Skip to main content

STUDIU DE CAZ. Cine și ce titluri a pus? Click-bait cu Ianțu, după infectarea cu Covid-19. De la o ironie la întrebare „Câți bani a luat pentru a spune că are Covid?”

 
STUDIU DE CAZ. Cine și ce titluri a pus? Click-bait cu Ianțu, după infectarea cu Covid-19. De la o ironie la întrebare „Câți bani a luat pentru a spune că are Covid?”

„A primit Virgil Ianțu bani să zică că are Covid?” Un scurt studiu de caz care arată cum un simplu comentariu ironic al lui Virgil Ianțu, pornit de la o întrebare a unui "sceptic" a declanșat o "întrecere" în titluri de click-bait pe online. Cine și ce titluri a pus? Cine a fost cel mai "accurate" și cine a exagerat?

Publicitate

Un studiu de caz cu surprize, în care un site cu imagine serioasă - Pro TV - a promovat materialul cu un titlu de clickbait, iar un site tabloid, Spy News, a avut un titlu demn de o publicație quality (fără nicio ironie aici!)

Așadar, mai întâi faptele:

Un fan l-a întrebat pe Ianțu, pe Facebook, cât a primit să spună că are Coronavirus:

- „Mie: 60 de lei. Dar alții au primit mai mult”, i-a răspuns Ianțu ironic. 

A fost de ajuns să "arunce în aer" online-ul românesc.

O colecție de titluri, din monitorizarea Paginademedia.ro:

Pro TV (într-o postare pe Facebook), Evz.ro și site-ul Fabricatinromania.info au avut cele mai "de clickbait" abordări. Dacă alte publicații au fost mai temperate în legătură cu posibilitatea ca Ianțu să fi primit bani pentru a se da bolnav de Covid-19, cele trei site-uri au dat-o mai direct:

- Virgil Ianțu minte că are Covid-19? Prezentatorul a dezvăluit ce sumă a încasat pe „marea declarație” - A scris EVZ pe site

- Virgil Ianțu a dezvăluit câți bani a primit pentru a spune că are coronavirus. Suma este una incredibilă: „Alții au primit mai mult” - a scris Pro TV pe Facebook, cu un link către site-ul Perfecte.ro (site care a abordat într-o manieră corectă subiectul)

Virgil Iantu a raspus: Cati bani a primit pentru a spune ca are coronavirus - a titrat și Fabricat în România. 

Alte site-uri precum Fanatik, CanCan și WowBiz, ci fie au pus sub semnul întrebării posibilitatea, fie au notat în text polemica dintre Ianțu și respectivul fan. 

 • Fanatik - Virgil Ianțu a fost întrebat câți bani a primit pentru a spune că are Covid-19. Răspunsul prezentatorului
 • SpyNews - Virgil Ianțu, răspuns ironic la adresa celor care l-au întrebat cu cât a fost plătit să spună că are coronavirus. Reacția prezentatorului TV
 • WOWbiz - Ce a declarat Virgil Ianțu, după infectarea cu coronavirus. Primele declarații ale prezentatorului TV
 • Cancan - Cum a răspuns Virgil Ianțu când a fost întrebat câți bani a primit pentru a spune că este infectat cu Covid-19
 • Perfecte - Virgil Ianțu, răspuns amuzant când a fost întrebat câți bani a primit pentru a spune că are coronavirus

De notat site-ul tabloid SpyNews, care dezvăluit încă din titlu că Ianțu i-a răspuns ironic unui fan:

- "Virgil Ianțu, răspuns ironic la adresa celor care l-au întrebat cu cât a fost plătit să spună că are coronavirus! Reacția prezentatorului tv" - Este titlul dat de SpyNews. 

Un „doctor” cu 2,3 milioane de fani a share-uri clickbaitul

Un alt mecanism interesant este că promovarea pe anumite pagini de Facebook a titlului înșelător „Câți bani a primit Ianțu pentru a spune că are Coronavirus?”.

Este vorba despre pagini cu câteva zeci de mii de urmăritori: WOW BZI, Flori Si Peisaje, Iarna pe Uliță, Ciorăpeli, Din România - sunt doar câteva. 

Dintre acesta una ne-a atras atenția în mod special: Doctor Andrei Laslau - cu peste 2,3 milioane de fani, care se prezintă drept pagina „oficiala a celebrului doctor Andrei Laslau”, potrivit descrierii. 

Profilul respectiv promovează materialul de pe site-ul Fabricatinromania.info (site pe care de altfel l-a mai promovat si cu alte ocazii): "Virgil Iantu a raspus: Cati bani a primit pentru a spune ca are coronavirus." 

A primit 3.600 de reacții, 1.300 de comentarii și aproape 800 de distribuiri. 

GALERIE FOTO. Virgil Ianțu, un răspuns ironic și o ploaie de click-bait

 • Fanatik
 • Spynews
 • WowBiz
 • Evz
 • tacataca
 • cancan
 • perfecte
 • fabricatinromania.info
 

Autor: Raul Bambu raul.bambupaginademedia.ro

Comentarii

Trimite un comentariu