Skip to main content

Fostul președinte Traian Băsescu, acuzat de DSU de Fake-News după ce a scris despre Raed Arafat

 
Fostul președinte Traian Băsescu, acuzat de DSU de Fake-News după ce a scris despre Raed Arafat

Acuzații de Fake-News. Dispută pe Facebook între fostul președinte Traian Băsescu și Departamentul pentru Situații de Urgență, condus de Raed Arafat. Băsescu scrie că acțiunile DSU au dus „pur și simplu la uciderea a șase oameni”, iar DSU îl acuză pe fostul președinte de fake-news și dezinformare. 

Publicitate

Cazul, în continuare:

Material din cadrul secțiunii Fake-News în Pandemie, susținute de Deutsche Welle.

Totul a pornit de la o postare a lui Traian Băsesu - Domnule doctor Arafat, nu-ți vreau răul! în care, pe lângă opinia că Raed Arafat nu este potrivit pentru poziția pe care o ocupă, vorbește de câteva cazuri din trecut, pe care le pune pe seama incompetenței celor de la Situații de Urgență, zona lui Arafat (cazul Colectiv, accidentul de avion din Apuseni al lui Adrian Iovan, prăbușirea elicopterului în Mamaia).

În replică, Departamentul de Situații de Urgență vine, la rândul lui, cu o postare, în care spune că faptele sunt prezentate greșit de Băsescu: "sunt informații eronate, dezinformatoare".

Pe larg, ce a scris Băsescu și ce a replicat DSU: 

Traian Băsescu vorbește despre situția unor bolnavi de Covid de la Timișoara, care au murit. El susține că moartea oamenilor ar fi fost provocată de de felul în care DSU ar gestiona criza:

„Când s-a ajuns la 1000 de bolnavi pe circa 1100 de locuri, ISU a ajuns la „performanța” de a nu îi transfera în timp util pe cei şase bolnavi de la Timişoara, pe locurile disponibile din alte spitale, ceea ce a dus pur și simplu la uciderea a șase oameni din spitalul bramburitului doctor Mustea”, scrie Băsescu. 

DSU

„Fostul președinte al României, domnul Traian Băsescu, începe seria atacurilor, dezinformând populația prin prezentarea unui Fake News, legat de cazul Timișoara, respectiv incapacitatea Departamentului pentru Situații de Urgență de a muta pacienții, în vederea continuării îngrijirilor medicale care se impuneau acestora.

Precizăm opiniei publice dar și fostului președinte că la nivelul Centrului Național de Coordonare și Conducere a Intervenției (CNCCI) NU s-a solicitat ajutorul în vederea găsirii unui/unor locuri la ATI, în aria Timișoarei și nici NU existat o informare în acest sens”, spune instițuția în debutul postării. 

Într-un update ulterior, DSU a adăugat: 

„Ca urmare a mai multor comentarii apărute pe rețeaua de socializare Facebook, subliniem că precizarea de mai jos, așa cum se arată, nu este concepută în vederea “salvării” imaginii șefului DSU ci prin faptul că informațiile eronate, dezinformatoare diseminate opiniei publice atentează la decredibilizarea întregului sistem de urgență și implicit a instituțiilor cu rol de gestionare a situațiilor de urgență”, spun oficialii instituției. 

Băsescu spune, pe scurt: 

- S-a ajuns la un moment de criză pentru care era necesar un cap limpede care să dirijeze misiunea de salvare a celor șase bolnavi.

- La fel s-a întâmplat în Apuseni, cu ocazia prăbușirii avionului pilotat de Iovan, care trebuia să asigure un transport pentru un transplant de inimă.

- La fel s-a întâmplat la Colectiv, unde lipsa unui cap limpede a îndepărtat salvările private şi a accentuat harababura organizatorică;

- La fel s-a întâmplat la accidentul cu elicopterul prăbușit pe lacul Siutghiol din Mamaia.

- Arafat este foarte bun pentru achiziţii de salvări vopsite în roşu sau pentru funcția de purtător de cuvânt și de imagine tv.

- Arafat nu poate reacţiona eficient în momente de criză.

În încheiere a mai adăugat: „Nu-ţi vreau răul doctore”

- În replica lor, cei de la Departamentul pentru Situații de Urgență amintesc de tăierile salariale din 2010-2011, când președinte era Băsescu. De asemenea, răspund punct cu punct tuturor lucrurilor la care a făcut referire Băsescu:

- În anul 2014, la momentul tragicului accident aviatic (Apuseni) amintim faptul că Departamentul pentru Situații de Urgență nu exista, iar dr. Raed Arafat îndeplinea funcția de subsecretar de stat, în cadrul Ministerului Sănătății, neavând competența în rezolvarea problemelor de localizare sau de derulare a acțiunilor de Căutare-Salvare în munți. Mai mult de atât, la acel moment, dr. Raed Arafat, nu era în țară.

- În anul 2015, Raed Arafat, în urma tragicului eveniment din Constanța, conform celor relatate de o parte a presei dar și a anumitor persoane publice, a fost “vinovat” de faptul că sistemul de urgență condus de șeful DSU nu a reușit să salveze victimele din Lacul Siutghiol.

- De această dată, procurorii clasează dosarul după cinci ani concluzionând că eventualii vinovați nu se mai află în viață.

- În anul 2015, după tragicul incendiu de la clubul Colectiv, atât șeful DSU cât și IGSU sunt responsabili de “modul haotic de intervenție”.
În acest sens au fost date mai multe precizări inclusiv realizarea unor interviuri cu specialiști care au explicat intervenția din seara de 30 octombrie 2015

Postarea lui Băsescu

Postarea DSU

Autor: Raul Bambu raul.bambupaginademedia.ro

Comentarii

Trimite un comentariu