Skip to main content

COMUNICAT. Tipuri de tuse la copii. Cum le recunoști?

 
COMUNICAT. Tipuri de tuse la copii. Cum le recunoști?
Foto | Pixabay.com

COMUNICAT. Încă de la debut, tusea copiilor îi îngrijorează pe părinți, deoarece aceasta este, de obicei, semnul unei infecții respiratorii. Deși de cele mai multe ori poate fi vorba de o infecție respiratorie comună sau o boală pulmonară, uneori poate fi și semnul aspirației unui corp străin, ceea ce reprezintă o urgență medicală.

Nota Paginademedia.ro: În secțiunea COMUNICATE sunt prezentate comunicatele companiilor care se înscriu, pe baza unui abonament plătit.

Publicitate

Există mai multe tipuri de tuse, ce se manifestă diferit, în funcție de tipul afecțiunii. Indiferent de tipul tusei apărute și de simptomele asociate, copilul trebuie dus la un consult medical, pentru un diagnostic corect. Iată care sunt tipurile de tuse ce pot apărea în cazul copiilor, ce le cauzează și cum le recunoști.

Tusea seacă

Tusea seacă este o tuse care nu produce mucus. Practic, copilul tușește „uscat”.

În acest caz, fie căile respiratorii nu conțin mucus, fie mucusul prezent nu poate fi eliminat. Tusea seacă se poate agrava noaptea, atunci când copilul doarme pe spate, din cauza scurgerii secrețiilor în gât (sindromul picăturii postnazale).

Aceste scurgeri declanșează reflexul de tuse, fără producere de mucus. Tusea seacă este, de obicei, cauzată de astm bronșic sau alergii, dar poate apărea și în cazul infecțiilor respiratorii, dacă există și alte semne de boală (febră, stare generală alterată) – vezi cum se tratează tusea seacă.

Tusea productivă

Tusea productivă este acea tuse care produce mucus sau spută (flegmă), ceea ce determină un sunet specific, de mucus gros. Poate fi asociat cu senzația de presiune la nivelul pieptului, rinoree și lăcrimare excesivă a ochilor.

De obicei, tusea productivă este semnul unei răceli comune.

Totuși, atunci când se agravează cu timpul și produce dificultăți de respirație, poate fi semnul unei pneumonii, gripe, bronșite sau fibroze chistice.

Tusea convulsivă

Tusea convulsivă sau „măgărească” (whooping cough) este reprezentată de accese de tuse seaca (copilul tușește de foarte multe ori într-o singură respirație), iar între aceste accese apar dificultăți de respirație.

Apoi, la inspir, copilul scoate un sunet asemănător celui emis de măgar, aspect caracteristic tusei convulsive.

Tusea convulsivă este cauzată de bacteria numită Bordetella pertussis, care produce o inflamație severă în bronhii. Boala este foarte periculoasă prin complicațiile sale și apare la copiii care nu au fost vaccinați împotriva acestei bacterii.

Tusea șuierătoare

Tusea șuierătoare este o tuse care produce un șuier sau un fluierat în momentul expirului. Acest sunet apare din cauza unui blocaj la nivelul căilor respiratorii. Cel mai frecvent, acest tip de tuse apare la copiii care suferă de bronșiolită, o infecție respiratorie a bronșiolelor (cele mai mici căi respiratorii de la nivelul plămânilor). Totuși, poate apărea și în cazul astmului, dar și în cazul aspirației unui corp străin, dacă tusea se manifestă brusc.

Tusea „lătrătoare”

Tusea „lătrătoare” este o tuse aspră, severă, zgomotoasă și produce un sunet asemănător lătratului de câine.

Este asociată cu rinoree în timpul zilei, dar apare brusc pe timpul nopții. Poate fi asociată cu voce răgușită, durere în gât și simptome specifice infecțiilor respiratorii.

Tusea „lătrătoare” apare din cauza inflamației la nivelul laringelui și traheei. Cauza cea mai frecventă a acestui tip de tuse este crupul (laringotraheobronșita, crup laringian sau laringotraheită), afecțiune cauzată de o infecție virală.

Tusea de aspirație

Tusea de aspirație apare atunci când un corp străin rămâne blocat în căile respiratorii (obiecte mici ingerate accidental sau alimente, cum ar fi alunele). Aspirația pulmonară se poate complica cu sufocare, ceea ce este fatal, motiv pentru care copilul trebuie dus de urgență la medic.

În cazul aspirației pulmonare, de cele mai multe ori tusea seacă apare brusc și zgomotos și este însoțită de cianoza buzelor (albăstrirea zonei din jurul gurii).

Totuși, uneori simptomele pot fi mai discrete, iar copilul poate avea episoade de dificultăți de respirație și tuse seacă, fără simptome de răceală sau gripă. De asemenea, se poate auzi un sunet aspru în momentul inspirului.

Așadar, tusea este de mai multe feluri și apare din numeroase cauze. Este indicat să mergi cu cel mic la medic dacă începe să tușească, pentru un diagnostic corect și un tratament adecvat. Tratamentele luate „după ureche” pot agrava unele afecțiuni.

Ce este secțiunea COMUNICATE:

În secțiunea COMUNICATE sunt prezentate comunicatele companiilor care se înscriu, pe baza unui abonament lunar. Este deschisă atât companiilor, cât și free-lancerilor care doresc să își promoveze serviciile pe care le oferă.

Detalii, la [email protected]

Autor: Comunicat publicitatepaginademedia.ro

Trimite un comentariu