din intervalul 1 august - 15 august pentru postul România TV. Au fost 10 rapoarte pe masa Consiliului şi multe discuţii pe tema ştirilor.

Concret, membrii CNA au decis să sancţioneze cu suma de 5.000 de lei mai multe ştiri difuzate de postul TV. Pe România TV s-au văzut, printre altele:

  • Înmormântarea unui preot difuzată în 2020, dar care a avut loc în 2011
  • O burtieră în care Andreea Esca era „demascată de interlopi”
  • Prezentarea bătăliilor de stradă din Berlin din 1 august, însă difuzate pe 2 august cu burtiere de „Breaking News”
  • Un protest al agricultorilor din Republica Moldova, prezentat ca fiind, de fapt, în România
  • Un clip video cu Serghei Mizil în timp ce fumează şi înjură
  • Afirmaţiile false ale unui medic despre testele covid

Membru CNA: „Cum e posibil să vezi aşa ceva pe un post naţional?”

Radu Herjeu, membru CNA, a luat atitdine în cazul difuzării înmormântării preotului.

„Eu nu înţeleg o chestie. Cum un jurnalist s-a dus pe site-ul ortodox.ro şi a văzut o ştire de acum 9 ani. Apoi s-a decis să se dea pe tv la o televiziune naţională. Cum e posibil ca o asemenea ştire să fie dată pe un post urmărit la nivel naţională?, a spus Herjeu.

Despre burtiera cu Esca, Herjeu a spus: „Am sperat la un moment dat să privească altfel burtierele. Sunt nişte lucruri pe care eu cred că sunt lăsate intenţionat, nu sunt scăpări.

Pe de altă parte, Dorina Rusu, a luat atitudine în cazul ştirii testelor de covid. În emisiunea „Punctul Culminant” din 11 şi 12 august, în platou au fost chemaţi mai mulţi medici. Ei au explicat că dacă sunt, spre exemplu, şase teste şi unul iese pozitiv, atunci şi celelalte vor fi pozitive. Lucrul acesta nu a fost dovedit în mod oficial, iar Dorina şi-a exprimat punctul de vedere.

„Din tot ce am văzut, mie mi se pare cel mai grav în emisiunea Punctul Culminant, afirmaţiile legate de teste. Este un lucru grav să declari că dacă faci şase teste şi unul iese pozitiv, atunci toate celelelalte sunt pozitive”, a spus Dorina Rusu.

De altfel, Dorina a propus doar pentru această ştire o amendă de 15.000 de lei, dar nu a fost votată de ceilalţi membri. În schimb, amenda propusă de Hejeru a fost votată de el însuşi, Ramona Sorescu, Orsolya Borsos, Gabriel Tufeanu, Nicolaie Bălaşa şi Monica Gubernat.

Autor: Daniel Samoilă daniel.samoilapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Mile Mile
    Speram ca după alegeri sa dispară toți membrii CNA și sa fie înlocuiți de unii competenti . România TV merita amenzi de minim 50.000 lei pe sesiune pana își revine la realitate și se transforma intr-o televiziune serioasă , europeană , nu televiziune albaneza de tip OTV.
  • Iuli Iuli
    Super! Dorina propune amenzi mai mari, iar membrii apăra romtwc în continuare. Bravo, vă meritați concedierea după alegeri.
    La fel și pe subiectul Selly: Dorina propune 50.000 lei, Herjeru 7.500 lei + revoltat din cale afara pentru ce a difuzat romtwc, dar propune amenzi minuscule care se recuperează din 2-3 difuzări cu videoclipurile Primăriei Capitalei
  • Miu Miu Miu Miu
    Inca o amenda egala cu 0 pentru acest post...

Trimite un comentariu

sus