Skip to main content

INTERVIU. Durează 5 minute să fabrici o știre și o zi sau o săptămână s-o demontezi. Jurnalistul Marian Voicu, proiect anti fake news în Moldova

 
INTERVIU. Durează 5 minute să fabrici o știre și o zi sau o săptămână s-o demontezi. Jurnalistul Marian Voicu, proiect anti fake news în Moldova

INTERVIU. Cât de greu este să demontezi un fake? Mult mai mult decât să-l fabrici, spune Marian Voicu, omul din spatele unui buletin anti fake news lansat în această săptămână în Republica Moldova.

Publicitate

Și impactul este altul, dar demersul merită. Mai ales că în Moldova se apropie alegerile.

 „Impactul știrii demascate va fi, cu siguranță, mai mic decât al știrii false”, răspunde jurnalistul, într-un interviu acordat Paginademedia.ro.

Un material despre cum putem combate fake news-ul. Un interviu altfel, cu Proiectul care urmărește eliminarea știrilor false. Se numește „Demagog - Buletin de Chișinău” și este înființat de Alianța Internațională a Jurnaliștilor Români, proiect coordonat de jurnalistul TVR Marian Voicu.

Primul număr a monitorizat știrile false, dezinformările și discursul care instigă la ură în campania electorală din țara vecină. De menționat, de asemenea, că proiectul este susținut de Ambasada Canadei în România.

Marian Voicu este președintele Alianței care a înființat acest buletin anti fake news.

„Ne-am gândit la o misiune de monitorizare care să funcționeze asemenea misiunii de observatori internaționali care la final validează corectitudinea alegerilor”, spune Voicu. Și continuă: „Cred că suntem la începutul celui de-al doilea val de fake news”.

Cum sunt depistate știrile false? Cât de mult ne afectează? De ce un parteneriat cu Ambasada Canadei? Pe larg, în interviul complet cu Marian Voicu.

Un material din secțiunea Fake-News în pandemie, susținută de Deutsche Welle.

Paginademedia.ro: Cum v-a venit ideea să înființați acest buletin de monitorizare a ștrilor false?

Marian Voicu: „Ne-am gândit la o misiune de monitorizare care să funcționeze asemenea misiunii de observatori internaționali care la final validează corectitudinea alegerilor. Noi nu vom evalua în ce măsură procesul electoral a fost unul corect și drepturile alegătorilor și aleșilor au fost respectate, dar vom evalua impactul campaniei de fake news și dezinformare asupra alegătorilor și dacă a interferat în mod semnificativ în procesul electoral.

În ultimii ani, victoria în scrutine se face la diferențe de câteva procente, ceea ce, în condițiile unor campanii puternice de fake news, ar putea însemna că alegătorii au fost influențați în privința votului. Asta s-a întâmplat și în ultimele alegeri prezidențiale din SUA, Franța sau Republica Moldova, de exemplu.

Nimeni nu poate spune că victoria a fost obținută în urmă unor astfel de campanii, dar se poate estima impactul. În 2016, diferența între Igor Dodon și Maia Sandu a fost de 4%, iar Dodon a purtat o campanie agresivă de dezinformare care a fost capacitată nu numai de partidul său ci și de presă și Mitropolia Moldovei subordonată Patriarhiei Moscovei.”

Paginademedia.ro: Cum reușiți să depistați știrile false?

Marian Voicu: „Este o investigație de presă. Durează 5 minute să fabrici o știre și îți poate lua o zi sau o săptămână să documentezi ca la carte faptul că e o făcătură. Asta e frustrant, pentru că impactul știrii demascate va fi, cu siguranță, mai mic decât al știrii false.

Dar dacă le găsești pe cele importante, care sunt instrumentalizate politic, cu miză, care servesc narațiuni importante, poți desena tiparele în care se mișcă politicianul respectiv, care sunt conexiunile cu alte instituții, grupuri de interese sau cu alte state. Este o fotografie de moment a mișcărilor subterane.

The Big Picture. E important să știi personajele, contextul, etosul. Toți colegii din echipă sunt jurnaliști vechi, care cunosc bine Moldova - Cătălin Gomboș, Mariana Vasilache, Mădălin Necșuțu și Cornel Ciobanu.

Ca în orice investigație, trebuie să știi cine trage sforile, de ce, care e miza, dar și cine a produs fake-ul, cine îl propagă și cine îl amplifică. Specific pentru fake news este să descoperi care este narațiunea pe care o servește știrea respectivă și idiolectul.”

Paginademedia.ro: Cât de mult afectează știrile false societatea din prezent?

Marian Voicu: „Cred că suntem la începutul celui de-al doilea val de fake news. Începutul, din punctul meu de vedere, este Euromaidanul din Kiev, în noiembrie 2013. Anexarea Crimeii și războiul din estul Ucrainei au fost însoțite de o intoxicare fără precedent cu știri false, mai întâi în Ucraina, apoi în toată Europa.

Brexitul, referendumul din Catalunia și alegerile din Franța și SUA au fost următoarele momente de referință. Întotdeauna scrutinele vor fi ținta cea mai sensibilă pentru actorii statali care vor să influențeze rezultatul. Infodemia cred că este al doilea val.

De data aceasta, abundă teoriile conspirației, ranforsate cu fake news și împachetate într-un discurs instigator la ură. Miza este mare, ca și în primul val. Atunci au murit oameni din cauza războiului hibrid, acum pot muri oameni în urma negaționismului care paralizează sistemul medical prin suprasolicitare.”

Paginademedia.ro: Observ că acest proiect este susținut de Ambasada Canadei. Cum s-a ajuns la această colaborare?

Marian Voicu: „Ambasada Canadei s-a arătat interesată de acest proiect foarte repede și a arătat o solicitudine admirabilă, care a făcut ca acest proiect să prindă viață. Ambasada de la București reprezintă statul canadian și la Chișinău și Sofia, și este preocupată de susținerea ong-urilor în general și a presei independente în special din această zonă.

Dincolo de asta, Canada este un model de democrație liberală, cu o cultură politică vibrantă, iar societatea bilingvă multiculturală canadiană este exemplară.”

Paginademedia.ro: Cum putem combate știrile false? Ce sfaturi ne poți oferi?

Marian Voicu: „Din păcate, va trebuie să fim tot mai suspicioși cu ce vedem, citim sau auzim în media sau pe rețelele sociale. Cu cât știrile vor fi mai gogonate, cu atât va trebui să fim mai prudenți. Va trebui ca publicul să se înarmeze cu armele specifice meseriei noastre pentru a supraviețui într-o lume în care dezinformarea devine tot mai toxică.” 

Autor: Daniel Samoilă daniel.samoilapaginademedia.ro

Comentarii

  • Constitutia Romaniei stipuleaza in Art 2 obligatia ca alegerile sa fie CORECTE. Cine verifica corectitudinea lor? Candidatii fac plangeri cu probe pe care bunul simt ne spune ca nu le poate ignora nimeni, iar birourile electorale dezbat problema intr-o tacere mormantala, netransparenta, dupa care comunica faptul ca renumararea voturilor nu este posibila pentru ca nu e prevazuta metodologia in lege. De ce nu e prevazuta? Asta nimeni nu poate sa ne spuna. E ca si cum, la examenul de bacalaureat, ai zice ca nu se poate face contestatie urmata de reverificarea tezei. Tot asa, la orice concurs de angajare pe un post public exista o a doua comisie numita "de contestatie" si care verifica, sub raportul respectarii regulamentului de concurs si al continutului tezelor candidatilor, corectitudinea primei evaluari. Nemultumirea candidatilor este evidenta, dar nu asta ma preocupa ci suspiciunea invalidarii frauduloase a dorintei alegatorilor. Doresc sa stiu: ce proiecte de modificare a legii electorale au fost depuse in ultimii ani si de catre cine pentru corectarea acestei anomalii ce ocoleste textul constitutional? Sa si inexistenta procedurii de renumarare este un fake-news?
  • Marian Voicu a inteles ca nu e necesara meseria lui? Ca cei cu niste creier n-au nevoie sa le spuna un ongist care e adevarul absolut iar cei fara creier oricum sunt teleghidati si nu sunt interesati de parerea lui?
  • Dati si audientele meciului de aseara, CFR Cluj - KuPs ,dar si celelalte audiente pe luna septembrie cu audientele serialelor,filmelor,stirilor...divertisment

Trimite un comentariu