Skip to main content

Un jurnalist polonez riscă închisoarea, după ce l-a numit „idiot” pe preşedintele ţării

 
Jakub Zulczyk. Foto: BBC
Jakub Zulczyk. Foto: BBC

Jakub Zulczyk, cunoscut scriitor şi jurnalist din Polonia, riscă o pedeapsă cu până la trei ani de închisoare după ce l-a jignit pe Andrzej Duda, preşedinţele ţării, într-o postare pe Facebook, scrie BBC.

Publicitate

Zulczyk l-a numit „idiot” pe Duda în noiembrie 2020. Motivul? Jurnalistul spune că preşedintele nu înţelege procesul electoral din Statele Unite.

În Polonia este interzis să jigneşti liderii de stat şi religia, astfel că jurnalistul riscă mai mulţi ani după gratii.

Context. Preşedintele Duda a scris următorul mesaj pe Twitter pe 7 noiembrie 2020, imediat după ce presa americană a anunţat victoria lui Biden:

„Felicitări lui Joe Biden pentru o campanie prezidenţială de succes. În timp ce aşteptăm nominalizarea Colegiului Electorilor, Polonia este hotărâtă să menţină parteneriatul strategic la nivel înalt şi de calitate cu SUA pentru o alianţă şi mai puternică”. Postarea - AICI.

Referitor la acel tweet, Zulczyk scria pe Facebook că a studiat politica SUA şi că „nu a auzit niciodată de nominalizarea Colegiului Electorilor”. Jurnalistul a continuat: „Joe Biden este al 46-lea preşedinte al Statele Unite ale Americii. Andrej Duda este un idiot.”

Autor: Daniel Samoilă daniel.samoilapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Nedelcu Bogdan Nedelcu Bogdan
    Bravo Obae, insfarsit si si u calitate
  • Vica Vica
    Ce se întâmplă în aceste țări din UE, Polonia și Ungaria? Poate veți râde, dar Eurovizionul este interesant și pentru că reflectă realitățile din țările respective. Ungaria s-a retras total, iar Polonia a ales intern un cântăreț agreat de putere. La fel și Belarus ( non UE ) care trimite un grup cu o oda adusă lui Lukasenko. EBU îi obligă să schimbe cântecul pentru că altfel vor fi descalificati. Politica este împotriva regulamentului.
  • S S
    Nu mihai,sa o facem daca e stanga
  • geo geo
    La noi termeni ca ***” ori ”proști”, rostiți și de unii aleși, la adresa guvernanților și șefului statului, în ieșirile publice care se lasă cu băi de mulțimi, sunt la ordinea zilei...
  • mihai mihai
    Nu putem sa introducem si noi asa ceva? dar noi sa interzicem dreptul de a critica guvernul mai ales daca e de dreapta?

Trimite un comentariu

sus