Skip to main content

Realitatea, amendă după acuzațiile făcute pe post de Alexandra Păcuraru - fata patronului și Anca Alexandrescu - fosta consilieră a lui Dragnea

 
Realitatea, amendă după acuzațiile făcute pe post de Alexandra Păcuraru - fata patronului și Anca Alexandrescu - fosta consilieră a lui Dragnea

CNA. Realitatea Plus s-a ales cu nouă amendă, după mai multe acuzații ale celor două moderatoare ale postului: Alexandra Păcuraru, fiica patronului postului, și Anca Alexandrescu, fosta consilieră a lui Liviu Dragnea. Acuzații aduse mai multor politicieni

Publicitate

Ce acuzații au adus cele două?

În a doua săptămână de campanie pentru alegerile parlamentare, Păcuraru și Alexandrescu au abordat subiecte diferite, dar au adus acuzații nefondate la adresa mai multor politicieni.

Alexandra Păcuraru a spus în emisiunea „Jocurile Puterii” din 16 noiembrie că Sorina Pintea și Nicolae Bănicioiu, foști miniștri ai sănătății, au luat șpagă.

Ediția din 16 noiembrie a fost împărțită în două părți, a doua fiind moderată de Oreste Teodorescu. CNA-ul a sancționat în această parte acuzațiile unui invitat, Sorin Manea, prezentat ca „autor” în care a acuzat PSD-ul că le impune oamenilor să nu poarte măști. Iată ce a zis, pe scurt, via documentelor CNA: „În momentul de față, o singură putere politică trage țara și nu are nici majoritate parlamentară și ăștia sunt liberalii. Pe de altă parte, PSD-ul a făcut tot posibilul să se îndrepte împotriva intereselor cetățenilor, îndemnând oamenii să nu respecte regulile, să nu respecte legile, să nu-și pună masca. Au făcut cu orice preț să contacteze coronavirusul ăsta, ignorând prezența virusului la nivel mondial. (...)”

Principalul subiect de discuție era legat de incendiul secției ATI Spitalului din Piatra Neamț. În emisiune au fost Florin Bodog, fost ministrul al Sănătății din partea PSD, Cătălin Ivan (reprezentat PER) și Florin Roman (PNL).

Iată ce a spus Alexandra Păcuraru în emisiune, via documentelor CNA:

„Domnule Florian Bodog, sunt foarte revoltată, că dacă mă uit cumva așa, în spate, mulți miniștri care sunt din același partid cu dvs. și am dat doar două exemple, doamna Pintea și domnul Bănicioiu, au fost prinși cu șpagă.

În contextul în care ne mureau 65 de tineri la Colectiv, domnul Bănicioiu își negocia șpăgile.

În același timp, parcă era drogat, în fața spitalului spunea că nu avem nevoie de ajutor, pentru că România are aceleași condiții de îngrijire și tratare a marilor arși, precum au ceilalți din străinătate. Adică chiar așa, noi murim ca alții să-și negocieze șpaga și să alerge după imunitatea?”

Pe de altă parte, Anca Alexandrescu a vorbit în emisiunea „Culisele Statului Pararel” din 17 noiembrie despre cazul Giga TV.

Iată ce a spus Anca Alexandrescu în emisiune, via documentelor CNA:

„Puțină lume-și aduce aminte, probabil... un post făcut de Gheorghe Ștefan, un scandal întreg cu Consiliul Național al Audiovizualului de la acea vreme... o să vedeți cum funcționa Consiliul Național al Audiovizualului în urma acelui scandal cu licența pe care a dat-o și-a ridicat-o CNA-ul în condiții suspecte...

Un dosar în urma căruia au fost condamnate niște persoane... unele dintre ele absolut nevinovate în această poveste, însă unde apar nume grele... Viorel Hrebenciuc, Victor Ponta și Sebastian Ghiță... deși sunt autorii ridicării licenței acestui post Giga TV... nu apar absolut nicăieri, decât într-o stenogramă apare numele domnului Ponta care a discutat la telefon cu Laura Georgescu, președintele la acea vreme a CNA-ului... (...)

Eu vreau să fac precizarea și să vă aduc aminte tuturor că domnul Ponta și cu domnul Ghiță nu au închis doar Giga TV, au închis și... dacă vă aduceți aminte, și OTV-ul și l-au băgat pe Dan Diaconescu în pușcărie. Și îmi asum când spun acest lucru.

Aduceți-vă aminte acest moment! Să nu-l uităm și pe acest moment! Aduceți-vă aminte că Dan Diaconescu a candidat împotriva lui Victor Ponta, da?, în colegul dânsului și-i tremurau pantalonii pe el. Și cum a rezolvat problema? A închis postul Dan Diaconescu și l-a băgat în pușcărie. (...)”

De asemenea, Realitatea Plus a mai primit sancțiunea și pentru o altă ediție din „Culisele statului pararel”, din 13 noiembrie, în care i s-au adus acuzații lui Gabriel Oprea, fostul ministru al Apărării Naționale.

În urma discuțiilor dintre membrii CNA, Realitatea Plus a fost amendată cu suma de 10.000 de lei. Propunerea a venit din partea Cristinei Pocora. Inițial, Radu Herjeu a propus 15.000 de lei, dar și-a retras-o după ce în procedura de vot s-a ajuns în turul trei și risca să nu se ajungă la nicio înțelegere.

Ce spune Legislația:

Art. 40 - (1) În virtutea dreptului la propria imagine, în cazul în care în programele audiovizuale se aduc acuzaţii unei persoane privind fapte sau comportamente ilegale ori imorale, acestea trebuie susţinute cu dovezi, iar persoanele acuzate trebuie contactate şi invitate să intervină pentru a-şi exprima punctul de vedere.

În situaţia în care persoana vizată refuză să prezinte un punct de vedere sau nu a putut fi contactată prin încercări repetate, trebuie precizat acest fapt.

(2) În cazul în care acuzaţiile prevăzute la alin. (1) sunt aduse de furnizorul de servicii media audiovizuale, acesta trebuie să respecte principiul audiatur et altera pars; respectarea acestui principiu presupune condiţii nediscriminatorii de exprimare până la finalul aceluiaşi program în cadrul căruia s-au făcut acuzaţiile.

În situaţia în care persoana vizată refuză să prezinte un punct de vedere, trebuie precizat acest fapt.

(4) Moderatorii programelor au obligaţia să solicite ferm interlocutorilor să probeze afirmaţiile acuzatoare, pentru a permite publicului să evalueze cât de justificate sunt acestea

Art. 64 - (1) În virtutea dreptului fundamental al publicului la informare, furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele principii:
a) asigurarea unei distincţii clare între fapte şi opinii;
b) informarea cu privire la un subiect, fapt sau eveniment să fie corectă, verificată şi prezentată în mod imparţial şi cu bună-credinţă.

 

Autor: Daniel Samoilă daniel.samoilapaginademedia.ro

Comentarii

  • O amendă fara logică.sa vedeți ce fac ăia de la CNA.gen herjeu care niciodată nu-și amendează tv unde a lucrat.
    Mizerie ,gunoi tot ce înseamnă CNA.
    De ce oare cei de la antena 3 sau romania tv nu sunt amendați?!
  • Pai si unde a gresit cu Pintea si Banicioiu? Nu e adevarat ce a zis? Cei de la A3 si RTV fac in fiecare zi abuzuri si nu-i pedepseste nimeni. Ce ti-ar mai fi fi cu democratia asta....

Trimite un comentariu