Skip to main content

Performanţă rară! Filmul „colectiv”, pe lista scurtă a nominalizărilor pentru Oscar la două categorii

 
Performanţă rară! Filmul „colectiv”, pe lista scurtă a nominalizărilor pentru Oscar la două categorii

Performanţă rară. Filmul „colectiv”, regizat de Alexander Nanau, este pe lista scurtă pentru nominalizările la Premiile Oscar, anunţă ziarul Libertatea.

Publicitate

Documentarul se regăseşte între primele 15 pelicule alese pe lista scurtă, atât la categoria „Cel mai bun documentar”, cât şi la „Cel mai bun film străin”. Este pentru prima oară când un film românesc reuşeşte o dublă selecţie. Practic, din filmele de pe lista scurtă se vor decide nominalizările.

Filmul urmăreşte întâmplările desfăşurate în ţara noastră în primul an de după incediul din clubul Colectiv. Documentarul include şi culisele uneia dintre cele mai răsunătoare anchete jurnalistice ale Gazetei Sporturilor - cazul Hexi Pharma.

Sunt imagini dure, cu filmări tulburătoare şi halucinante din spitale.

De asemenea, filmul prezintă şi întâmplări din interiorul Ministerului Sănătăţii, condus la vremea respectivă de Vlad Voiculescu.

Pe 15 martie vor fi anunţate nominalizările, adică lista celor cinci filme finaliste, iar pe 25 aprilie va avea loc cea de-a 93-a gală de decernare a premiilor Oscar.

Două producţii româneşti au mai prins, până acum, lista scurt la Oscar. Este vorba despre filmul „După dealuri” (regizat de Cristian Mungiu - 2013) şi scurtmetrajul „Cadoul de Crăciun” (cu Adrian Văncică, în regia lui Bogdan Mureşanu - 2020). Cele două nu au reuşit să intre în cursa finală.

Colectiv, premiat internaţional

Pelicula a câştigat mai multe premii internaţionale şi a primit recunoaştere din partea celor mai mari publicaţii din lume. Recent, a fost a fost nominalizat la gala premiilor Critics Choice Awards, la categoria „cel mai bun film într-o limbă străină”, după cum Paginademedia.ro a scris AICI.

  • Cel mai bun documentar în competiţia Internaţională a Festivalului de Film din Zurich
  • Premiul special al juriului la Roche-sur-Yon (Franţa)
  • Premiul audienţei pentru film internaţional la Budapesta

The Guardian, Boston Globe, The Times, The New York Times, Daily Mail, Indiewire, Los Angeles Times şi Chicago Tribute se numără printre publicaţiile mari care au scris despre documentarul românesc.

Autor: Raul Bambu raul.bambupaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • un privitor un privitor
    Dar un documentar despre incendiul de la Piatra Neamt sau Matei Bals nu se face?
  • Alex Alex
    @Mosu, adica spui ca toti criticii din strainatate nu stiu ce spun? :) Nu stiu ce sa zic, incearca sa faci tu altul mai bun si sa le arati cum trebuia facut. :)
  • Mosu Mosu
    Am urmarit filmul acum cateva luni pe Hbo Go. Mi s-a parut mai degraba cultul personalitatii Gazetei Sporturilor decat un un film documentar

Trimite un comentariu

sus