Skip to main content

VIDEO. Leșin din vaccin? Un Fake News antivaccin cu imagini scoase din context

 
VIDEO. Leșin din vaccin? Un Fake News antivaccin cu imagini scoase din context
Captură Facebook

Fake-News în Pandemie. Un filmuleț cu o infirmieră care face vaccinul anti-Covid și leșină brusc a devenit viral pe Facebook, fiind distribuit cu mesajul că ar fi efectul serului. Imaginile nu sunt însă complete, pentru că nu s-au prezentat toate informațiile despre adevărata cauză a leșinului, scrie Libertatea, care citează Le Monde.

Publicitate

O informație esențială a fost omisă: tânăra suferea de o afecțiune care o predispunea la leșin, nu a leșinat ca efect al serului administrat.

Context: Tiffany Dover, o infirmieră americană de la CHI Memorial Hospital din Chattanooga (Tennessee) s-a vaccinat pe 17 decembrie. I-a fost administrată doza de la Pfizer-BioNTech, iar la câteva minute i s-a făcut rău și a leșinat. Acesta a fost memomentul viralizat. 

Ce nu s-a viralizat a fost urmarea: ea și-a revenit rapid și le-a explicat jurnaliștilor că suferă de o boală care îi provoacă stări de leșin la cea mai mică senzație de durere.

Clipul însă a fost utilizat pe Facebook fără să conțină partea în care infirmiera explica de ce i s-a făcut rău, fiind folosit ca principal argument privind pericolul pe care îl poate crea vaccinul.

De asemenea, conform articolului de pe Le Monde, mai multe articole au fost publicate cu același mesaj în presă, fără a prezenta contextul leșinului infirmierei.

Jesse Tucker, directorul serviciului de terapie intensivă de la spitalul din Chattanooga, a spus că ceea ce i s-a întâmplat infirmierei nu poate fi considerat un efect al vaccinului.

Material al Secțiunii Paginademedia Fake-News în Pandemie, susținută de Deutsche Welle.

VIDEO. Momentul în care infirmiera din America face vaccinul anti-COVID

Autor: Daniel Samoilă daniel.samoilapaginademedia.ro

Comentarii

  • emisiuneata are sase propozitii pe care le tot repeti de la cap la coada si invers repetand verbul de vro sase ori si mai intrebi pe nnul din culise daca nu este asa .est ca un jovial papagal !
  • Bun.. Și unde este filmul complet când își revine și explica starea de leșin...
    Articolul nu îi va vace pe cei care sunt indeciși dacă nu vad și video complet....
  • si aia prosti... daca stii ca ai un angajat care lesina la durere, nu il pui sa se vaccineze in direct... in felul asta dai apa la moara steerilor si altor hapciupalitici.

Trimite un comentariu