Skip to main content

DERAPAJ România TV, cu vaccinul Astra Zeneca. "Victima" derapajului reclamă: mi-au pus poza pe altceva! Vaccin, sicrie, lumânări, Arafat şi Şoşoacă, reţeta RTV pe Facebook

 
DERAPAJ România TV, cu vaccinul Astra Zeneca. "Victima" derapajului reclamă: mi-au pus poza pe altceva! Vaccin, sicrie, lumânări, Arafat şi Şoşoacă, reţeta RTV pe Facebook

Derapaj de la România TV. De data aceasta pe online. Pe contul lor de Facebook, mai exact. Un român acuză că postul TV i-a luat o poză mai veche şi a scos-o din context.

Publicitate

Paginademedia.ro a vorbit cu victima derapajului şi vă prezintă cazul. Vă prezentăm şi modul în care România TV îşi promovează puternic materialele pe online: cu multe sicrie, lumânări, Arafat şi Şoşoacă. Şi vaccinuri, evident.

Cazul derapajului:

Este vorba despre o fotografie din noiembrie 2020, în care într-adevăr persoana în cauză - Sorin Vasile Boica - se afla pe patul de spital. RTV a preluat fotografia, dar a scris că persoana respectivă „trăieşte un coşmar”, după ce „s-a vaccinat cu AstraZeneca”.

„Coşmarul unui român vaccinat cu serul AstraZeneca din lotul carantinat”, a titrat România TV pe Facebook.

De la România TV, materialul cu poza scoasă din context a fost preluat şi de publicaţii precum Kanal D şi BZI. Ulterior, la câteva ore distanţă, fotografia a fost schimbată.

Cum stat lucrurile, de fapt?

- Pe scurt, Boica a postat imaginea cu el în secţia de ATI de la Sibiu la începutul săptămânii trecute. Alături de poză, acesta lăuda felul în care a fost tratat de medicii de-acolo. Menţiona clar că a fost externat în noiembrie 2020. De asemenea, în postare nu făcea nicio referire la faptul că s-ar fi simtit rău de la vaccin.

- România TV a preluat poza şi a folosit-o pentru a ilustra o ştire despre un bărbat din judeţul Olt (o cu totul altă persoană), care a făcut vaccinul (AstraZeneca) şi a resimţit efecte adverse.

Sorin Vasile Boica a explicat, pentru Paginademedia.ro, cum au stat lucrurile.

Postarea mea, unde am publicat poza iniţial, venea în contexul lucrurilor scrise de publicaţia Turnul Sfatului, despre Spitalul Judetean Sibiu. Cei de la Turnul Sfatului susţineau că în secţiile ATI de la Sibiu oamenii sunt sedaţi şi sunt legaţi de paturi. Eu am făcut o postare în care vorbeam despre experienţa mea de la Sibiu, unde am fost internat cu Covid-19 şi unde am fost tratat exemplar. Nu m-a plătit nimeni să laud medicii respectivi.

România TV a luat poza din postarea respectivă, unde scrie clar că am fost externat pe 27 noiembrie, şi a folosit-o pentru un articol. Eu am aflat acest lucru de la un prieten. M-a sunat şi m-a anunţat că poza mea e pusă la un articol despre un bărbat din judeţul Olt, care a făcut vaccinul (AstraZeneca) şi a resimţit efecte adverse”, a spus Boica pentru Paginademedia.ro

Acesta a mai spus:

Am verificat şi într-adevăr era poza mea. Prietenul meu a reclamat în comentarii situaţia şi au schimbat-o după două ore, dar doar de pe site în primă fază. Pe Facebook încă era, când am făcut şi screenshot. După aproximativ patru ore, pe la 16:30-17:00, au schimbat poza şi pe Facebook.

Nu m-a contactat nimeni nici înainte, nici după. Nici n-au blurat poza. Când ştirile nu sunt verificate, lumea se panichează”, a punctat acesta.

Postarea care reclamă derapajul România TV

Postarea iniţială, în care a fost postată poza preluată de România TV

Derapajul vine şi în contextul în care, în ultima vreme, România TV a pornit, pe contul de Facebook, o avalanţă de titluri alarmiste: despre vaccin, cu sicrie, lumânări şi Raed Arafat, printre subiectele principale.

Colecţie de titluri alarmiste din ultimele zile, pe Facebook-ul România TV

Alături de derapajul cu Sorin Vasile Boica, în ultimele zile, România TV a împrăştiat pe contul Facebook zeci de titluri alarmiste. Principalele subiecte abordate „pentru click-uri” sunt legate de vaccin şi efectele acestuia, alături de poze cu sicrie şi lumânări.

Paginademedia.ro a făcut o monitorizare şi vă prezintă, în continuare, o listă cu aceste postări alarmiste.

De notat că postările de contul de Facebook România TV adună peste 1,2 milioane de like-uri. Câteva exemple de titluri (galeria foto, mai jos). Postările sunt însoţite, aproape în toate cazurile, de poze cu sicrie, lumânări şi titluri stridente.

- Alarmă naţională după un nou dece suspect. O mamă de 39 de ani a murit la patru zile după ce a primit rapelul de la Moderna

- STRIGĂTOR LA CER! Bunicii, închişi din nou în case ca în starea de urgenţă. Doar 3 ore au voie afară

- Victor are 91 de ani şi a intrat în şoc ca urmarea a SUPRADOZEI de vaccin

- Dezvăluiri cutremurătoare în cazul bărbatului care a murit a doua zi după vaccinare

- Raed Arafat, anunţ de ultimă oră despre restricţiile de Paşte (n. red - alături de o ştampilă cu termenul CARANTINĂ)

GALERIE FOTO

Autor: Raul Bambu raul.bambupaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • ONe ONe
    Fata de ce e dat pe post zilnic,asta e chiar parfum!
  • un privitor un privitor
    Cat de *** sa fii ca sa iti faci selfie pe patul de spital? Prostia la cote maxime!!!
  • DODO DODO
    @ BAM nu cred ca esti asa naiv ca sa nu faci diferenta intre fake si exagerare Si asta din urma poate deveni o stire falsa Fii mai atent si ai sa vezi minciuni si interpretari dupa interesul lor din belsug Este un post unde clar nu trebuie sa-ti pierzi vremea Asta numai daca nu esti fan psd daca da atunci ia notițe dupa ce spun ei
  • Liviu Liviu
    Eu la RTV nu mă uit nici la meteo, ar fi în stare și acolo să mintă...
  • Vica Vica
    Recunosc faptul că dacă aș avea eu puterea și decizia, aș face o televiziune ca Romania TV. Cu precizarea că nu as folosi bait-uri și aș impune punctualitate. Ar avea de câștigat enorm dacă ar schimba strategia și nu ar mai spune "imediat /socant", ci ar decide sa-i informeze pe telespectatori cu exactitate despre ora/minutul în care vor da o anumită știre.
  • B.A.M B.A.M
    Bine că au schimbat fotografia omului!
    În rest, titlurile sunt "alarmiste", dar nu am găsit vreo urmă "minciună". Da, sunt exagerări dar nici nu pot fi catalogate drept știri false (fake news) sau derapaje "senzaționale". Doar fac din țânțar armăsar. Nimic în plus sau în minus!

Trimite un comentariu

sus