Skip to main content

România TV, sancţionată de CNA. Acuzaţii şi speculaţii chiar înaintea alegerilor. Nicuşor Dan, printre cei vizaţi

 
Captură România TV
Captură România TV

CNA. Săptămâna şi amenda pentru România TV. Postul a fost sancţionat pentru că a difuzat informaţii neverificate despre Nicuşor Dan (primar ales al Capitalei), Ciprian Ciucu (primarul ales în Sectorul 6) şi Vergil Chiţac (primar ales la Constanţa).

Publicitate

Forul a discutat despre derapajele România TV din ultima săptămână de campanie, chiar înaintea alegerilor locale care au avut loc în 27 septembrie.

S-au adus acuzaţii la adresa lui Nicuşor Dan într-o emisiune în care era invitată Gabriela Firea, contracandidata sa. La fel s-a întâmplat şi în cazul lui Ciucu sau Vergil Chiţac.

România TV a fost sancţionată cu 7.500 de lei, la propunerea lui Radu Herjeu.

Despre emisiunea cu Ciucu, Dorina Rusu, care a propus o amendă de 20.000 de lei, a spus:

„Dacă vorbeşte despre un om în emisiuni, de ce nu îl contactezi? Scopul acestei emisiuni era evident”, a punctat ea.

România TV, sancţionată pentru derapaje în campanie

Cum a încălcat legea audiovizualului România TV cu acele emisiuni? Să le luăm pe rând:

Emisiunea „Punctul Culminant” din 16 septembrie - Victor Ciutacu a avut-o invitată pe Gabriela Firea, candidat la Primăria Capitalei. S-au făcut speculaţii şi s-au adus mai multe acuzaţii la adresa lui Nicuşor Dan.

Doi avocaţi, Gheroghe Piperea şi Mihai Drăgan, au adus şi ei acuzaţii împotriva lui candidatului susţinut de USR-Plus şi PNL, iar moderatorul nu a cerut dovezi. De asemenea, nu i s-a cerut punctul de vedere lui Nicuşor Dan.

Ştirile România TV din 18 septembrie - Postul a preluat imagini de la emisiunea „Sinteza Zilei” de la Antena 3 şi a vorbit despre o posibilă chemare a lui Nicuşor Dan la DNA.

Ştirile România TV din 18 septembrie - S-au folosit burtiere despre candidaţii PNL, care au fost puşi în ipostaze negative. S-a difuzat şi o ştire despre familia lui Vergil Chiţac, care ar fi făcut „spălare de bani” şi ar fi „transformat 4200 de dolari în proprietăţi de mii de euro”, după cum s-a zis la România TV.

Emisiunea „Punctul Culminant” din 22 septembrie - România TV a prezentat informaţii cu privire la aşa zisa legătură între Ciprian Ciucu (candidat PNL la Primăria Sectorului 6) şi interlopii Al Capone, Fane Spoitoru şi Ion Migdal, fratele lui Spoitoru.

În producţia respectivă s-a difuzat şi un material cu Ion Migdal, fost puşcăriaş, care a afirmat că se implică în campania electorală a lui Ciucu.

După lungi discuţii între membrii CNA s-a ajuns la două propuneri: una de 20.000 a Dorinei Rusu şi una de 7.500 de lei a lui Radu Herjeu.

În cele din urmă, România TV a fost sancţionată cu 7.500 de lei, propunerea lui Herjeu fiind votată de toţi membrii, cu excepţia Dorinei Rusu. De menţionat că propunerea de 20.000 de lei nu a fost votată de niciun alt membru.

Dorina Rusu, în şedinţa CNA:

„Dacă l-aţi fi suna pe Ciucu, nu s-ar fi ajuns la această discuţi. Se făceau tot felul de afirmaţii foarte urâte şi ilegale. Toate aceste lucuri planează asupra candidatului, în emisiune se vorbeşte despre nişte lucruri care nu sunt adevărate. Dacă vorbeşte despre un om în emisiuni, de ce nu îl contactezi? Scopul acestei emisiuni era evident.”

Radu Herjeu, în şedinţa CNA:

„Voi aţi dat o informaţie neverificată, că Nicuşor Dan va fi chemat la DNA. Informaţia ar fi trebuit dată pe post odată cu reacţia lui Nicuşor Dan. Nu e în regulă.”

Ce spune LEGISLAŢIA:

Art. 40 - (1) În virtutea dreptului la propria imagine, în cazul în care în programele audiovizuale se aduc acuzaţii unei persoane privind fapte sau comportamente ilegale ori imorale, acestea trebuie susţinute cu dovezi, iar persoanele acuzate trebuie contactate şi invitate să intervină pentru a-şi exprima punctul de vedere. În situaţia în care persoana vizată refuză să prezinte un punct de vedere sau nu a putut fi contactată prin încercări repetate, trebuie precizat acest fapt.

(2) În cazul în care acuzaţiile prevăzute la alin. (1) sunt aduse de furnizorul de servicii media audiovizuale, acesta trebuie să respecte principiul audiatur et altera pars; respectarea acestui principiu presupune condiţii nediscriminatorii de exprimare până la finalul aceluiaşi program în cadrul căruia s-au făcut acuzaţiile. În situaţia în care persoana vizată refuză să prezinte un punct de vedere, trebuie precizat acest fapt.

Art. 64 - (1) În virtutea dreptului fundamental al publicului la informare, furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele principii:

a) asigurarea unei distincţii clare între fapte şi opinii;

b) informarea cu privire la un subiect, fapt sau eveniment să fie corectă, verificată şi prezentată în mod imparţial şi cu bună-credinţă.

Art. 65 - În emisiunile de ştiri şi dezbateri, radiodifuzorii trebuie să respecte următoarele reguli:

a) rigoare şi acurateţe în redactarea şi prezentarea ştirilor;

b) între subiectul tratat şi imaginile ce însoţesc comentariul să existe o conexiune reală;

c) titlul afişat pe ecran să reflecte cât mai fidel esenţa faptelor şi datelor prezentate în acel moment;

Autor: Daniel Samoilă daniel.samoilapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • ana ana
    ce jigniri i+au fost aduse prea cuvioasei?
  • jk jk
    @Narcis
    Cauta sancțiunile Realitatii din ultima perioada si dupa mai vorbim
    @Marius stii cum e...nu iti convine cand preferatii tai sunt sancționați
    @DODO
    Asta cu suspendarea pe n zile nu merge. Poate doar amenzi mai mari
  • DODO DODO
    RTV - patria dezinformarii ! pina cind ? sanctiunile cna nu au avut efect Asta este valabil si pt alte posturi in frunte cu A 3 deci trebuie schimbat modul de sanctionare Ca la circulatie Fiecare abatere sa aiba pe linga amenda si puncte de penalitate deci la un anumit punctaj acumulat sa se suspende emisia de la citeva zile pina la cea definitiva Asta cred ca ii v-a face pe toti ceva mai cinstiti
  • Marius Marius
    @narcis ai dovezi sau ești din același aluat ca cei mai sus amintiți?
  • Narcis Narcis
    Dar posturile PNL- USR-iste de ce nu sunt amendate pentru jignirile foarte grave la adresa Gabrielei Firea? Vi se pare normal????????????????

Trimite un comentariu

sus