Skip to main content

Dezinformări și faptele verificate. Despre vaccinuri împotriva coronavirusului: falsuri care agită internetul

 
Dezinformări și faptele verificate. Despre vaccinuri împotriva coronavirusului: falsuri care agită internetul
Foto via Deutsche Welle

Profiluri false pe Twitter ale fondatorilor Biontech, presupuse vaccinări forțate și panică în legătură cu legea pentru protecția împotriva infecțiilor. Zvonurile și dezinformarea continuă să se răspândească.

Material din cadrul secțiunii Fake-News în Pandemie, susținute de Deutsche Welle.

Publicitate

Planifică Bundestagul german adoptarea vaccinării obligatorii?

Afirmație: „Pe 18 noiembrie, Bundestagul va modifica legea privind protecția împotriva infecțiilor (între timp, noua lege a fost adoptată, n.r). Acest lucru este mai amenințător decât orice altceva până acum.

Modificarea rectificării actului normativ conține: vaccinarea obligatorie! Vaccinări forțate! Sfârșitul dreptului la inviolabilitatea locuinței!

Restricționarea libertății religioase, restricționarea libertății de întrunire! Sfârșitul libertății de călătorie! Eliminarea parlamentelor! Supravegherea totală!”, se afirmă într-un mesaj pe platforma Telegram.

DW a verificat faptele:

Fals. Este adevărat că reforma legii privind protecția împotriva infecțiilor este controversată și a fost criticată de o bună parte a opoziției, iar zeci de mii de persoane au manifestat la Berlin împotriva votului din Bundestag.

Foto via Deutsche Welle

Însă conținutul amendamentului se referă în principal la alte aspecte: noul paragraf 28a enumeră ce măsuri de protecție pot fi luate de guvernele landurilor și autoritățile statului pentru a stăvili pandemia: regulamente de distanțare, restricții privind ieșirea din case și contactul între oameni, atât în spații private, cât și publice, restricții vizând călătoriile, domeniul cultural și sportiv, organizarea de evenimente sportive, ori regulamente ce urmăresc purtarea consecventă a măștii.

Cu alte cuvinte este vorba despre măsuri deja aplicate în ultimele luni (cu excepția interdicției de circulație a persoanelor, ce nu a fost aplicată până acum în Germania, n.r) și care urmează să primească un temei legal.

Majoritatea acuzațiilor aduse guvernului federal în articol de către utilizatorul ”Cristin” nu stau în picioare. Cu toate acestea, postarea a ajuns deja la peste 13.000 de oameni.

Guvernul federal și landurile au convenit să extindă restricțiile adoptate în 2 noiembrie pentru a stopa răspândirea coronavirusului. Toate măsurile suplimentare au fost lansate sub formă de apel adresat populației. Cancelaria de la Berlin și ministrul sănătății, Jens Spahn, au exclus în mod categoric și în repetate rânduri introducerea vaccinării obligatorii.

Multe dintre afirmațiile lansate în postare sunt complet nefondate: legea nu urmărește nici să restricționeze libertatea religioasă, nici să anuleze inviolabilitatea locuinței, iar presupusa ”eliminare a parlamentelor” sau ”supravegherea totală a populației” nu sunt permise de legea fundamentală a Republicii Federale Germania.

Conform Constituției, desfășurarea Bundeswehr pe teritoriul național este posibilă numai în cazuri excepționale (dezastre, situații de urgență sau asistență administrativă pentru autorități).

Două afirmații din postarea de pe Telegram sunt cel puțin parțial corecte: libertatea de călătorie ar urma să fie restricționată (dar nu ”anulată în totalitate”) în vremuri de pandemie. La fel, libertatea de întrunire, care a făcut recent obiectul unor discuții politice recurente pe fondul demonstrațiilor de amploare, cum au fost cele de la Leipzig.

O interdicție generală a adunărilor publice este considerată de aproape toți reprezentanții administrației ca fiind disproporționată; legea privind protecția infecțiilor, pe de altă parte, permite măsuri individuale dacă acestea servesc la ”protejarea sănătății populației, dar în special pentru a preveni supraîncărcarea sistemului de sănătate”.

Au anunțat fondatorii companiei Biontech pe conturile lor personale de Twitter că vor livra vaccinul anul acesta?

Afirmație: „Dacă lucrurile merg bine, vom livra vaccinul la sfârșitul acestui an și începutul anului 2021”, se arată în două mesaje aproape identice publicate pe Twitter.

DW a verificat faptele:

Fals. Nici Özlem Türeci, nici soțul ei Ugur Sahin nu au scris acest lucru. Cei doi fondatori Biontech nu au conturi Twitter private, subliniază compania lor: ”Conturile pe care au fost publicate mesajele sunt false, fiind șterse între timp”.

Cu toate acestea, în cel mai scurt timp (primul mesaj a fost publicat pe 14 noiembrie) la presupusul cont al lui Özlem Türeci s-au abonat peste 50.000 de utilizatori. În cazul lui Ugur Sahin, au existat două conturi false cu 7.000, respectiv 2.000 de abonați. Și în acest caz, primul ”tweet” a fost publicat la mijlocul lunii noiembrie, fapt de natură a trezi suspiciuni. Conturile au fost deschise în august și septembrie 2020, inițial sub nume diferite.

Link-ul către un cont de Instagram ce i-ar apaține lui Türeci este încă online. Și acesta se pare că este fals.

Foto via Deutsche Welle

Pe Twitter, postările conturilor false au fost apreciate și distribuite de mii de ori, mulți utilizatori considerând că profilurile sunt reale. Însă câteva indicii au spulberat rapid presupusa lor autenticitate: pe site-ul web Biontech nu există nicio referire la profilurile Twitter ale fondatorilor companiei (ce au devenit foarte cunoscuți între timp).

De asemenea, profilul companiei Biontech nu era atașat la biografia celor doi experți pe Twitter - lucru pe care proprietarii de companii obișnuiesc să-l facă.

În plus, în urmă cu doar câteva zile, Biontech a subliniat cu precauție, într-un comunicat de presă, că administrarea vaccinului depinde în continuare de numeroși factori și riscuri, cum ar fi ”dacă și când autoritățile de reglementare dau aprobarea”.

Modifică vaccinul împotriva coronavirusului, indiferent de producător (Pfizer, Biontech) ADN-ul uman?

Afirmație:

„Să luăm aminte: vaccinul Pfizer folosește tehnologia mRMA care nu a fost niciodată testată sau aprobată. Îți modifică ADN-ul. 75 la sută dintre voluntarii testați pentru acest vaccin au suferit efecte secundare. Fiți cu băgare de seamă!”, scrie jurnalista americană Emerald Robinson pe Twitter.

DW a verificat faptele:

Fals. Într-adevăr, vaccinul Pfizer / Biontech folosește tehnologia cunoscută sub numele de mRMA, care nu a fost încă aprobată.

Fragmente mici din codul genetic al Covid-19 sunt utilizate pentru a produce virusul în corpul uman.

Apoi, sistemul imunitar recunoaște virusul și produce anticorpi. Astfel apare imunitatea. Însă - iar de aici începe partea neadevărată a afirmației - vaccinul este deja testat intens, procesul aflându-se în prezent în cea de-a treia fază de testare clinică ce cuprinde peste 43.000 de subiecți.

Foto via Deutsche Welle

Jurnalista Emerald Robinson, corespondent la Casa Albă pentru site-ul conservator american Newsmax, susține și că vaccinul modifică ADN-ul oamenilor. Fals. Institutul Paul Ehrlich din Germania - responsabil pentru vaccinuri și medicamente biomedicale - explică pe site-ul său:

„Nu există riscul ca ARN să fie integrat în genomul uman. La om, genomul se prezintă sub formă de ADN din nucleu. Integrarea ARN-ului în ADN nu este posibilă între altele datorită structurii chimice diferite. "

Nici Thomas Mertens, șeful comisiei permanente de vaccinare, nu consideră că există dovezi care să ateste că ingredientul activ Biontech / Pfizer poate schimba ADN-ul oamenilor.

Mark Lynas de la Universitatea Cornell din SUA afirmă același lucru. ”Acesta este doar un mit, care este adesea răspândit în mod deliberat de militanții anti-vaccinare pentru a crea deliberat confuzie și neîncredere”, a spus el pentru Reuters.

Are guvernul peruan în vedere vaccinarea forțată a oamenilor?

Afirmație:

„În Peru, vaccinarea împotriva Covid-19 este deja obligatorie, iar oricine refuză să-l folosească va fi arestat. Vezi imagini. A început, TREZEȘTE-TE. Vin tulburări mari, acesta este începutul durerilor”, se afirmă într-o postare pe Facebook din 7 noiembrie ce prezintă trei imagini cu personal medical ce efectuează vizite la domiciliu în echipamente de protecție.

Foto via Deutsche Welle

DW a verificat faptele

Fals. Nu se efectuează vaccinări obligatorii împotriva Covid-19 în Peru. Acest lucru nu este nici măcar posibil, deoarece încă nu există un vaccin aprobat împotriva coronavirusului.

O căutare atentă a imaginilor pe Google duce la site-ul Radio Nacional del Peru, cel mai vechi post de radio din țară. Folosind una dintre imagini, postul relatează despre o campanie de vaccinare împotriva difteriei realizată de 50 de brigăzi ale Ministerului Sănătății din Peru în regiunea La Victoria.

Este adevărat că două din cele trei fotografii folosite în postarea de pe Facebook se găsesc pe canalul de Twitter al Ministerului Sănătății din Peru. Pe 28 octombrie, instituția a scris despre cele 50 de brigăzi care ”au desfășurat campanii de vaccinare în casele oamenilor după înregistrarea unui caz de difterie”.

Prin urmare, imaginile au fost în mod fals asociate cu Covid-19. Ministrul sănătății din Peru, Pilar Mazzetti, a precizat într-un comunicat de presă: ”Dacă oamenii nu vor să fie vaccinați, nu vor fi vaccinați”.

Autor: Deutsche Welle

Comentarii

 • Vai, cât de proști "e" ăștia care cred că pașapprtul covid doar restricționează, nu împiedică călătoriile. Adică termenul "restricție" are valențe pozitive! Goebbels are demni urmași la DW!
  Apropo, de ce nu se spune nici un cuvințel despre nanotehnologia folosită pentru "vaccinuri"? Și cum de se trec sub tăcere înseși declarațiile patronilor de la BioNTech, cum că "vaccinul" ar fi fost creat în doar câteva ore, în februarie?
 • Nici nu mă aşteptam ca un program curat, de calitate, cu artişti buni şi interpretari de exceptie să prindă în țara manelelor.

  Pe de altă parte, cu o emisiune bună într-o seară nu se face primăvară.

  În 2014 şi la început de 2015, Pro TV a trecut printr-o renaştere. Emisiunile erau parcă şi mai bune, şi mai grandioase, şi mai muncite decât cele din vremea Monei Segal. Fuseseră aduşi profesionişti de prin alte țări.

  După ce au plecat străinii, încet încet a început să scârțâie treaba cu tot felul de experimente eşuate care, deşi arătau bine, nu au reuşit să exceleze deloc la capitolul conținut şi n-au apucat un sezon 2. "Vine cheful", "Cântă acum cu mine", "Uite cine danseaza", "Ninja Warrior", "Fort Boyard", şi lista continuă. Brandul a început să se erodeze, prin lipsa de emisiuni trainice, si măcelăritul celor existente (Masterchef, Ferma), deci nu e surprinzator deloc ce se intampla.

  Chiar si asa, emisiunile Pro încă sunt mai bine produse decat majoritatea celor de la Antenă. Nici cele produse de Mona Segall nu sunt vreo lumină, arată amatoricesc la capitolul montaj, decoruri, etc., dar câştigă foarte mult la capitolul casting, conținut, şi au o magie a lor, pe care la Pro au avut-o "Sunt celebru", primele 3 sezoane din Ferma, sezoanele de Vocea până prin 2017.

  Nu credeam că voi spune asta, dar sper ca Pro să renunțe la Masterchef şi să îl faca Mona Segall la Antena cu cei 3 chefi originali. Sigur ar sparge audientele.

Trimite un comentariu