Skip to main content

COMUNICAT. Curăţarea covorului: etape, metode şi sfaturi practice

 
Foto | Unsplash.com
Foto | Unsplash.com

COMUNICAT. Covoarele sunt un element cheie în orice casă. Ele oferă personalitate unei încăperi, dar şi un anumit confort, fiind călduroase şi plăcute la atingere. Însă, acestea au şi dezavantaje: absorb foarte uşor praful şi se murdăresc destul de repede. De aceea, este necesar să le întreţii corespunzător şi să le cureţi cât mai eficient, la o anumită perioadă de timp.

Publicitate

Nota Paginademedia.ro: În secţiunea COMUNICATE sunt prezentate comunicatele companiilor care se înscriu, pe baza unui abonament plătit.

Iată câteva sfaturi!

Cum poţi curăţa covorul eficient

Când vine vorba despre curăţarea covorului, trebuie să ţii cont de materialul din care este confecţionat, de gradul de murdărie dar şi de perioada care a trecut, de când nu a mai fost curăţat. În funcţie de aceste aspecte, poţi opta pentru următoarele metode de curăţare:

  • curăţarea uscată – o poţi realiza foarte uşor, doar cu ajutorul unui aspirator, pentru a îndepărta particulele de praf, firele de păr şi murdăria.
  • curăţarea cu abur – este o metodă de curăţare profesională a covoarelor, fiind mult mai eficientă, deoarece distruge alergenii din ţesături. Curăţarea se face doar cu abur fierbinte, care curăţă şi dezinfectează ţesătura, fără să fie nevoie să mai foloseşti alte soluţii chimice. De obicei, această metodă este realizată de firmele specializate de curăţenie şi este considerată o soluţie de curăţare ecologică.

Curăţarea covoarelor în funcţie de materialul lor

Deşi curăţarea unui covor poate părea o activitate simplă, nu este deloc aşa. Folosirea soluţiilor nepotrivite îţi poate deteriora complet covorul, aşa că trebuie să ţii cont de materialul din care acesta este confecţionat, înainte de a aplica anumite substanţe pentru îndepărtarea petelor.

În general, covoarele din materiale naturale sunt mult mai plăcute la atingere şi sunt ideale pentru dormitor sau living, în zone unde nu există trafic intens. Totuşi, nu este indicat să le foloseşti în bucătărie sau în camera copiilor, deoarece se pot păta mult mai uşor.

Pentru covoarele din lână, care sunt rezistente şi călduroase, se recomandă curăţarea uscată, doar pentru îndepărtarea particulelor de praf. În schimb, petele de suc sau vin sunt destul de greu de curăţat.

Tot curăţarea uscată este recomandată şi în cazul covoarelor din mătase sau sisal, care se pătează foarte uşor, chiar şi de la o picătură de detergent.

În schimb, covoarele din ţesături sintetice sunt cea mai bună variantă pentru zonele cu trafic intens, fiindcă sunt mult mai uşor de întreţinut şi de curăţat, motiv pentru poţi să le foloseşti în camera celor mici sau pe holuri.

Covoarele din polipropilenă au efecte antialergice, sunt rezistente la pete şi la trafic intens, şi se pot curăţa foarte uşor, cu soluţii pe bază de apă şi săpun. În schimb, covoarele din poliester se curăţă şi se usucă repede, însă, sunt sensibile la petele de ulei.

Cum îndepărtezi petele de pe covoare

Oricât de multă grijă ai avea de covoarele din casă, există mereu riscul să verşi un pahar de vin, să scapi un aliment uleios sau să laşi urme de noroi pe ele. Asta nu înseamnă că trebuie să renunţi la covoarele tale şi să cumperi, mereu, unele noi.

Dimpotrivă, acum există o mulţime de detergenţi profesionali pentru covoare, dar şi diferite soluţii pentru a îndepărta diverse tipuri de pete.

De exemplu, petele de grăsime pot fi curăţate cu soluţii pe bază de săpun şi spirt, în timp ce petele de alcool, ceai, cafea sau rugină vor fi îndepărtate cu soluţii pe bază de sare.

De asemenea, petele mai vechi pot fi îndepărtate cu soluţii pe bază de oţet, însă, trebuie să ai grijă la materialul covorului, ca să nu se deterioreze. Iar, în cazul în care covorul şi-a pierdut vitalitatea şi culoarea, e de ajuns să presari puţină sare. Las-o să acţioneze o oră, iar apoi aspiră.

În ceea ce priveşte blana de câine sau de pisică, aceasta poate fi îndepărtată cu un burete umed, iar guma de mestecat poate fi dezlipită de pe covor, mult mai uşor, cu ajutorul unui cub de gheaţă.

Etapele curăţării covorului

Pentru a curăţa cât mai eficient covorul, este necesar să urmezi câţiva paşi esenţial. Începe prin a înlătura praful cu ajutorul unui aspirator. Testează, apoi, soluţia de curăţat înainte s-o aplici pe covor şi verifică toate instrucţiunile de utilizare.

Foloseşte o lavetă sau o perie specială şi curăţă în profunzime covorul, îndepărtând toate petele.

La final, pentru un plus de siguranţă, poţi folosi şi un dezinfectant pentru covoare, pentru a distruge toate bacteriile. După curăţare, nu uita să laşi covorul să se usuce bine.

Aşadar, acum ştii care sunt paşii pe care trebuie să îi urmezi, dacă vrei să cureţi covoarele cât mai eficient. Nu uita să alegi soluţiile potrivite pentru curăţarea fiecărui tip de covor, astfel încât acesta să reziste cât mai mult timp, într-o stare impecabilă.

Ce este secţiunea COMUNICATE:

În secţiunea COMUNICATE sunt prezentate comunicatele companiilor care se înscriu, pe baza unui abonament lunar. Este deschisă atât companiilor, cât şi free-lancerilor care doresc să îşi promoveze serviciile pe care le oferă.

Detalii, la [email protected]

Autor: Comunicat publicitatepaginademedia.ro
viewscnt

Trimite un comentariu

sus