Skip to main content

COMUNICAT. Tipuri de tuse la copii. Cum le recunoşti?

 
Foto | Pixabay.com
Foto | Pixabay.com

COMUNICAT. Încă de la debut, tusea copiilor îi îngrijorează pe părinţi, deoarece aceasta este, de obicei, semnul unei infecţii respiratorii. Deşi de cele mai multe ori poate fi vorba de o infecţie respiratorie comună sau o boală pulmonară, uneori poate fi şi semnul aspiraţiei unui corp străin, ceea ce reprezintă o urgenţă medicală.

Nota Paginademedia.ro: În secţiunea COMUNICATE sunt prezentate comunicatele companiilor care se înscriu, pe baza unui abonament plătit.

Există mai multe tipuri de tuse, ce se manifestă diferit, în funcţie de tipul afecţiunii. Indiferent de tipul tusei apărute şi de simptomele asociate, copilul trebuie dus la un consult medical, pentru un diagnostic corect. Iată care sunt tipurile de tuse ce pot apărea în cazul copiilor, ce le cauzează şi cum le recunoşti.

Tusea seacă

Tusea seacă este o tuse care nu produce mucus. Practic, copilul tuşeşte „uscat”.

În acest caz, fie căile respiratorii nu conţin mucus, fie mucusul prezent nu poate fi eliminat. Tusea seacă se poate agrava noaptea, atunci când copilul doarme pe spate, din cauza scurgerii secreţiilor în gât (sindromul picăturii postnazale).

Aceste scurgeri declanşează reflexul de tuse, fără producere de mucus. Tusea seacă este, de obicei, cauzată de astm bronşic sau alergii, dar poate apărea şi în cazul infecţiilor respiratorii, dacă există şi alte semne de boală (febră, stare generală alterată) – vezi cum se tratează tusea seacă.

Tusea productivă

Tusea productivă este acea tuse care produce mucus sau spută (flegmă), ceea ce determină un sunet specific, de mucus gros. Poate fi asociat cu senzaţia de presiune la nivelul pieptului, rinoree şi lăcrimare excesivă a ochilor.

De obicei, tusea productivă este semnul unei răceli comune.

Totuşi, atunci când se agravează cu timpul şi produce dificultăţi de respiraţie, poate fi semnul unei pneumonii, gripe, bronşite sau fibroze chistice.

Tusea convulsivă

Tusea convulsivă sau „măgărească” (whooping cough) este reprezentată de accese de tuse seaca (copilul tuşeşte de foarte multe ori într-o singură respiraţie), iar între aceste accese apar dificultăţi de respiraţie.

Apoi, la inspir, copilul scoate un sunet asemănător celui emis de măgar, aspect caracteristic tusei convulsive.

Tusea convulsivă este cauzată de bacteria numită Bordetella pertussis, care produce o inflamaţie severă în bronhii. Boala este foarte periculoasă prin complicaţiile sale şi apare la copiii care nu au fost vaccinaţi împotriva acestei bacterii.

Tusea şuierătoare

Tusea şuierătoare este o tuse care produce un şuier sau un fluierat în momentul expirului. Acest sunet apare din cauza unui blocaj la nivelul căilor respiratorii. Cel mai frecvent, acest tip de tuse apare la copiii care suferă de bronşiolită, o infecţie respiratorie a bronşiolelor (cele mai mici căi respiratorii de la nivelul plămânilor). Totuşi, poate apărea şi în cazul astmului, dar şi în cazul aspiraţiei unui corp străin, dacă tusea se manifestă brusc.

Tusea „lătrătoare”

Tusea „lătrătoare” este o tuse aspră, severă, zgomotoasă şi produce un sunet asemănător lătratului de câine.

Este asociată cu rinoree în timpul zilei, dar apare brusc pe timpul nopţii. Poate fi asociată cu voce răguşită, durere în gât şi simptome specifice infecţiilor respiratorii.

Tusea „lătrătoare” apare din cauza inflamaţiei la nivelul laringelui şi traheei. Cauza cea mai frecventă a acestui tip de tuse este crupul (laringotraheobronşita, crup laringian sau laringotraheită), afecţiune cauzată de o infecţie virală.

Tusea de aspiraţie

Tusea de aspiraţie apare atunci când un corp străin rămâne blocat în căile respiratorii (obiecte mici ingerate accidental sau alimente, cum ar fi alunele). Aspiraţia pulmonară se poate complica cu sufocare, ceea ce este fatal, motiv pentru care copilul trebuie dus de urgenţă la medic.

În cazul aspiraţiei pulmonare, de cele mai multe ori tusea seacă apare brusc şi zgomotos şi este însoţită de cianoza buzelor (albăstrirea zonei din jurul gurii).

Totuşi, uneori simptomele pot fi mai discrete, iar copilul poate avea episoade de dificultăţi de respiraţie şi tuse seacă, fără simptome de răceală sau gripă. De asemenea, se poate auzi un sunet aspru în momentul inspirului.

Aşadar, tusea este de mai multe feluri şi apare din numeroase cauze. Este indicat să mergi cu cel mic la medic dacă începe să tuşească, pentru un diagnostic corect şi un tratament adecvat. Tratamentele luate „după ureche” pot agrava unele afecţiuni.

Ce este secţiunea COMUNICATE:

În secţiunea COMUNICATE sunt prezentate comunicatele companiilor care se înscriu, pe baza unui abonament lunar. Este deschisă atât companiilor, cât şi free-lancerilor care doresc să îşi promoveze serviciile pe care le oferă.

Detalii, la [email protected]

Autor: Comunicat publicitatepaginademedia.ro
viewscnt

Trimite un comentariu

sus