Skip to main content

Acces Direct la amenzi. Antena 1, penalizată de CNA pentru emisiunea tabloidă. "Pentru rating m-au terfelit"

 
Foto: Youtube / Acces Direct
Foto: Youtube / Acces Direct

CNA. Antena 1 s-a ales cu o amendă şi cu două somaţii din partea membrilor Consiliului Naţional al Audiovizualului, pentru mai multe ediţii ale Acces Direct, emisiunea prezentată de Mirela Vaida.

Publicitate

"Pentru rating m-au terfelit", acuză un viceprimar. "Am fost supus unui şantaj mediatic, am fost prezentat ca un criminal, terorist", reclamă el.

Pentru ce a fost sancţionată Antena 1, mai exact? Detalii, în continuare:

1. Cazul unui viceprimar arab dintr-o comună: "Am fost supus unui linşaj mediatic"

Membrii CNA au fost deranjaţi de modul cum echipa Acces Direct a prezentat cazul lui Hamad Al-Essa Talal, viceprimar arab din comuna Măgura, jud. Bacău, acuzat că ar fi lovit o femeie pe nume Tatiana Daviduţă.

Însuşi viceprimarul a făcut sesizarea la CNA pentru ediţia din 19 februarie 2021.

Dorina Rusu a propus o amendă de 10.000 de lei pentru Antena 1. Aceasta a trecut cu şase voturi „pentru” şi patru „împotrivă”.

Ce a reclamat viceprimarul la CNA: "Am fost supus unui linşaj mediatic"

„Am fost supus unui linsaj mediatic fara voia mea si fara sa am vreo vina. Partasi la acest linsaj sunt cel putin 3 la numar, dar fara contributia celor de la antena 1, probabil era un lucru minor si anume sa inviti o persoana sa respecte legea.

Fapta de care am fost acuzat a fost ca i-am cerut unui ceteatean al comunei sa iasa afara dintr-un birou al primariei. Eu fiind de serviciul în primarie, iar cetateanul se afla intr-un loc nepermis cetatenilor si anume biroul meu/nostru (suntem mai multi colegi in birou).

Probabil pentru a atrage cat mai multa audienta, am fost prezentat ca un criminal, terorist poate, un individ care linseaza si bate oamenii in primarie, total fals. Eu am fost cel linsat si discriminat.

Nu vreau sa intru in detalii, veti vedea emisiunea si veti constata gravitatea faptelor celor de la Antena 1 si mai ales a unuia dintre moderatori, si anume Sorin Ovidiu Balan. El m-a jignit in repetate randuri, mai mult decat atat, mi-a pus la indoiala, nu numai buna credinta ci si studiile mele.

Iar dumnealor, pentru rating, m-au terfelit, lasand-o pe distinsa doamnă, cetateanul, sa ma acuze si sa ma injure.”

Dorina Rusu şi Mircea Toma, membri CNA, au fost deranjaţi de burtierele şi felul cum s-a prezentat cazul, unde s-a pus accentul pe naţionalitatea bărbatului.

Vocea din off a emisiunii a prezentat cazul în felul următor: „Viceprimarul arab a fost la un pas să o linşeze?”, „Viceprimarul arab face legea cu pumnul?”

Dorina Rusu:

„În acest fragment de emisiune postul îşi asumă prin vocea din off şi prin titlurile pe care le pune pe ecran, faptul că etnia unui viceprimar este importantă. Nu ceea ce face sau nu face. Se doveşte că nu a făcut lucruri de care a fost acuzat. Toate lucrurile sunt direcţionate greşit şi creează o situaţie cu un context fals.”

Mircea Toma, în şedinţa de marţi:

„Portretizarea vicepremiului a fost prezentată tendenţiosă şi generează ura interrasială. Există posibilitatea să ne contravalidăm opinia consultând şi Consiliul Pentru Combaterea Discriminării. Ce ne interesează este impactul pentru public al acestei intervenţii.”

VIDEO. Momentul în care s-a discutat de cazul viceprimarului arab


2. Revolta Mirelei Vaida la adresa Romsilva Ilfov

O nouă ediţie Acces Direct a fost „penalizată” de membrii CNA. Este vorba de o ediţie din 2 martie 2021. Atunci, Mirela Vaida, prezentatoarea emisiunii, a avut un monolog la început despre tăierea pădurilor din Snagov (nr.red. Vaida locuieşte în apropiere) şi acuza Regia Naţională a Pădurilor - Romsilva că ignoră aceste defrişări.

Romsilva a făcut plângere la CNA pentru acuzele Mirelei Vaida, iar membrii CNA au acordat somaţie pentru că nu s-a prezentat în direct dreptul la replică al Romsilva.

Somaţia a fost propusă tot de Dorina Rusu, iar majoritatea membrilor CNA au votat „pentru”. Singurul „împotrivă” era Răsvan Popescu.

Iată ce a spus Mirela Vaida în emisiune:

„Ştiţi că se taie pădurile în această perioadă, pentru că acum se taie, în februarie-martie. Se aud drujbele de peste tot pentru că, nu-i aşa, pădurea trebuie tăiată fiindcă ea este bătrână, stejarii seculari sunt bătrâni, de unde şi numele de stejari seculari.

Ei trebuie raşi de pe faţa pământului pentru că trebuie să crească alţii în vreo câteva sute de ani, presupun, atunci când noi nu vom mai fi, că nu mai ai cum să trăieşti într-o capitală cea mai poluată din lume, practic cum este Bucureştiul, şi când alegi să fugi cu toată familia la 30 de km şi să cumperi un teren mai scump decât altele, tocmai pentru că este lângă pădure.

Proprietate privată, terenul, intravilan, pădurea, proprietatea statului, dar este în apropierea pădurii că d-aia dai un ban mai mult, ca să stai lângă pădure. Că ştiţi, Snagovul, comuna, este între un lac foarte scump, unde au numai milionarii vile, n-am ce să caut acolo, că nu am ce să caut, şi m-am dus în partea asta mai lângă pădure unde am zis să fie linişte.

Nu e linişte pentru că încep drujbele în această perioadă a anului.

Am sunat, credeţi-mă, de jos, de la pădurar, până la Ocolul Silvic, până la primar, până la Poliţia Locală, am ajuns la Romsilva. Mai aveam un pic la ministru. Dar m-au asigurat toţi că e legal să se taie, deci am zis: ce să  îl mai sun pe ministru, care am înţeles că e şi nou pus acum în funcţie şi o să zică că ăia vechi au tăiat... deci, cumva, aşa...

Dar aş face chiar o întrebare către domnul ministru al Mediului, Apelor şi Pădurilor: cât să se mai taie? Că înţeleg că se regenerează, dar când se regenerează atâta pădure tăiată? Că nu plantaţi nimic în loc. Nimic. Adică să văd că tăiaţi trei şi puneţi unu. Nu, nimic. Şi noi chiar stăm acolo. Adică se răreşte pădurea.

Nu vedeam cerul acum patru ani şi acum nu mai vedem niciun copac. Asta este întrebarea. Şi vrem doar să ştim: noi cu ce mai trăim? Că pădurea asta... mai era un pic din resursa naturală care mai dă oxigen şi  care mai absoarbe din poluare. Nu ştiu... înţeleg că e legal, să se regenereze pădurea. Am înţeles, dar hai să punem... când dărâmăm ceva, hai să punem şi ceva în loc.

Că aşa, ştiţi... legal sunt multe: să se dubleze alocaţiile, să se facă autostrăzi, să se facă şcoli, să se facă spitale... Legal! Alea nu se fac, mă! Dacă la lege scrie să tăiem pădurea, ea trebuie tăiată! Aici respectăm, nimeni nu face rabat,  nimeni nu amână! Se taie! Eu fac un apel, iată, şi pe această cale, şi pe vlogul meu, pe You Tube veţi vedea ce a mai rămas din pădure, şi să îmi spuneţi dacă... Că nu sunt tehnocrat şi nici nu sunt inginer silvic, şi poate chiar nu mă pricep şi pădurea trebuie tăiată.

Mă, dar Tudor Vladimirescu, Ştefan cel Mare, ăştia toţi, acum câteva sute de ani, cum regenerau pădurea? Că eu cred că ea se regenera singură aşa, nu? Mai cădea un copac, mai creştea altul... Nu vreau să spun mai  multe, vreau să vă spun doar că rămânem fără păduri. Acum dacă e legal, am înţeles că e legal, dacă o fi şi bine, să ne răspundă domnul ministru pe care l-aş convoca la o discuţie. Altfel, v-am zis, am primit răspuns de la Romsilva, e legal. 5 000 de metri cubi pe an trebuie să se taie de la mine de acolo, de la noi de aici. 5 000 de metri cubi pe an!”

3. Cazul clinicii Swiss Hospital - "Clinica starurilor", acuzată că a mutilat paciente

Acces Direct a prezentat şi cazul clinicii private „Swiss Hospital” denumită şi „clinica starurilor”. În ediţiile din 9, 10, 11 şi 12 martie s-au prezentat cazurile mai multor fete care susţin că tratementele de acolo le-au mutilat.

În emisiuni s-au prezentat: Valentina Burada, o fată care s-a plâns că doi medici esteticieni au mutilat-o pe viaţă pentru o operaţie nereuşită de mărire a muşchilor fesieri.

La Acces Direct a venit şi Maria Ilioiu, fostă ispită la Insula Iubirii. Ilioiu a făcut un peeling chimic la aceeaşi clinică, dar a rămas cu multe semne pe faţă în urma tratamentului. Cazul ei a fost prezentat şi la XtraNight Show, emisiunea lui Dan Capatos, în luna septembrie 2020.

Clinia Swiss Hospital a făcut sesizare la CNA şi a notificat membrii că a trimis către Antena 1 două somaţii consecutive pentru ca postul să nu mai prezinte cazul la televizor. Discuţiile au continuat timp de patru zile la rând pe post.

În urma discuţiilor, membrii CNA au decis să acorde o somaţie publică pentru ediţiile Acces Direct în care s-a discutat despre acest caz. Propunerea a venit din partea Oanei Dincă şi a primit şapte voturi „pentru” şi trei „împotrivă”.

Ce articole din Codul Audiovizualului a încălcat emisiunea Acces Direct

Art. 40 (2) În cazul în care acuzaţiile prevăzute la alin. (1) sunt aduse de furnizorul de servicii media audiovizuale, acesta trebuie să respecte principiul audiatur et altera pars; respectarea acestui principiu presupune condiţii nediscriminatorii de exprimare până la finalul aceluiaşi program în cadrul căruia s-au făcut acuzaţiile. În situaţia în care persoana vizată refuză să prezinte un punct de vedere, trebuie precizat acest fapt.

Art. 47 (4) Sunt interzise în programele audiovizuale afirmaţii defăimătoare generalizatoare la adresa unei persoane pe baza apartenenţei acesteia la un grup/o comunitate definit(ă) de gen, vârstă, rasă, etnie, naţionalitate, cetăţenie, credinţe religioase, orientare sexuală, nivel de educaţie, categorie socială, afecţiuni medicale sau caracteristici fizice

Art. 64 - (1) În virtutea dreptului fundamental al publicului la informare, furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele principii:
a) asigurarea unei distincţii clare între fapte şi opinii;
b) informarea cu privire la un subiect, fapt sau eveniment să fie corectă, verificată şi prezentată în mod imparţial şi cu bună-credinţă

Autor: Daniel Samoilă daniel.samoilapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Alin Alin
    Ei scriu ce vreau pe post . Si cn aul se autosesizează când vrea. Asa v-a fi mereu. Nu numai de acum. Că reclame îs multe. Au de unde
  • Mile Mile
    Deranjează mafia pădurilor
  • nucu nucu
    amenzi mari pentru antene 1
  • B.A.M B.A.M
    Păi tocmai din citatul din Mirela Vaida s-a prezentat replica Romsilva la "acuzațiile" Mirelei, care sunt mai mult întrebări decât acuzații! Respectiv, Romsilva a declarat că "E legal!". Chiar nu înțeleg ce replică mai trebuia să de-a Acces Direct către Romsilva în percepția Dorinei Rusu, când Romsilva a spus tot într-o propoziție de 2 cuvinte!
    P.S.
    Oana Dincă de ce a interzis victimelor acelei clinici să-și prezinte povestea la TV? Mai ales că Mirela Vaida a cerșit un punct de vedere din partea clinicii, care nu s-a sinchisit să-și repare numele în public, cu toate că numele clinicii nu a fost făcut public de Acces Direct vreo clipă dacă țin bine minte...
    Adică o clinică care e acuzată de malpraxis și al cărui nume nu e făcut public, poate cere CNA-ului OPRIREA ANCHETEI JURNALISTICE doar pentru că "bate vântul"???? Păi celelalte emisiuni jurnalistice de tip tabloid precum România te iubesc, Asta-i România, XNS, Dosar România,etc cum vor mai putea face anchete jurnalistice în asemenea condiții???!!!! Cei din CNA, în frunte cu Oana Dincă, chiar nu se gândesc la urmările pe termen lung ale deciziilor politice pe care le iau?! Ce țară...
    #Jos ipocrizia
  • mile mile
    bun dar unde era reactia la atacul terorist , a atunci nu exista cna
  • Cristy Nedelcu Cristy Nedelcu
    păi trebuia 3 amenzi pentru fiecare încălcare în parte
  • mile mile
    pai nu se taie paduri
  • jk jk
    Sunt curios si sper sa avem o reactie si pentru editiile cu "terorista" cu bolovanul.Da,aia de la acces direct!

Trimite un comentariu

sus