Skip to main content

COMUNICAT. Insolvenţă sau faliment: Diferenţele dintre acestea şi garanţiile pe care le oferă unei firme

 
p0.piqsels.com
p0.piqsels.com

COMUNICAT. Având în vedere contextul economic actual, dar şi situaţia de criză generată de apariţia pandemiei de coronavirus, în ultimele luni auzim tot mai des termeni precum “insolvenţă” şi “faliment”.

Publicitate

În desfăşurarea activităţilor comerciale, companiile îşi asumă uneori anumite obligaţii financiare, însă politicile ineficiente sau aventuroase ale organizaţiei, condiţiile economice de pe piaţă, progresul ştiinţific sau tehnologic ori alte motive asemănătoare pot conduce la lipsa fondurilor băneşti.

Nota Paginademedia.ro: În secţiunea COMUNICATE sunt prezentate comunicatele companiilor care se înscriu, pe baza unui abonament plătit.

Practic, firma nu-şi mai poate achita obligaţiile faţă de creditori, moment în care poate să apară starea de insolvenţă ori faliment. Mulţi oameni confundă adesea cele două proceduri care, deşi au o strânsă legătură între ei, nu fac referire la acelaşi lucru.

Ce presupune insolvenţa

Potrivit legii nr. 85/2014, insolvenţa reprezintă acea stare a patrimoniului debitorului caracterizată prin insuficienţa fondurilor băneşti disponibile pentru plata datoriilor certe, lichide şi exigibile. Dacă te întrebi ce se întâmplă cu firmele în insolvenţă, află că una dintre cele mai comune soluţii pentru insolvenţă este falimentul.

O entitate – persoană, familie sau companie, poate ajunge în insolvenţă atunci când nu-şi plăteşte datoriile la timp deoarece banii şi bunurile pe care le deţine sunt mai puţini decât cheltuielile acesteia.

Fiind vorba de o procedură legală, insolvenţa poate fi deschisă la cerere, de către debitor sau creditor, ajungi când firma ajunge în imposibilitatea de a-şi mai plăti creanţele.

Procesul efectiv, pentru a fi unul echitabil pentru fiecare creditor, se desfăşoară sub administrarea unor practicieni în insolvenţă şi sub controlul instanţei de judecată.

Ce este falimentul

Procedura falimentului înseamnă insolvenţa ce se aplică direct debitorului în vederea lichidării averii acestuia pentru acoperirea pasivului. După ce se întâmplă acest lucru urmează radierea debitorului din cadrul registrului unde este înmatriculat.

Falimentul este o declaraţie legală pe care o oferă o companie care nu mai are capacitatea de a-şi plăti datoriile.

De regulă, există două forme de faliment, şi anume cel de reorganizare, când debitorii restructurează planurile de plată pentru a se asigura că sunt îndeplinite şi cel de lichidare, când debitorii vând anumite bunuri pentru a face rost de banii necesari pentru achitarea creanţelor.

Diferenţele dintre insolvenţă şi faliment

Există o oarecare tendinţă de a pune semnul egal între aceste două noţiuni, însă ele nu au în comun decât caracterul colectiv. Insolvenţa este o procedură tip “umbrelă” care include şi procedura de reorganizare judiciară şi/sau pe cea de faliment.

Mai exact, insolvenţa reprezintă starea financiară în care te poţi afla cu firma dacă îndeplineşte cumulativ două condiţii - neplata la scadenţă şi lipsa de lichidităţi, iar falimentul înseamnă un proces legal ce are drept scop rezolvarea problemei de insolvenţă.

După deschiderea procedurii de insolvenţă urmează o perioadă de timp în care administratorul judiciar analizează situaţia firmei pentru a vedea dacă există perspective reale pentru salvarea acesteia în baza unui plan de reorganizare.

În caz contrar, societatea trebuie lichidată pentru că nu mai poate fi revitalizată şi va intra în faliment.

Ce garanţii oferă aceste proceduri unei firme

Un debitor poate intra în insolvenţă fie în mod succesiv, adică în etapa de reorganizare judiciară şi apoi în faliment, fie individual, în reorganizare judiciară sau în faliment.

Este bine de ştiut faptul că insolvenţa îi oferă unei firme şansa de a se redresa printr-o reorganizare a activităţii, urmând un plan bine pus la punct şi în baza căruia pot fi achitate datoriile.

Falimentul în schimb, garantează lichidarea întregii averi pentru acoperirea pasivului şi radierea societăţii.

Este important să ştii că insolvenţa este procedura de top, cea care cuprinde procedura de reorganizare şi de faliment. Prin urmare, dacă o firmă este în faliment, se poate spune despre aceasta că este în insolvenţă, însă reciproca nu este valabilă şi nici corectă.

Totuşi, intrarea în insolvenţă nu este egală cu lichidarea societăţii – falimentul, pentru că există şi şansa ca firma să scape cu succes de această procedură şi să-şi achite datoriile.

Ce este secţiunea COMUNICATE:

În secţiunea COMUNICATE sunt prezentate comunicatele companiilor care se înscriu, pe baza unui abonament lunar. Este deschisă atât companiilor, cât şi free-lancerilor care doresc să îşi promoveze serviciile pe care le oferă.

Detalii, la [email protected]

Autor: Comunicat publicitatepaginademedia.ro
viewscnt

Trimite un comentariu

sus