Skip to main content

MONITORIZARE. Titlul cu 500 de români bolnavi zilnic din cauza pâinii, şi pe Ziare.com, site deţinut de acţionarii Vel Pitar. Multe articole despre binefacerile pâinii ambalate

 
Foto | Pexels
Foto | Pexels

MONITORIZARE. "Studiu realizat de Politehnica Bucuresti: 500 de persoane se contamineaza zilnic cu COVID-19 din cauza manipularii produselor de panificatie neambalate". Titlul, aproape identic cu afirmaţia din controversatul spot video, este al unui articol de pe Ziare.com. Un articol despre complicatul studiu, în fapt un calcul probabilistic matematic, nu o statistică, care a stat şi la baza spotului publicitar.

Publicitate

Site-ul Ziare.com este legat, prin acţionariat (fondul de investiţii Broadhurst) de producătorul de panificaţie Vel Pitar.

O monitorizare Paginademedia.ro vă prezintă câteva dintre articolele publicate în ultimul an de Ziare.com despre binefacerile pâinii ambalate. Niciunul dintre materiale nu precizează legătura dintre patronatul Ziare.com şi patronatul Vel Pitar.

Din multe materiale, ideea care răzbate este că doar pâinea ambalată este în regulă. Un exemplu despre cum un singur semn de exclamare face diferenţa:

"Presedintele patronatului Rompan, Aurel Popescu, a precizat ca se opune impunerii obligatiei de a ambala toata painea si toate produsele de panificatie. El considera ca sunt de ajuns masurile de igiena care erau impuse inainte de aparitia epidemiei si sustine ca asa vrea clientul, paine calda de la brutarie!"

Ce spune redactorul-şef despre articolele despre pâinea ambalată publicate de Ziare.com, în continuare. Pe scurt, spune Ramona Ursu, redactor-şef Ziare.com"

"Ziare.com face parte dintr-un fond de investiţii care are businessuri în mai multe ramuri ale economiei. Ca în toate celelalte articole ale Ziare.com, noi nu am urmărit interesul unui jucător sau al altuia, ci am urmărit interesul public."

Înainte, un scurt istoric:

Un spot care spune că 500 de persoane se contaminează zilnic cu COVID a rulat pe posturile de televiziune timp de două săptămâni şi a trezit reacţii inclusiv de la Separtamentul de Situaţii de Urgenţă, care a calificat reclama ca având mesaje înşelătoare. Cifra, care menţiona un studiu al Universităţii Politehnice, este, de fapt, rezultatul unor calcule probabilistice matematice, făcute de o maşină virtuală, pe bază de scenarii. Cu alte cuvinte, nu e un fapt, ci o propobabilitate calculată matemetic.

Reclama a fost plătită de Asociaţia Preţuieşte Calitatea, organizaţie care are sediul într-o clădire deţinută de acelaşi acţionar ca şi Vel Pitar. Vezi reclama aici.

Astăzi, într-o postare pe Facebook, Nadina Ioana Dogioiu, fostă jurnalistă la Ziare.com, spune că a plecat de la publicaţie, anul trecut, tocmai pentru că i s-a cerut să scrie despre avantajele pâinii ambalate.

Citeşte şi: VIDEO. FAKE-NEWS printr-un spot aparent de interes public! 500 de români s-ar îmbolnăvi zilnic din cauza pâinii neambalate. Cine e în spate?

Câteva exemple de pe Ziare.com:

17 decembrie: Cum te poţi infecta cu SARS-COV-2 de la pâine

Octavian Jurma, medic si cercetator din Timisoara, spune ca painea ne poate infecta cu SARS-CoV-2 daca nu se respecta masurile de protectie sanitara.

Articolul conţine şi o serie de trimiteri inclusiv către studiul cu "500 de persoane care se infectează zilnic la nivelul României ca urmare a manipulării produselor de panificaţie neambalate"

18 noiembrie: Epidemiologul Mihai Moisescu, seful DSP Cluj: "Pana la COVID-19, painea trebuie ambalata pentru a evita bolile mainii murdare"

Unul din intertitluri: "Până la ambalarea pâinii, noi umblăm cu boala pe mâini".

2 noiembrie. STUDIU. Unu din trei romani din mediul rural cumpara paine neambalata, ignorand pericolele COVID-19. Reactia asociatiilor privind protectia consumatorilor

Rezultatele unui studiu realizat la comanda Asociaţiilor Preţuieşte Calitatea şi Proconsumatori.

24 septembrie. VIDEO Painea neambalata ramane contaminta dupa contactul cu SARS-CoV-2. Ambalati painea - recomanda studiul facut de Universitatea Bucuresti

Aflăm rezultatele unui studiu făcut de cercetatorii din cadrul Universitatii Bucuresti.

Realizat de un colectiv interdisciplinar de cercetatori coordonat de Centrul 3NanoSAE din cadrul Universitatii Bucuresti, si-a propus sa determine persistenta si riscul de transmitere a virusului SARS-CoV-2, agentul COVID-19, prin intermediul suprafetelor de polietilena/polipropilena utilizate la ambalarea produselor de panificatie.

26 septembrie. Profesor la Universitatea Bucuresti, despre studiul privind impactul SARS-CoV-2 asupra painii ambalate: "Aceste produse sunt complet sigure. Nu transmit virusul"

Materialul continuă tema din primul material despre studiu. Este citat rof. univ. dr. ing. Eden Mamut, din cadrul Universitatii Bucuresti, impreuna cu prof. univ. dr. fiz. Ioan Stamatin, directorul Centrului 3NanoSAE, spun ca s-au gandit, inca din luna martie, de cand s-a instaurat starea de urgenta in Romania, cum ar putea fi abordat acest studiu si din ce perspectiva.

3 noiembrie. SONDAJ:87% dintre romani prefera painea ambalata

Circa 87% dintre romani prefera sa cumpere paine ambalata, arata un sondaj realizat de New Challenge Marketing Research si comandat de Asociatia Pretuieste Calitatea si Asociatia Proconsumatori.

Sondajul vine ca urmare a unui alt studiu comandat de cele doua asociatii si realizat de Universitatea din Bucuresti care a aratat ca virusul SARS-Cov2 nu se regaseste pe suprafata interna a pungii de ambalaj de paine.

26 martie. Se transmite coronavirusul prin alimente? ANPC: E bine sa ne ferim. Alimentele sa se vanda ambalate, in aceasta perioada

Un material despre transmiterea virusului pe alimente şi cu un intertitlu "Cine a cerut deja ambalarea painii si produselor de panificatie si cine s-a opus"

Şi un semn de exclamare pus exact cum trebuie: "Spre exemplu, presedintele patronatului Rompan, Aurel Popescu, a precizat ca se opune impunerii obligatiei de a ambala toata painea si toate produsele de panificatie. El considera ca sunt de ajuns masurile de igiena care erau impuse inainte de aparitia epidemiei si sustine ca asa vrea clientul, paine calda de la brutarie!"

15 octombrie. Ce se intampla cu produsele de panificatie neambalate in contextul pandemiei de COVID. Ordinul care elimina autoservirea in Romania starneste dezbateri aprinse

Din nou despre "Un studiu dat publicitatii recent de catre experti din cadrul Universitatii Bucuresti indica faptul ca SARS-CoV-2 ramane activ cel putin 3 ore pe o felie de paine atinsa de o persoana contaminata."

4 decembrie. Studiu realizat de Politehnica Bucuresti: "500 de persoane se contamineaza zilnic cu COVID-19 din cauza manipularii produselor de panificatie neambalate"

Este studiul bazat, practic, pe calcule matematice şi probabilităţi. Din colectiv a făcut parte şi prof. dr. ing. Eden Mamut, implicat şi echipa studiului de la Universitatea Bucureşti.

De notat primul şi ultimul paragraf.

Primul: Un colectiv de profesori de la Universitatea Politehnica Bucuresti a realizat un studiu din care reiese ca 500 de persoane se contamineaza zilnic cu COVID-19 la nivelul Romaniei ca urmare a manipularii produselor de panificatie neambalate.

Ultimul: Asociatia Pretuieste Calitatea considera ca, prin concluziile sale, acest studiu evidentiaza necesitatea implicarii autoritatilor competente (Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor si Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor) in vederea asigurarii protectiei consumatorilor si a sigurantei alimentare prin introducerea obligativitatii ambalarii produselor de panificatie sau a vanzarii lor asistate", a declarat Adela Nuta, presedintele Asociatiei Pretuieste Calitatea.

Ramona Ursu, redactor-şef Ziare.com: "Nu ne-a cerut nimeni să abordăm un subiect sau altul"

"Am urmărit interesul public", spune Ramona Ursu, redactor-şef Ziare.com.

Ramona Ursu, pentru Paginademedia.ro

"Ziare.com face parte dintr-un fond de investiţii care are businessuri în mai multe ramuri ale economiei. Ca în toate celelalte articole ale Ziare.com, noi nu am urmărit interesul unui jucător sau al altuia, ci am urmărit interesul public. Dovadă este ştirea din 7 ianuarie 2021, în care Ziare.com a scris că ANPC sesizează CNA că se foloseşte numele unor instituţii în cadrul unui spot publicitar."

A cerut cineva abordarea acestui subiect?

Ramona Ursu: Nouă nu ne-a cerut nimeni, niciodată, să abordăm un subiect sau altul. Aceasta a fost prima condiţie pe care eu şi echipa cu care lucrez am pus-o de prima dată când am acceptat jobul la Ziare.com.

De ce au pus în titlu afirmaţia cu "500 de persoane"?

Ramona Ursu: Titlul articolului este: „Studiu realizat de Politehnica Bucureşti: "500 de persoane se contaminează zilnic cu COVID-19 din cauza manipularii produselor de panificaţie neambalate". Prin urmare, am citat, încă din titlu, sursa acestui studiu, nefiind o remarcă/concluzie a Ziare.com.

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • DODO DODO
    adevarul e ca la ce grad de igiena are romanul este foarte posibil sa ne lipim de ceva boli nu neaparat de covid
  • Mihaela Mihaela
    atunci ar trebui incriminate toate tv si publicatiile (inclusiv capital punct ro) care au preluat studiul asta sau au difuzat clipul. Mi se pare putin fortat atacul.
  • Mihaela Mihaela
    atunci ar trebui incriminate toate tv si publicatiile (inclusiv capital punct ro) care au preluat studiul asta sau au difuzat clipul. Mi se pare putin fortat atacul.
  • mihai mihai
    Care e diferenta? cum scoti paine din punaga fara sa atingi punga? atingi punga,painea duci la gura

Trimite un comentariu

sus