Skip to main content

Vi se par lungi pauzele de publicitate? Industria cere să fie şi mai mari! Cât de mari?

 
Photo by Andrea Piacquadio - Pexels.com
Photo by Andrea Piacquadio - Pexels.com

E prea multă publicitate şi a rămas prea puţin loc pe TV pe finalul anului. Asta pentru că, în lunile de pandemie, parte din campanii au fost oprite din cauza stării de urgenţă.

Publicitate

Cât de multă publicitate: cu 50%-100% mai multă decât minutele disponibile acum pe TV.

Ca urmare, industria de publicitate (agenţiile şi clienţii) cere mai mult spaţiu pe TV decât permite acum legea.

Acum sunt permise 12 minute de publicitate pe oră la posturile comerciale, industria cere de la CNA o derogare "temporară", până la sfârşitul anului, pentru 15 minute pe oră.

Efectul pentru telespectatori: calupurile de publicitare s-ar lungi considerabil (la cele 15 minute se mai adaugă spoturile Guvernului şi promo-urile posturilor) în condiţiile în care finalul de an este oricum, în mod tradiţional, cea mai aglomerată perioadă a anului.

Cererea a fost făcută oficial, către CNA, de două organizaţii care reunesc jucătorii pieţei: Uniunea Agenţiilor de Publicitate din România (UAPR) şi IAA - International Advertising Association.

Pe scurt: au fost tăiate bugete în pandemie, au fost realocate acum, dar nu mai e spaţiu îndeajuns pe TV. Dacă nu se consumă bugetele, este posibil ca, la anul, companiile mulţinaţionale să aloce mai puţin.

Care a fost răspunsul CNA?

Modificarea cerută de industrie nu poate fi operată de CNA, întrucât durata publicităţii este stipulată în Lege audiovizualului. O schimbare poate fi făcută doar prin Ordonanţă de urgenţă sau printr-o iniţiaţivă leslativă în Parlament.

Din documentul IAA şi UAPR:

  • "În acest moment, cererea de spaţiu TV depăşeşte cu 50%-100% minutajul disponibil al staţiilor TV. Practic, ne aflăm în situaţia în care clienţii de publicitate doresc să investească, iar staţiile TV nu au posibilitatea de a absorbi bugetele disponibile din lipsa de spaţiu de emisie pentru publicitate."
  • "Rugăm CNA să aprobe ca staţiile TV să poată depăşi minutajul legal cu max. 20% (cel mult 15 minute pe oră pentru staţiile comerciale şi maxim 10 minute pe oră pentru staţia publică). Această măsură să fie valabilă doar până la finalul anului 2020."

Ce spun că s-ar întâmpla în cazul în care nu se măreşte legal pauza de publicitate:

  • piaţa de publicitate TV va scădea cu 10-15%
  • televiziunile nu vor putea atrage toate bugetele de pe piaţă, după ce bugetele din prima parte a anului au fost realocate acum.
  • posturile TV nu pot mări preţul, pentru că sunt contracte semnate înainte de starea de urgenţă
  • clienţii de publicitate nu îşi vor atinge obiectivele de vânzări şi vor ajusta negativ planurile de afaceri pentru România cu consecinţe în scăderea investiţiilor din 2021 (inclusiv în zona de marketing, adică bugetele vor fi mai mici la anul)
  • clienţii de publicitate care au semnat contracte de difuzare în avans pot cere penalizări televiziunilor în cazul în care acestea nu vor livra audienţa promisă prin contract din lipsă de spaţiu.
Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • DODO DODO
    privitorului chior - cine cu cine si de ce se contreaza nu a inteles nimeni si cred ca nici tu pacaliciule Fii mai explicit ! in ce constau contrele ca mai facut curios
  • privitoru privitoru
    Alo....e o masura provizorie. 60 de zile. Exista niste bani pe piata care vor sa fie cheltuiti. NU conteaza ca voi vreti sa vedeti reclame serioase si frumoase (cat de *** sa fii sa crezi asta). Oricum voi va uitati la tv si cand e mira. Cei 2 pacalici (mile si doru) se contreaza de parca ar avea un merit.
    Statu o sa mai incaseze niste bani din pix.
  • Laserica Laserica
    Tu vorbesti postacule care imediat lauzi Antenuta cand e lider?
    Pe stirea cu audientele meciului nu zici nimic de Antenuta ta? Umilinta maxima! ha ha ha ha ha
    Sau pe stirea cu Factoratii tai de 2 bani...
  • mile mile
    si trebuie sa pupi postul neaparat
  • Niculin Niculin
    In america e asa de când

    Iar in Romania Pro TV lider detasat de peste 20 de ani peste Antenuta ta.
    Postacule de audiente nu comentezi nimic? Frica prea mare?
  • Publicistaru' Publicistaru'
    Am urmatoarea propunere: la fiecare ora sa dea 40' reclama si 20' promo. In rest, program de voie!
  • Mile Mile
    In america e asa de când
  • DODO DODO
    acum citiva ani se vorbea despre un un nou sistem de reclame - flash - care aveau un efect mult mai mare dar se pare ca nu era in regula pentru ca se folosea subconstientul Oricum ar trebui ceva in genul asta pt ca reclamele lungi creeaza efect invers te face sa fugi de ceea ce vezi Cred ca cele mai acceptate ar fi o solutie de compromis adica reclame pe burtiera sau intr-un colt Asa ca cine vrea se uita cine nu nu este intrerupt de la ceea ce urmareste
  • Pe bune? Pe bune?
    Toata Planeta se indreapta spre vanzarea in sistem programatic, iar piata de media din Romania se gandeste ca solutia pentru criza actuala e sa mareasca numarul minutelor de publicitate TV? Pe bune? Nu e suficient ca televiziunile se indreapta spre prapastie? Cand vom avea 20-25 min/ ora reclame, spoturi covod si promouri de statie, oare se va mai uita cineva la TV?
    Daca tot e asa de mare cererea, iar marfa e atat de buna calitativ, de ce statiile TV nu cresc preturile? Sunt presate de clienti si agentii? Pe bune? Cum? Sunt amenintate ca bugetul va fi mutat pe Digital? Si daca vor ajunge sa difuzeze aproape juma’ de ora, in fiecare ora, reclame si promouri, oare audienta va mai ramane in fata televizorului? Oare unde vor migra telespectatorii si apoi si bugetele? La Google si Facebook. Si uite asa, vor fi mai putin bani pentru productii locale, mai putin bani pentru agentii, iar la final clientii vor fi “multumiti” ca vor prinde un bot care sa le faca view-uri fake pe youtube ai like-uri la fel de fake pe Facebook.
    Viitorul e minunat... pt google si facebook.
  • Maximilian Luca Maximilian Luca
    Chiar dacă pe moment această prevedere ar aduce mai mulți bani televiziunilor, ar afecta scorurile de audiență.
    Așa cum observa și un antevorbitor publicitatea abundentă face ca o parte a audienței să se reorienteze către alte posturi TV, inclusiv cele pe care trebuie să le plătești suplimentar pentru a le accesa (Film Now, HBO), dar și serviciile online ca Netflix.

    Unii clienți publicitari ai televiziunilor au preferat deja să doneze bani instituțiilor medicale și să investească altfel decât o făceau de obicei în piață.

    Și acum pe final de an se pot găsi alte modalități creative de a cheltui bugetele de publicitate, asigurând un ROI chiar mai bun decât cel oferit de televiziunile centrale.

    Soluția este „întoarcerea la popor”, dar evenimentele locale nu pot fi organizate în condițiile actuale.
    Rămân ambalajele ediție specială și tombolele, chiar dacă nu vor mai fi promovate cu ajutorul unor promoteri.
  • Popescu Popescu
    Of ce gluma buna! In decembrie 2019 majoritatea televiziunilor mari au depasit cu mult spatiul alocat de 12 minute pe ora apoi si-au luat niste amenzi modeste si drept urmare au iesit pe plus. Anul acesta s-au gandit sa faca la fel, dar in mod oficial, ba mai mult, sa adauge si luna noiembrie la socoteala.E nevoie de bani pentru bonusurile de final de an, si nu prea au de unde. Dar in definitiv departamentele de marketing ale clientilor fixeaza bugetele alocate publicitatii iar spatiul nu prea conteaza. Poti cheltui tot bugetul linistit cu o sponsorizare si cateva product placements in productie. Deci e un non sens...
  • emil emil
    se pot renegocia contractele. apropo, e timp liber daca este eliminat teleshopping. sper ca, daca se scumpeste minutul de publicitate, sa apara si reclame serioase, frumoase si scumpe
  • Abi Abi
    În condițiile astea nu e de mirare ca din ce în ce mai multa lume trece de la tv la serviciile de video la cerere.
  • Glumetzu Glumetzu
    Sa ceara televiziunile mai multi bani si se rezolva problema bugetelor.
  • jk jk
    Hai mai bine 30 minute intre 6-24 si non stop in rest

Trimite un comentariu

sus