Skip to main content

INTERVIU. Un nou site de satiră. "Pentru zoomeri si mileniali progresiști din urbanul mare". Cu ce diferă de Cațavencii sau Times New Roman?

 
INTERVIU. Un nou site de satiră. "Pentru zoomeri si mileniali progresiști din urbanul mare". Cu ce diferă de Cațavencii sau Times New Roman?

Interviu. De la o pagină de meme la un adevărat site/ziar. Online deocamdată. Din luna august a apărut un nou site online de satiră în România. Se numește „Trepanatsii”, iar creatorii săi vor să își propună să aducă un altfel de umor, diferit față de ce se citește în acest moment.

Paginademedia.ro a stat de vorbă cu Felix Tzele, unul dintre fondatori. De unde a pornit totul?

Ideea a venit pentru publicul nostru care are nevoie să-și dea zilnic găuri în creier cu texte altfel”, spune Tzele.

Publicitate

Și continuă: „Trebuie să spunem că publicațiile de satiră old-school au cam rămas acolo, în anii 90. Abundă în glumițe sexiste, libidoșenie și pamflet rasist. Plus multă oboseală de dreapta conservatoare a la Caragiale când vine vorba de analize politice (așa-i românul, așa-i politica la români, toate partidele sunt la fel.”

Despre conținutul ziarului: „Avem și rubrici permanente de cultură: recenzii debile la filme (semnate de Kino Killer), recenzii la jocuri (Videogames killer) și o rubrică de bârfulitse spumoase din ghetoul literar (Insititutul de Trepanație Literară Florent Montclaire) care mereu provoacă comentarii pe social media”, susține Tzele.

Proiectul se desfășoară exclusiv în online, are un public al său, iar pe viitor se vrea să apară și pe piață. „Hârtia de rebus e singura care ar tolera trepanațiile noastre și ni se pare că e singura care nu trădează idealurile presei”, mai spune Tzele.

Cine sunt fondatorii? De ce un ziar de satiră? Cine sunt finanțatorii? Pe larg, în cele ce urmează.

Paginademedia.ro: Cum se va numește noul ziar de satiră și ce va conține?

Felix Tzele: „Ziarul se numește Trepanatsii(de la a trepana) și momentan apare doar online. Discutăm neironic cu o editură de rebusuri și integrame să o aducem în print.

Hârtia de rebus e singura care ar tolera trepanațiile noastre și ni se pare că e singura care nu trădează idealurile presei. E și mai ieftină.”

Paginademedia.ro: De ce ați ales să realizați un ziar de satiră?

Felix Tzele: Nu neapărat din cauza asta, dar trebuie să spunem că publicațiile de satiră old-school au cam rămas acolo, în anii 90. Abundă în glumițe sexiste, libidoșenie și pamflet rasist. Plus multă oboseală de dreapta conservatoare a la Caragiale când vine vorba de analize politice (așa-i românul, așa-i politica la români, toate partidele sunt la fel, știi, toate clișeele și locurile comune care s-au reciclat în presă).

Multe proiecte ambițioase au apărut în ultimii ani pe nișa asta, mai ales de la scindarea aia din 2012 între Kamikaze și Cațavencii când toată lumea credea că are un loc la masa de firimituri, cam toate au dat fail din motive evidente: inițiative curajoase care nu se adresau unui public concret. Deci umor și satiră făcută în gol, faliment sigur. Înainte de Trepanatsii noi am făcut grupul Dezarticulat.

Am pornit ca pagină de meme și farse. Cea mai grea “lovitură” a fost acum câțiva ani când am publicat recenzia unui roman inexistent scris de un autor inexistent în România Literară. În 8 ani de existență am reușit să ne formăm un fanbase consistent de cititori și cititoare, un stil și un limbaj propriu care e un melanj între postironie, agitprop, memetică și umor pop.

Avem în jur de 17.000 abonați pe facebook, venim tare și pe Instagram la un public ceva mai diferit. Așadar, ideea de a edita un ziar pe nume Trepanatsii a venit cumva natural, pentru publicul nostru care are nevoie să-și dea zilnic găuri în creier cu texte altfel.

Avem un segment tânăr, format în principal din zoomeri si mileniali progresiști din urbanul mare deconectați cumva de satira Cațavencii (no offence, am apărut la voi dar cam asta e situația, tinerii nu vă citesc) și care s-au plictisit și de Times New Roman.

Dar nu ne limităm aici, avem deschidere spre mase și încercăm să dăm jos zidul bulei prin articole în care reinterpretăm în cheie progresistă învățăturile lui Arsenie Boca sau ale Părintelui Papacioc.

Paginademedia.ro: Cine sunt finanțatorii?

Felix Tzele:Grupul Dezarticulat și donatorii noștri de pe patreon. Nu ne batem cu o cărămidă în piept cu independența, dar avem discuții cu diverși investitori din presa mainstream.

Dacă ne intersectăm ideologic și găsim pe cineva interesat să ne mențină în aceeași linie stilistică, noi acceptăm finanțatori.”

Paginademedia.ro: În ce format apare? De câte ori pe săptămână?

Felix Tzele: „Formatul este cotidian și în principiu ne axăm pe pamflet pe câteva layere de metaironie, știri (suntem abonați la sute de ziare on-line din presa locală, acolo e seva pe fapt divers umoristic), boți care rescriu în stil absurd articole din alte reviste și editoriale “blestemate” pe teme politice și sociale dintr-o perspectivă asumată de stânga(articole semnate de editorialiști ceva mai vizibili precum Costi Rogozanu, dar și new entries precum Vasile Mihalache).

Uneori mai publicăm și interviuri din burghiu.

Avem și rubrici permanente de cultură: recenzii debile la filme (semnate de Kino Killer), recenzii la jocuri (Videogames killer) și o rubrică de bârfulitse spumoase din ghetoul literar (Insititutul de Trepanație Literară Florent Montclaire) care mereu provoacă comentarii pe social media (orgoliile sunt mari în lumea literară). Postăm articole de două sau trei ori pe zi, și deja avem câteva mini-virale în diverse bule. Momentan traficul nostru e undeva la 50k unici pe lună și sperăm să-l ducem în următoarea jumătate de an la 150k.” 

Autor: Daniel Samoilă daniel.samoilapaginademedia.ro

Comentarii

  • Ii critica pe altii ca au ramas in anii '90 si ei vor sa iasa pe print :)) Lumea s-a saturat de TNR? Aia fac glume mai bune decat voi si cand dorm. Eronata strategia de a te lansa criticand pe altii superior cand e vai de capul tau.
  • Sexomarsiști cum sunt numiti de unii, acesti "incomozi" care vor sa fie bagati in seama cu orice pret sunt doar un grup de neocomunisti care nu au avut loc la masa politica de la Macaz, unde se punea la cale rasturnarea capitalismului.
    Se dau aparatori ai drepturilor tuturor celor oprimati, dar in esenta sunt niste profitori care vor sa prinda trenul ciudatilor.
  • „Ideea a venit pentru publicul nostru care are nevoie să-și dea zilnic găuri în creier cu texte altfel”, spune Tzele.

    Progresiştii nu au nevoie să-şi dea zilnic găuri în creier. Le au deja din născare, ca echipament standard.

    Dar, dacă se simte nevoia adoptării practicii în cauză, recomand a se folosi un rotopercutor.
  • Mda, am intrat de curiozitate si am citit 3 articole. Daca ala e umor, site ul basilica e de fashion design. Apucati va de altceva la care macar sa va pricepeti.

Trimite un comentariu