Skip to main content

COMUNICAT. Aproape opt milioane de români joacă jocuri video, relevă cel mai cuprinzător studiu despre gaming-ul local

 
COMUNICAT. Aproape opt milioane de români joacă jocuri video, relevă cel mai cuprinzător studiu despre gaming-ul local

COMUNICAT. 7.9 milioane de români joacă jocuri video pe smarphone-uri, PC-uri, console sau tablete. RGDA (Asociatia Dezvoltatorilor de Jocuri Video din România) lansează cel mai detaliat studiu public realizat vreodată despre relaţia românilor cu jocurile video. Studiul a fost prezentat în cadrul Dev.Play 2020, conferinţa dedicată dezvoltatorilor de jocuri video din România şi din regiune, care se desfăşoară online pe 3 şi 4 noiembrie.

Publicitate

Nota Paginademedia.ro: În secţiunea COMUNICATE sunt prezentate comunicatele companiilor care se înscriu, pe baza unui abonament plătit.

Studiul “Utilizatorii de jocuri video din România” dezvăluie, printre multe altele, care sunt cele mai populare platforme pe care românii se joacă, de unde îşi achiziţionează jocurile, unde şi de ce se joacă.

„Jocurile video nu mai sunt de mult timp un fenomen marginal, dovadă stau şi cifrele globale care arată că industria jocurilor video a depăşit ca valoare pe cele ale muzicii şi filmului la un loc.

Popularitatea jocurilor este foarte mare şi în România, dar nu existau cifre concrete despre relaţia românilor cu acestea. RGDA vine, în premieră, cu date semnificative care arătă cât de mulţi români dedică timp acestui mediu. Este un prim studiu care, cu siguranţă, în anii care vor urma va putea fi îmbunătăţit cu şi mai multe detalii statistice relevante”, a precizat Cătălin Butnariu, preşedinte RGDA.

Din cei aproape 8 milioane de români cu vârste între 15 şi 64 de ani, 52% sunt bărbaţi şi 48% sunt femei. 39% dintre jucătorii adulţi au studii superioare (facultate sau studii postuniversitare) iar 48% dintre aceştia sunt căsătoriţi sau în uniune consensuală.

Un utilizator se joacă în medie pe 2-3 dispozitive. Cele mai populare platforme pe care românii se joacă sunt telefonul mobil (64%), PC/laptop (60%), urmate de tablete (20%) şi console (15,5%). Urmează jocurile online, jucate de 14,3% dintre jucători şi jocurile din social media, jucate de 6,7% dintre aceştia.

Deşi jocurile pe mobil sunt cele mai populare, acestea sunt preferate de doar 23%, românii preferând să se joace pe calculator sau laptop (42%) sau pe consolă (29%).

Cât despre achiziţia de jocuri video, 45% dintre respondenţi au spus că plătesc pentru ele în timp ce 55% preferă să le descarce de pe torenţi. Cei care cumpără jocuri video o fac în special din magazinele online precum Steam, Epic Store (63%), le cumpără noi din magazine (53%) sau second hand (27%).

Dintre cei care se joacă pe consolă, 48% utilizează Playstation 4, 18% Xbox One, 10% Playstation 3 şi 9% Nintendo Switch, topul preferinţelor rămânând similar. 68% din jucătorii de console plătesc lunar 46 de Lei.

Printre jucătorii de jocuri mobile, cel mai des întâlnit sistem de operare este Android (78%), menţionat la o distanţă considerabilă de iOS (15%). Suma cheltuită într-o lună pentru jocurile pentru telefoanele mobile este de aproximativ 9 lei.

Pentru românii care se joacă pe PC sau laptop, Windows este sistemul de operare cel mai des utilizat (93%). Suma pe care o cheltuie într-o lună aceştia pentru jocurile pe PC este de aproximativ 24 de lei.

Studiul relevă şi motivaţiile şi preferinţele legate de gaming ale românilor. 7 din 10 jucători au ca motiv principal pentru a se juca dorinţa de a se relaxa după o zi grea, în timp ce pentru 5 din 10 jocurile sunt un hobby. 40% se joacă pentru a scăpa de plictiseală, în timp ce 30% o fac pentru a învăţa ceva nou.

Aproape toţi respondenţii au ca loc preferat pentru a se juca intimitatea propriei case, 21% menţionând că se joacă şi la prieteni acasă, iar 15% în transportul în comun.

Jocurile multiplayer sunt preferate de către 53% dintre respondenţi, urmate de cele single player (47%). În ceea ce priveşte tipul jocurilor, în topul preferinţelor se află jocurile de aventură 54%, jocurile de strategie 51% sau jocurile de tip first person shooter (FPS) 47%.

În urma studiului au reieşit 6 tipologii de jucători: jucătorul ambiţios, jucătorul multitasking, jucătorul răbdător, jucătorul raţional, cel relaxat şi jucătorul grăbit. Profilele fiecărui jucător şi multe alte detalii despre studiu, prezentate într-un mod interactiv, se pot găsi şi AICI.

Studiul, realizat de către iZi Data la comanda RGDA a targetat 1005 chestionare CAWI, bărbaţi şi femei, cu vârsta între 15 şi 64 ani care se joacă pe cel puţin una dintre platformele PC/laptop, consolă, mobil/tabletă. Studiu incidenţă: 1020 chestionare CAWI, reprezentativ naţional, bărbaţi şi femei cu vârsta între 15 şi 64 ani, utilizatori de internet.

Despre RGDA

Asociaţia Romanian Game Developers Association (RGDA) este o organizaţie non-profit care îşi propune să sprijine şi să promoveze dezvoltatorii de jocuri video din Romania. Ghidată de valori solide, RGDA promovează integritatea, calitatea, schimbul de bune practici, respectul şi ajutorul reciproc ca modalitate de dezvoltare a industriei locale.

Obiectivele asociaţiei sunt acelea de a informa publicul larg asupra industriei, a se asigura că există suficiente surse de training şi educaţie pentru cei care îşi doresc o carieră în domeniu, a crea o comunitate strânsă a dezvoltatorilor şi de a reprezenta industria în faţa instituţiilor statului şi a actorilor internaţionali.

Ce este secţiunea COMUNICATE:

În secţiunea COMUNICATE sunt prezentate comunicatele companiilor care se înscriu, pe baza unui abonament lunar. Este deschisă atât companiilor, cât şi free-lancerilor care doresc să îşi promoveze serviciile pe care le oferă.

Detalii, la [email protected]

Autor: Comunicat publicitatepaginademedia.ro
viewscnt

Trimite un comentariu

sus