Skip to main content

VACCINUL la noi. Românii îşi iau informaţiile despre vaccin de la TV, dar ziariştii sunt printre ultimii care i-ar putea convinge să se vaccineze. Iohannis şi Arafat, printre „influencerii” vaccinării

 
VACCINUL la noi. Românii îşi iau informaţiile despre vaccin de la TV, dar ziariştii sunt printre ultimii care i-ar putea convinge să se vaccineze. Iohannis şi Arafat, printre „influencerii” vaccinării

SONDAJ IRES. Cei mai mulţi români spun că au auzit despre campania de vaccinare împotriva Covid-19 de la televizor şi de pe internet, arată un sondaj al Institutului Român pentru Evaluare şi Strategie. Cu toate acestea, nu sunt mulţi cei care s-ar vaccina la recomandarea unui jurnalist. Este mai important ce le recomandă medicii, prietenii, familia, primarul şi chiar preotul, decât ce le spun ziariştii.

Publicitate

Asta spune studiul. Mai spune studiul că pe trei sferturi dintre români nu i-ar convinge nicio persoană anume să se vaccineze sau să nu se vaccineze. Pentru celălalt sfert, "influenceri" buni ar fi Raed Arafat şi preşedintele Klaus Iohannis.

Mai multe date despre studiu, în continuare.

Mai precis:

- Nouă din zece persoane care au auzit sau au văzut informaţii din campania de informare privind vaccinarea spun că au văzut astfel de informaţii la televizor

- O treime au văzut informaţii pe internet

- O cincime au auzit date la la radio

- De asemenea, aproape o altă cincime a văzut informaţii pe Facebook.

De notat că, dintre respondenţi, 79% au declarat că au auzit despre campania Guvernului, în timp ce 20% au spus că nu auzit despre aceasta. Datele de mai sus sunt valabile pentru procentul de 79%.

În prezent, la televizor rulează o campanie ProVaccinare a Guvernului. Este vorba despre clipurile de 30 de secunde în care apar coordonatorul campaniei, colonelul Valeriu Gheorghiţă, doctorul Mihai Craiu, Beatrice Mahler, managerul de la Marius Nasta şi Adrian Marinescu, medic la Matei Balş.

De asemenea, datele sondajului arată că medicii de familie, propriii copii, Klaus Iohannis şi Raed Arafat sunt principalii „influenceri” ai românilor în ceea ce priveşte vaccinarea împotriva COVID-19.

Mai exact, cei doi i-ar putea determina pe români să aibă mai multă încredere în vaccin. În top cinci intră şi Adrian Streinu Cercel, Alexandru Rafila şi Vlad Voiculescu.

De notat că un procent de 75% dintre respondenţi au spus că nu există o persoană care i-ar putea determina să aibă mai multă încredere în vaccin.

Pe de altă parte, doar un procent mic al respondenţilor (25%) declară că s-ar vaccina la recomandarea unui jurnalist. Prin comparaţie, 62% dintre respondenţi ar fi determinaţi sa se vaccineze la recomandarea medicului de familie.

Televiziunea şi internetul sunt principalele surse de informaţii despre sănătate. Aici, se mai adaugă şi discuţiile cu medicii generalişti sau specialişti.

Principalele concluzii ale sondajului IRES

  • Televiziunea, internetul şi discuţiile cu medicii generalişti sau specialişti alcătuiesc top trei al surselor principale de informaţii despre sănătate.
  • Aproape 8 din 10 români spun că au o părere bună şi foarte bună despre vaccinuri.
  • Teama de reacţii adverse este motivul principal care stă la baza opiniei defavorabile privind vaccinurile.
  • 9 din 10 români spun că s-au vaccinat pe parcursul vieţii lor.
  • Mai mult de jumătate dintre români cunosc, în acest moment, pe cineva bolnav de COVID-19 sau au fost ei înşişi infectaţi.
  • Aproape un sfert dintre români cunosc pe cineva care a decedat de COVID-19.
  • Românii sunt mai îngrijoraţi de infectarea cu COVID – 19 pentru familia lor decât pentru ei înşişi.
  • Jumătate dintre români apreciază organizarea campaniei de vaccinare anti COVID-19.
  • Campania de informare privind vaccinarea anti COVID-19 este cunoscută de aproape 8 din 10 români.
  • Jumătate dintre români cred că vaccinurile anti COVID-19 aprobate în UE sunt sigure şi eficace.
  • Gradul de informare a românilor cu privire la diferite aspecte legate de vaccinurile anti COVID-19 şi vaccinare este unul destul de ridicat: 8 din 10 români sunt informaţi corect cu privire la numărul de doze necesare pentru imunizarea împotriva COVID-19, iar jumătate ştiu că există diferenţe între cele două vaccinuri disponibile, în prezent, în România.
  • Două treimi dintre români consideră vaccinarea anti COVID-19 eficace, iar puţin peste jumătate sunt de părere că este sigură.
  • 4 din 10 români declară că se vor vaccina împotriva COVID-19, dar 1 din 5 este decis să nu se vaccineze.
  • Motivele pentru care românii nu doresc să se vaccineze: teama de reacţiile adverse, lipsa încrederi în aceste vaccinuri, starea personală de sănătate. I-ar face să îşi schimbe părerea dacă ar primi informaţii mai detaliate şi pe înţelesul lor, garantarea siguranţei vaccinului, informaţiile sau reacţiile de la persoane care deja s-au vaccinat ori condiţionarea anumitor activităţi de vaccinare.
  • O treime dintre cei care declară că se vor vaccina sau deja s-au vaccinat au şi ei temeri legat de vaccin, efectele adverse şi reacţiile alergice sunt cel mai frecvent întâlnite.
  • Medicii de familie, propriii copii, Klaus Iohannis şi Raed Arafat sunt principalii ”influenceri” ai românilor în ceea ce priveşte vaccinarea împotriva COVID-19.
  • În cazul în care ar fi necesară vaccinarea şi peste un an, două treimi dintre români spun că vor face acest lucru dacă vaccinul va fi gratuit, dar deschiderea scade la sub 50% în cazul în care s-ar pune problema să îşi cumpere ei vaccinul.

SONDAJUL pe larg, AICI


METODOLOGIE

Volumul eşantionului: 1.512 indivizi de 18 ani şi peste
Tipul eşantionului: simplu, aleatoriu, reprezentativ pentru populaţia adultă, neinstituţionalizată din România
Reprezentativitate: eroare maximă tolerată de ± 2,5%
Perioada realizării anchetei: 13 - 15 ianuarie 2021
Metoda: Datele au fost culese prin metoda CATI (Computer Assisted Telephone Interviewing)

Autor: Raul Bambu raul.bambupaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Mos Dan Mos Dan
    Ce amuzant, cum se vaccineaza unii plini de incredere, ca si cum ar sti cineva pe ce se bazeaza increderea. Parerea mea este ca e apa de ploaie, abia astept sa-i aud pe vaccinati cum "contacteaza " cand se asteptau mai putin.
  • Ion Ion
    Doar 23% au ca model in viata pe Klaus? Trebuie sa fie o greseala, 83% probabil

Trimite un comentariu

sus