Skip to main content

FOTO. 145 de ani de la naşterea lui Constantin Brâncuşi. TVR aduce emisiuni şi documentare, dedicate marelui sculptor

 
FOTO. 145 de ani de la naşterea lui Constantin Brâncuşi. TVR aduce emisiuni şi documentare, dedicate marelui sculptor

FOTO. 145 de ani de la naşterea lui Constantin Brâncuşi. TVR difuzează emisiuni, documentare şi concerte dedicate marelui sculptor, pe 19 februarie.

Publicitate

Programele speciale se văd pe TVR 1, TVR 2, TVR 3, TVR Moldova şi TVR Internaţional.

Pe scurt, câteva dintre programele pregătite de Televiziunea Română:

TVR 1 - Documentare de Cornel Mihalache

Cuvinte scrise de Brâncuşi, fotografii cu acesta şi imagini filmate tot de el au fost adunate de Cornel Mihalache într-un portret eseu despre marele sculptor.

„Români care au schimbat lumea - Brâncuşi” se vede vineri, 19 februarie, de la ora 13:30.

Filmul poate fi urmărit şi la TVR Moldova, de la ora 12.35, iar la TVRi, seara, de la ora 22.00.

De la ora 23.00, TVR 1 difuzează un documentar semnat tot de Cornel Mihalache, distins cu Premiul GOPO 2007 pentru cel mai bun film documentar şi cu Premiul UCIN 2006 pentru regie film documentar.

„Hobiţa, Coloana şi Tractorul” este povestea lui Tănasie Lolescu, omul care, în 1953, la ordinul comuniştilor, a tras cu un tractor de Coloana fără sfârşit a lui Brâncuşi de la Târgu Jiu.

După 53 de ani, protagonistul îşi mărturiseşte regretul, fapt demonstrat şi prin construirea, la Hobiţa, a unui monument cu tentă brâncuşiană, în onoarea marelui sculptor. Un interviu care cuprinde, în 25 de minute, o întreagă istorie trecută, prezentă şi viitoare.

Filmul se vede şi la TVR Moldova, pe 20 februarie, de la 14.30.

TVR 2 - Operele de căpătâi ale maestrului, în pastile de cultură

TVR 2 marchează Ziua Brâncuşi printr-o serie de scurte materiale video, sub umbrela „Ziua Naţională Constantin Brâncuşi”.

„Calea Eroilor de la Târgu Jiu” este numele filler-ului difuzat la ora 15.00 (şi preluat la TVR Moldova de la 16.50). Simbolurile complexe ale axei „Masa tăcerii” – „Poarta sărutului” – „Coloana infinitului”, cele trei repere ce unesc pământul şi cerul, ascund un mesaj profund al artistului către posteritate.

De la 16.55, la TVR 2, „Rugăciunea lui Brâncuşi” marchează momentul de răscruce nu doar din cariera artistului, ci din întreaga istorie modernă a sculpturii.

Prof. univ. dr. la Universitatea Naţională de Artă din Bucureşti, sculptorul Darie Dup ne însoţeşte în materialul intitulat „Sărutul lui Brâncuşi”, difuzat la 21.55 la TVR 2.

TVR 3

De la ora 16.00, este difuzat evenimentul „Brâncuşi 145-Omagiu lui Brâncuşi”. Cuprinde lansarea filmului „Omagiu lui Brâncuşi pe Calea Eroilor”, ce îl are protagonist pe artistul Sergiu Cioiu, precum şi un recital susţinut de actriţa Maia Morgenstern şi Sergiu Cioiu.

Evenimentul este preluat live şi la TVR Internaţional.

Tot sub umbrela „Brâncuşi 145”, de la ora 21.00, va fi difuzat Concertul Extraordinar al Orchestrei Române de Tineret, dirijată de maestrul Cristian Mandeal şi avându-le ca soliste pe Monica Bejenaru – voce şi Simina Croitoru – vioară.

Programul serii la TVR 3 mai cuprinde, de la ora 23.25, „Concertul Orchestrei Metropolitane Bucureşti”, cu participarea sopranei Alexandra Coman.

La miezul nopţii, tot la TVR 3, va fi difuzat „Brâncuşi la Bozar”, alături de Doina Lemny, muzeograf-cercetător la Muzeul Naţional de Artă Modernă Centre Pompidou din Paris, Sergiu Nistor, doctor în Arhitectură, expert în domeniul restaurării monumentelor istorice, respectiv dirijorul Cristian Măcelaru.

GALERIE FOTO

Autor: Raul Bambu raul.bambupaginademedia.ro
viewscnt

Trimite un comentariu

sus