Skip to main content

Povestea reportajului Singur împotriva partidului. Alex Nedea, Recorder.ro: Nu mai aveți de-a face cu electoratul prost din anii 90!

 
Povestea reportajului Singur împotriva partidului. Alex Nedea, Recorder.ro: Nu mai aveți de-a face cu electoratul prost din anii 90!

INTERVIURILE Paginademedia.ro. Cum a ajuns un reportaj jurnalistic, fără vedete și nume mari, să facă milioane de vizualizări și să fie în trend pe youtube? Cât de tare a zdruncinat lumea politică? Și, mai important, cum a reacționat lumea politică, mai exact PNL?

Răspunsuri de la Alex Nedea, jurnalistul Recorder care a semnat, alături de David Muntean, reportajul Singur împotriva partidului - Copile, nu te pune cu ei că te vor face praf! Pe scurt, un reportaj despre un director de la Apele Române din Mureș, apolitic, dat la o parte și înlocuit de un om din PNL, fără competențe, însă numit "de la centru". Despre politizarea instituțiilor.

Publicitate

Alex Nedea, la Interviurile Paginademedia:

"Ovidiu Ianculescu trebuie să-i cedeze locul pentru a-i face locul unui membru de partid, ori nu a putut să crească în ierarhie pentru că nu era membru de partid. Cred că în casele fiecărui român este în un Ovidiu Ianculescu. Ăsta este motivul pentru care acest reportaj a prins atât de bine la public și o zic la modul atenție, politicieni!

Este un mesaj pe care trebuie să îl recepționați de urgență, chiar dacă vă documentați în privința poveștii.

Politizarea instituțiilor a devenit chestiunea cea mai arzătoare în România. Trebuie să o rezolvați! Nu mai aveți de a face cu electoratul prost din anii 90. ”

Dacă aș fi fost în locul lui Ovidiu Ianculescu nu știu dacă aș fi avut curajul lui să mă iau în piept cu un partid care controlează toate insitutițiile din România. Poți tu, un simplu David, să te iei la trântă cu asemenea Golliat? Nu poți. Și asta e de apreciat, curajul acesta a lui.

Despre cum a reacționat PNL la reportajul devenit ultra-viral?

"Pentru PNL e cea mai mare gafă să reacționeze așa la cel mai mare scandal de când e la Guvernare", spune Alex Nedea.

Alex Nedea:

PNL-ul n-a venit cu un mesaj oficial, nici Guvernul nu a venit cu un mesaj oficial. În schimb, mulți candidați PNL pe listele pentru alegeri au dat dat copy-paste la un mesaj cum că Ovidiu Ianculescu este finul unui membru PSD.

Stați un pic, materialul nostru nu este despre un Ianculescu, este vorba despre politizarea din instituția Apele Române. Este vorba despre 13 directori înlăturați, mulți dintre ei cu expertiză în domeniu, pentru a le face loc unor membri PNL care nu aveau nici măcar o zi pregătire în gospodărirea apelor. Despre asta e vorba în materialul nostru. Nu ai cum să vii cu un mesaj atât de idiot.

Au căutat 8 luni de zile schelete în dulapul lui Ianculescu. Au venit cu niște mesaje fanteziste de pildă Ianculescu e membru PSD. Nu, Ovidiu Ianculescu nu e membru PSD. Este o informație verificată de Recorder.

Am vorbit despre un fenomen și despre niște fapte verificate. Un inginer care nu este membru PSD, nu este membrul niciunui partid, a dat examen pentru a ajunge pe postul de directorul, a fost înlăturat pentru a-i face locul unui membru PNL, care nu are pregătire în domeniu și nu care nu știa măcar Bibicla activității lui, legea apelor române.

Nașul lui Ovidiu este PSD-ist, asta au spus. Atenție! Este cel mai prost mesaj cu care putea veni PNL!

"Avem de a face cu un public extrem de informat, tinerii mai ales. Acest public este informat cu informația, tinerii au crescut cu google-ul. Nu poți să îi mai prostești”, punctează Nedea.

Reacția de acolo (de la PNL) este rușinoasă, capul în pământ ca struțu, nu comentăm ca să nu inflamăm și mai mult subiectul", spune jurnalistul Recorder:

"Partidul, oficial, nu a avut nimic de spus. Guvernul, prin vocea premierului Ludovic Orban, nu a avut nimic de spus. A fost un comunicat stângaci al Apelor Române care confirma ce am spus și noi și care spunea niște banalități.

PNL trebuia să facă o chestie banală și simplă și, sincer, mă câștiga și pe mine ca alegător. Deși, după povestea asta, mă gândesc de două ori dacă să mai votez într-o direcție sau alta. Putea să facă ceva care să mă câștige și pe mine, cetățeanul Alex Nedea: Domnule, nu este mesajul cu care am ieșit în fața electoratului, am ieșit cu un mesaj pe care vrem să-l implementăm mai departe ca liberali, acela că profesioniștii trebuie să-și găsească locul în administrativ.

A existat o eroare de comunicare, o greșeală a unui membru de-al nostru, puteau să inventeze orice, că oricum oamenii sunt obișnuiți să fie mințiți de politicieni. Și s-a ajuns la situția asta de la Apele Române pe care o vom analiza, dacă nu rezolva. Ei nu au ieșit cu niciun mesaj.

Este cea mai mare gafă a unui partid, să reacționezi așa la cel mai mare scandal al PNL-ului de când e la Guvernare.

De ce acum acest reportaj?

Alex Nedea: „Acum a ajuns subiectul la noi. Noi am făcut o altă poveste cu Ilie Covrig, directorul direcției Silvice Mureș, care a fost obligat cam de aceleași personaje politice să-și dea demisia pentru a face loc unui membru PNL.

Noi am publicat acea poveste acum o lună și un pic. Am publicat-o ce am ajuns la ea. Noi dăm poveștile în momentul în care ajungem la ele, nu le ținem pentru momente cheie. Și pentru că am publicat povestea cu Covrig, Ovidiu Ianculescu trimisese mail-uri la toate redacțiile importante, a aflat de noi că suntem interesați de povestea asta și a zis că la mine e și mai tare.

M-a sunat despre ce e vorba și da, e un subiect care îmi vom face, îl facem repede. Noi a trebuit să livrăm marfa repede și de aceea repede acum, putea să apară și după alegeri dacă ne lua să edităm materialul. A apărut cât de repede s-a putut.”

Vreun răspuns de la președintele Klaus Iohannis?

Alex Nedea: „Am trimis o solicitare către președinte pentru a-i da ocazia să ne spună ce concluzii a tras după documentarea de care avea nevoie. Nu am primit pe nicio adresă pe e-mail. Și este o rușine.

Eu sunt printre alegătorii care au citit programele prezidențiale ale candidaților în 2019, iar în programul lui Iohannis mi-a rămas o sintagmă întipărită în cap: Sistemul bugetar nu mai trebuie să fie un loc de refugiu pentru clienți și partid. Da, tu ai ajuns președinte urcând pe valul de antipatie pe politizarea instituțiilor statului, ai fost obligat să răspunzi când ți se aruncă un astfel de material.”

Reacția publicului la reportaj?

Alex Nedea: "Primul sentiment care a dominat a fost acela de revoltă, o lamă de 10 metri de revoltă care se revarsă spre orașele României și se revarsă. Și gândește-te că suntem la a patra zi de la difuzarea acestui material.

Citește și: RAR. Reportaj viral: 2 milioane de vizualizări! În două zile! Un film marca Recorder, pe locul șapte în trendingul YouTube

VIDEO. Povestea reportajului momentului - Singur împotriva partidului, cu Alex Nedea - Recorder

Citește și: RAR. Reportaj viral: 2 milioane de vizualizări! În două zile! Un film marca Recorder, pe locul șapte în trendingul YouTube 

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro

Comentarii

  • reportajul de pe recorder cu apele romane a fost principalul motiv pentru care nu am fost la vot. e drept, aveam demult aceasta idee, dar mai era nevoie de un mic imbold. dupa ce am plecat din tara din cauza *** politice de care m-am lovit inclusiv la serviciu, dupa ce am urmarit scandalizat cum un senator cu diaree a intarziat un elicopter smurd cu un pacient in stare grava, dupa ce am vazut cum sunt furati bani prin pndl, cum sunt realizate proiectele de apa potabila din mediul rural, cum sunt numiti in functii sefi de institutii pe baza carnetului de partid etc etc etc am inteles ca votul meu e egal cu zero si ca psd, pnl, usr, udmr - aceeasi mizerie. multumesc recorder ca le deschideti ochii si altora si sper ca la urmatoarele alegeri sa nu se prezinte nici 10 la suta din populatie. ***. tuturor celorlalti, sanatate si bucurii.
  • marea majoritate a celor in virsta sint nostalgicii pcr incapabili sa se adapteze la capitalism si prostiti de frica de occident soros masoni org neguvernamentale sau nu mai stiu ce alte conspiratii antiromanesti deci adepti ai noului pcr-PSD pecind tinerii pina la virste chiar mai mari au cunoscut deja viata libera si traiul vestic si si-l doresc Netul este o forma rapida de comunicare de schimburi de idei Aici s-au mobilizat toti care au luat pozitie contra derapajului politic si asta a dus la antipatia unei categorii de politicieni fata de ei Astia gindind impreuna normal ca sint mai greu de prostit Intelectual este o mare diferenta intre alegatorii psd si restul Asta s-a vazut fara dubii la antidemonstratia psd a lui dragnea -de cine era format ,, milionul ,, lor de sustinatori Electoratul este acum clar : psd are constant cca 20 % restul la gramada 80 % Proccentual ei pot avea 45 % la alegeri ca in 2016 cind lumea a moțait acasa sau 20 % cit a fost la ultimele alegeri europarlamentare Totul este de citi oameni ies la vot Asa ca hai la vot ! ( dar cu masca )
  • "Avem de a face cu un public extrem de informat, tinerii mai ales. Acest public este informat cu informația, tinerii au crescut cu google-ul. Nu poți să îi mai prostești”, punctează Nedea. - e cea mai mare prostie sa crezi asta. Sunt mult mai usor de fraierit. Multi nici nu stiu cum ii cheama daca le iei telefonul din mana. E doar senzatia ca tinerii sunt mai destepti. Acum e mai usor de manipulat prostimea. Si probabil autorul reportajului a crezut si el cum au crezut multi ca se va schimba ceva odata ce psd a iesit de la guvernare. Nu se schimba nimic; apa, aerul si fraierul!

Trimite un comentariu