Skip to main content

Fostul preşedinte Traian Băsescu, acuzat de DSU de Fake-News după ce a scris despre Raed Arafat

 
Fostul preşedinte Traian Băsescu, acuzat de DSU de Fake-News după ce a scris despre Raed Arafat

Acuzaţii de Fake-News. Dispută pe Facebook între fostul preşedinte Traian Băsescu şi Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă, condus de Raed Arafat. Băsescu scrie că acţiunile DSU au dus „pur şi simplu la uciderea a şase oameni”, iar DSU îl acuză pe fostul preşedinte de fake-news şi dezinformare.

Publicitate

Cazul, în continuare:

Material din cadrul secţiunii Fake-News în Pandemie, susţinute de Deutsche Welle.

Totul a pornit de la o postare a lui Traian Băsesu - Domnule doctor Arafat, nu-ţi vreau răul! în care, pe lângă opinia că Raed Arafat nu este potrivit pentru poziţia pe care o ocupă, vorbeşte de câteva cazuri din trecut, pe care le pune pe seama incompetenţei celor de la Situaţii de Urgenţă, zona lui Arafat (cazul Colectiv, accidentul de avion din Apuseni al lui Adrian Iovan, prăbuşirea elicopterului în Mamaia).

În replică, Departamentul de Situaţii de Urgenţă vine, la rândul lui, cu o postare, în care spune că faptele sunt prezentate greşit de Băsescu: "sunt informaţii eronate, dezinformatoare".

Pe larg, ce a scris Băsescu şi ce a replicat DSU:

Traian Băsescu vorbeşte despre situţia unor bolnavi de Covid de la Timişoara, care au murit. El susţine că moartea oamenilor ar fi fost provocată de de felul în care DSU ar gestiona criza:

„Când s-a ajuns la 1000 de bolnavi pe circa 1100 de locuri, ISU a ajuns la „performanţa” de a nu îi transfera în timp util pe cei şase bolnavi de la Timişoara, pe locurile disponibile din alte spitale, ceea ce a dus pur şi simplu la uciderea a şase oameni din spitalul bramburitului doctor Mustea”, scrie Băsescu.

DSU:

„Fostul preşedinte al României, domnul Traian Băsescu, începe seria atacurilor, dezinformând populaţia prin prezentarea unui Fake News, legat de cazul Timişoara, respectiv incapacitatea Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă de a muta pacienţii, în vederea continuării îngrijirilor medicale care se impuneau acestora.

Precizăm opiniei publice dar şi fostului preşedinte că la nivelul Centrului Naţional de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei (CNCCI) NU s-a solicitat ajutorul în vederea găsirii unui/unor locuri la ATI, în aria Timişoarei şi nici NU existat o informare în acest sens”, spune instiţuţia în debutul postării.

Într-un update ulterior, DSU a adăugat:

„Ca urmare a mai multor comentarii apărute pe reţeaua de socializare Facebook, subliniem că precizarea de mai jos, aşa cum se arată, nu este concepută în vederea “salvării” imaginii şefului DSU ci prin faptul că informaţiile eronate, dezinformatoare diseminate opiniei publice atentează la decredibilizarea întregului sistem de urgenţă şi implicit a instituţiilor cu rol de gestionare a situaţiilor de urgenţă”, spun oficialii instituţiei.

Băsescu spune, pe scurt:

- S-a ajuns la un moment de criză pentru care era necesar un cap limpede care să dirijeze misiunea de salvare a celor şase bolnavi.

- La fel s-a întâmplat în Apuseni, cu ocazia prăbuşirii avionului pilotat de Iovan, care trebuia să asigure un transport pentru un transplant de inimă.

- La fel s-a întâmplat la Colectiv, unde lipsa unui cap limpede a îndepărtat salvările private şi a accentuat harababura organizatorică;

- La fel s-a întâmplat la accidentul cu elicopterul prăbuşit pe lacul Siutghiol din Mamaia.

- Arafat este foarte bun pentru achiziţii de salvări vopsite în roşu sau pentru funcţia de purtător de cuvânt şi de imagine tv.

- Arafat nu poate reacţiona eficient în momente de criză.

În încheiere a mai adăugat: „Nu-ţi vreau răul doctore”

- În replica lor, cei de la Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă amintesc de tăierile salariale din 2010-2011, când preşedinte era Băsescu. De asemenea, răspund punct cu punct tuturor lucrurilor la care a făcut referire Băsescu:

- În anul 2014, la momentul tragicului accident aviatic (Apuseni) amintim faptul că Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă nu exista, iar dr. Raed Arafat îndeplinea funcţia de subsecretar de stat, în cadrul Ministerului Sănătăţii, neavând competenţa în rezolvarea problemelor de localizare sau de derulare a acţiunilor de Căutare-Salvare în munţi. Mai mult de atât, la acel moment, dr. Raed Arafat, nu era în ţară.

- În anul 2015, Raed Arafat, în urma tragicului eveniment din Constanţa, conform celor relatate de o parte a presei dar şi a anumitor persoane publice, a fost “vinovat” de faptul că sistemul de urgenţă condus de şeful DSU nu a reuşit să salveze victimele din Lacul Siutghiol.

- De această dată, procurorii clasează dosarul după cinci ani concluzionând că eventualii vinovaţi nu se mai află în viaţă.

- În anul 2015, după tragicul incendiu de la clubul Colectiv, atât şeful DSU cât şi IGSU sunt responsabili de “modul haotic de intervenţie”.
În acest sens au fost date mai multe precizări inclusiv realizarea unor interviuri cu specialişti care au explicat intervenţia din seara de 30 octombrie 2015

Postarea lui Băsescu

Postarea DSU

Autor: Raul Bambu raul.bambupaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • DODO DODO
    audiente !!! articolul spune altceva Nu mai bateti cimpu
  • Iuli Iuli
    Audiențele de aseară ?
  • Robert Robert
    Audientele de aseara nu le dati ? Sau se face Antenuta de ras si incepe sa planga Mile...

Trimite un comentariu

sus