Skip to main content

Dezinformări şi faptele verificate. Despre vaccinuri împotriva coronavirusului: falsuri care agită internetul

 
Foto via Deutsche Welle
Foto via Deutsche Welle

Profiluri false pe Twitter ale fondatorilor Biontech, presupuse vaccinări forţate şi panică în legătură cu legea pentru protecţia împotriva infecţiilor. Zvonurile şi dezinformarea continuă să se răspândească.

Publicitate

Material din cadrul secţiunii Fake-News în Pandemie, susţinute de Deutsche Welle.

Planifică Bundestagul german adoptarea vaccinării obligatorii?

Afirmaţie: „Pe 18 noiembrie, Bundestagul va modifica legea privind protecţia împotriva infecţiilor (între timp, noua lege a fost adoptată, n.r). Acest lucru este mai ameninţător decât orice altceva până acum.

Modificarea rectificării actului normativ conţine: vaccinarea obligatorie! Vaccinări forţate! Sfârşitul dreptului la inviolabilitatea locuinţei!

Restricţionarea libertăţii religioase, restricţionarea libertăţii de întrunire! Sfârşitul libertăţii de călătorie! Eliminarea parlamentelor! Supravegherea totală!”, se afirmă într-un mesaj pe platforma Telegram.

DW a verificat faptele:

Fals. Este adevărat că reforma legii privind protecţia împotriva infecţiilor este controversată şi a fost criticată de o bună parte a opoziţiei, iar zeci de mii de persoane au manifestat la Berlin împotriva votului din Bundestag.

Foto via Deutsche Welle

Însă conţinutul amendamentului se referă în principal la alte aspecte: noul paragraf 28a enumeră ce măsuri de protecţie pot fi luate de guvernele landurilor şi autorităţile statului pentru a stăvili pandemia: regulamente de distanţare, restricţii privind ieşirea din case şi contactul între oameni, atât în spaţii private, cât şi publice, restricţii vizând călătoriile, domeniul cultural şi sportiv, organizarea de evenimente sportive, ori regulamente ce urmăresc purtarea consecventă a măştii.

Cu alte cuvinte este vorba despre măsuri deja aplicate în ultimele luni (cu excepţia interdicţiei de circulaţie a persoanelor, ce nu a fost aplicată până acum în Germania, n.r) şi care urmează să primească un temei legal.

Majoritatea acuzaţiilor aduse guvernului federal în articol de către utilizatorul ”Cristin” nu stau în picioare. Cu toate acestea, postarea a ajuns deja la peste 13.000 de oameni.

Guvernul federal şi landurile au convenit să extindă restricţiile adoptate în 2 noiembrie pentru a stopa răspândirea coronavirusului. Toate măsurile suplimentare au fost lansate sub formă de apel adresat populaţiei. Cancelaria de la Berlin şi ministrul sănătăţii, Jens Spahn, au exclus în mod categoric şi în repetate rânduri introducerea vaccinării obligatorii.

Multe dintre afirmaţiile lansate în postare sunt complet nefondate: legea nu urmăreşte nici să restricţioneze libertatea religioasă, nici să anuleze inviolabilitatea locuinţei, iar presupusa ”eliminare a parlamentelor” sau ”supravegherea totală a populaţiei” nu sunt permise de legea fundamentală a Republicii Federale Germania.

Conform Constituţiei, desfăşurarea Bundeswehr pe teritoriul naţional este posibilă numai în cazuri excepţionale (dezastre, situaţii de urgenţă sau asistenţă administrativă pentru autorităţi).

Două afirmaţii din postarea de pe Telegram sunt cel puţin parţial corecte: libertatea de călătorie ar urma să fie restricţionată (dar nu ”anulată în totalitate”) în vremuri de pandemie. La fel, libertatea de întrunire, care a făcut recent obiectul unor discuţii politice recurente pe fondul demonstraţiilor de amploare, cum au fost cele de la Leipzig.

O interdicţie generală a adunărilor publice este considerată de aproape toţi reprezentanţii administraţiei ca fiind disproporţionată; legea privind protecţia infecţiilor, pe de altă parte, permite măsuri individuale dacă acestea servesc la ”protejarea sănătăţii populaţiei, dar în special pentru a preveni supraîncărcarea sistemului de sănătate”.

Au anunţat fondatorii companiei Biontech pe conturile lor personale de Twitter că vor livra vaccinul anul acesta?

Afirmaţie: „Dacă lucrurile merg bine, vom livra vaccinul la sfârşitul acestui an şi începutul anului 2021”, se arată în două mesaje aproape identice publicate pe Twitter.

DW a verificat faptele:

Fals. Nici Özlem Türeci, nici soţul ei Ugur Sahin nu au scris acest lucru. Cei doi fondatori Biontech nu au conturi Twitter private, subliniază compania lor: ”Conturile pe care au fost publicate mesajele sunt false, fiind şterse între timp”.

Cu toate acestea, în cel mai scurt timp (primul mesaj a fost publicat pe 14 noiembrie) la presupusul cont al lui Özlem Türeci s-au abonat peste 50.000 de utilizatori. În cazul lui Ugur Sahin, au existat două conturi false cu 7.000, respectiv 2.000 de abonaţi. Şi în acest caz, primul ”tweet” a fost publicat la mijlocul lunii noiembrie, fapt de natură a trezi suspiciuni. Conturile au fost deschise în august şi septembrie 2020, iniţial sub nume diferite.

Link-ul către un cont de Instagram ce i-ar apaţine lui Türeci este încă online. Şi acesta se pare că este fals.

Foto via Deutsche Welle

Pe Twitter, postările conturilor false au fost apreciate şi distribuite de mii de ori, mulţi utilizatori considerând că profilurile sunt reale. Însă câteva indicii au spulberat rapid presupusa lor autenticitate: pe site-ul web Biontech nu există nicio referire la profilurile Twitter ale fondatorilor companiei (ce au devenit foarte cunoscuţi între timp).

De asemenea, profilul companiei Biontech nu era ataşat la biografia celor doi experţi pe Twitter - lucru pe care proprietarii de companii obişnuiesc să-l facă.

În plus, în urmă cu doar câteva zile, Biontech a subliniat cu precauţie, într-un comunicat de presă, că administrarea vaccinului depinde în continuare de numeroşi factori şi riscuri, cum ar fi ”dacă şi când autorităţile de reglementare dau aprobarea”.

Modifică vaccinul împotriva coronavirusului, indiferent de producător (Pfizer, Biontech) ADN-ul uman?

Afirmaţie:

„Să luăm aminte: vaccinul Pfizer foloseşte tehnologia mRMA care nu a fost niciodată testată sau aprobată. Îţi modifică ADN-ul. 75 la sută dintre voluntarii testaţi pentru acest vaccin au suferit efecte secundare. Fiţi cu băgare de seamă!”, scrie jurnalista americană Emerald Robinson pe Twitter.

DW a verificat faptele:

Fals. Într-adevăr, vaccinul Pfizer / Biontech foloseşte tehnologia cunoscută sub numele de mRMA, care nu a fost încă aprobată.

Fragmente mici din codul genetic al Covid-19 sunt utilizate pentru a produce virusul în corpul uman.

Apoi, sistemul imunitar recunoaşte virusul şi produce anticorpi. Astfel apare imunitatea. Însă - iar de aici începe partea neadevărată a afirmaţiei - vaccinul este deja testat intens, procesul aflându-se în prezent în cea de-a treia fază de testare clinică ce cuprinde peste 43.000 de subiecţi.

Foto via Deutsche Welle

Jurnalista Emerald Robinson, corespondent la Casa Albă pentru site-ul conservator american Newsmax, susţine şi că vaccinul modifică ADN-ul oamenilor. Fals. Institutul Paul Ehrlich din Germania - responsabil pentru vaccinuri şi medicamente biomedicale - explică pe site-ul său:

„Nu există riscul ca ARN să fie integrat în genomul uman. La om, genomul se prezintă sub formă de ADN din nucleu. Integrarea ARN-ului în ADN nu este posibilă între altele datorită structurii chimice diferite. "

Nici Thomas Mertens, şeful comisiei permanente de vaccinare, nu consideră că există dovezi care să ateste că ingredientul activ Biontech / Pfizer poate schimba ADN-ul oamenilor.

Mark Lynas de la Universitatea Cornell din SUA afirmă acelaşi lucru. ”Acesta este doar un mit, care este adesea răspândit în mod deliberat de militanţii anti-vaccinare pentru a crea deliberat confuzie şi neîncredere”, a spus el pentru Reuters.

Are guvernul peruan în vedere vaccinarea forţată a oamenilor?

Afirmaţie:

„În Peru, vaccinarea împotriva Covid-19 este deja obligatorie, iar oricine refuză să-l folosească va fi arestat. Vezi imagini. A început, TREZEŞTE-TE. Vin tulburări mari, acesta este începutul durerilor”, se afirmă într-o postare pe Facebook din 7 noiembrie ce prezintă trei imagini cu personal medical ce efectuează vizite la domiciliu în echipamente de protecţie.

Foto via Deutsche Welle

DW a verificat faptele

Fals. Nu se efectuează vaccinări obligatorii împotriva Covid-19 în Peru. Acest lucru nu este nici măcar posibil, deoarece încă nu există un vaccin aprobat împotriva coronavirusului.

O căutare atentă a imaginilor pe Google duce la site-ul Radio Nacional del Peru, cel mai vechi post de radio din ţară. Folosind una dintre imagini, postul relatează despre o campanie de vaccinare împotriva difteriei realizată de 50 de brigăzi ale Ministerului Sănătăţii din Peru în regiunea La Victoria.

Este adevărat că două din cele trei fotografii folosite în postarea de pe Facebook se găsesc pe canalul de Twitter al Ministerului Sănătăţii din Peru. Pe 28 octombrie, instituţia a scris despre cele 50 de brigăzi care ”au desfăşurat campanii de vaccinare în casele oamenilor după înregistrarea unui caz de difterie”.

Prin urmare, imaginile au fost în mod fals asociate cu Covid-19. Ministrul sănătăţii din Peru, Pilar Mazzetti, a precizat într-un comunicat de presă: ”Dacă oamenii nu vor să fie vaccinaţi, nu vor fi vaccinaţi”.

Autor: Deutsche Welle
viewscnt

Comentarii

  • Donkeypapuas Donkeypapuas
    Vai, cât de proști "e" ăștia care cred că pașapprtul covid doar restricționează, nu împiedică călătoriile. Adică termenul "restricție" are valențe pozitive! Goebbels are demni urmași la DW!
    Apropo, de ce nu se spune nici un cuvințel despre nanotehnologia folosită pentru "vaccinuri"? Și cum de se trec sub tăcere înseși declarațiile patronilor de la BioNTech, cum că "vaccinul" ar fi fost creat în doar câteva ore, în februarie?
  • dalien dalien
    Nici nu mă aşteptam ca un program curat, de calitate, cu artişti buni şi interpretari de exceptie să prindă în țara manelelor.

    Pe de altă parte, cu o emisiune bună într-o seară nu se face primăvară.

    În 2014 şi la început de 2015, Pro TV a trecut printr-o renaştere. Emisiunile erau parcă şi mai bune, şi mai grandioase, şi mai muncite decât cele din vremea Monei Segal. Fuseseră aduşi profesionişti de prin alte țări.

    După ce au plecat străinii, încet încet a început să scârțâie treaba cu tot felul de experimente eşuate care, deşi arătau bine, nu au reuşit să exceleze deloc la capitolul conținut şi n-au apucat un sezon 2. "Vine cheful", "Cântă acum cu mine", "Uite cine danseaza", "Ninja Warrior", "Fort Boyard", şi lista continuă. Brandul a început să se erodeze, prin lipsa de emisiuni trainice, si măcelăritul celor existente (Masterchef, Ferma), deci nu e surprinzator deloc ce se intampla.

    Chiar si asa, emisiunile Pro încă sunt mai bine produse decat majoritatea celor de la Antenă. Nici cele produse de Mona Segall nu sunt vreo lumină, arată amatoricesc la capitolul montaj, decoruri, etc., dar câştigă foarte mult la capitolul casting, conținut, şi au o magie a lor, pe care la Pro au avut-o "Sunt celebru", primele 3 sezoane din Ferma, sezoanele de Vocea până prin 2017.

    Nu credeam că voi spune asta, dar sper ca Pro să renunțe la Masterchef şi să îl faca Mona Segall la Antena cu cei 3 chefi originali. Sigur ar sparge audientele.

Trimite un comentariu

sus