Skip to main content

Facebook, dat în judecată de Reporteri fără Frontiere. Organizaţia acuză „practici comerciale înşelătoare”

 
Foto | Hepta
Foto | Hepta

Reporteri fără frontiere contra Facebook. Organizaţia anunţă că a dat în judecată compania Facebook, pe care o acuză de „practici comerciale înşelătoare”.

Publicitate

Într-un proces deschis la Paris, Reporteri fără Frontiere acuză gigantul tech de „practici comerciale înşelătoare” pe motiv că reţeaua promite să ofere un mediu „sigur” şi „fără erori”, acest lucru fiind contrazis de răspândirea, pe scară largă, a discursurilor care îndeamnă la ură şi a informaţiilor false.

Folosind analize, mărturii personale şi declaraţii ale foştilor angajaţi Facebook, RSF demonstrează că angajamentele companiei faţă de consumatorii săi sunt în mare parte mincinoase.

Organizaţia acuză Facebook că permite dezinformările şi ura (în general, dar şi împotriva jurnalişti), contrar afirmaţiilor din secţiunea „Termenii şi condiţii” sau prin intermediul reclamelor.

Reporteri fără Frontiere anunţă că îşi propune să „condamne fenomenul pe scară largă”, iar primul pas a fost făcut în Franţa, unde legislaţia consumatorilor este deosebit de potrivită pentru face faţă problemei. În plus, Facebook este utilizat, în Franţa, de peste 38 de milioane de oameni, inclusiv 24 de milioane care îl folosesc în fiecare zi.

„Întrucât condiţiile Facebook sunt aceleaşi în întreaga lume, o hotărâre judecătorească din Franţa, cu privire la practicile sale înşelătoare, poate avea un impact global. Organizaţia are în vedere procese similare şi în alte ţări”, notează comunicatul de presă.

Conform codului francez al consumatorului, o practică comercială este considerată înşelătoare „dacă se bazează pe afirmaţii sau declaraţii false”, în special în ceea ce priveşte „caracteristicile esenţiale ale bunurilor sau serviciilor”.

Infracţiunea se pedepseşte cu o amendă de până la 10% din cifra de afaceri anuală, notează RSF.

Conform „termenilor”, Facebook se angajează să furnizeze „un mediu sigur şi fără erori”, unul care nu poate fi folosit pentru distribuirea de lucruri „ilegale, înşelătoare, discriminatorii sau frauduloase”

Reporteri fără Frontiere susţine că are dovezi care arată că lucrurile nu stau, în realitate, aşa. De exemplu:

  • First Draft, un ONG pentru combaterea dezinformării online, a identificat recent Facebook ca „centrul teoriilor conspiraţiei pentru vaccin”
  • De asemenea, un raport UNESCO publicat în 2020 a numit Facebook drept platforma de socializare „cel mai puţin sigură”
  • În ceea ce priveşte combaterea urii, RSF aduce în discuţie valul de ură care s-a născut pe Facebook împotriva jurnaliştilor de la revista de satiră Charlie Hebdo
  • De asemnea, organizaţia are şi date despre cum au circulat dezinformări despre Covid-19 şi vaccin în reţea.
Autor: Raul Bambu raul.bambupaginademedia.ro
viewscnt

Trimite un comentariu

sus