Skip to main content

Acces Direct: mama Vasilina, gemene dispărute acum 20 de ani şi o amendă pentru acuzaţii fără temei. “Emisiunea e neschimbată: aceeaşi Mărie cu altă pălărie”

 
Acces Direct: mama Vasilina, gemene dispărute acum 20 de ani şi o amendă pentru acuzaţii fără temei. “Emisiunea e neschimbată: aceeaşi Mărie cu altă pălărie”

Postul Antena Stars a fost amendat de CNA  pentru o ediţie a emisiunii difuzate la începutul anului. Mai exact, în ediţia din 11 ianuarie a emisiunii Acces Direct, moderată de Mirela Vaida şi Adrian Velea a fost prezentat cazul mamei Vasilina care a născut două fetiţe gemene, despre care ea spune ca ar fi fost furate de la Spitalul Giurgiu acum mai bine de 20 de ani.

Publicitate

Amenda a fost dată pentru că nu s-au prezentate puncte de vedere de la instituţiile statului, iar invitatul Dumitru Coarnă a făcut acuzaţii fără să aducă dovezi: vorbea de trafic de copii in care acuza care ar fi implicate institutii si medici.

"Invitatul domnul Coarnă şi el ştie şi trage concluzii pe baza experienţei a faptului că s-a născut în Giurgiu. Ştim cine este domnul Coarnă, dar poate că trebuie să vii şi cu nişte dovezi, cu nişte argumente solide când faci asemenea afirmaţii.", spune Cristina Pocora, membru CNA.

Dorina Rusu, un alt membru CNA, spune că în emisiune sunt prezentate scenarii: "Aici vedem doar nişte scenarii, care nu sunt confirmate de nimeni, decât de părerile domnului Coarnă."

Amenda pe care trebuie să o plătească Antena Stars este de 5000 de lei. Propunerea a fost făcută de Mircea Toma.

În emisiune au fost prezenţi: Jessi, moderator Gold FM, Dumitru Coarnă, Vasilina, mama gemenelor, Ştefania Călăraşu, reporter Antena Stars.

Titluri afişate pe ecran:

"Doctorul S, colecţionarul de copii?"

"Ancheta gemenelor explodează"

Norina Ionescu, preprezentant Antena Stars:

"Nu s-au formulat acuzaţii la adresa asistentei Olga, ba din contră, tonul invitatei a fost altul sau nuanţele făcute de invitată au fost altele, cum că ar fi ajutat-o..."

Răzvan Popescu, membru CNA:

"Nu instituţiile apar ca fiind acuzate, dar când vine o poveste aşa, suna ca într-o halucinaţie. Nu strică de verificat la instituţii ce se spune acolo. De pildă, daca este vorba despre nişte copii care apar decedaţi, dar de fapt au fost vânduţi."

Mircea Toma, membru CNA:

"Am reţinut opinia cu privire la faptul că nu se formulează acuzaţii la adresa instituţiilor statului. Aş vrea să citez din intervenţia domnului Coarnă: 'Aici problema e complicitatea instituţiilor statului. Aici vorbim de Parchet, Poliţie, medici...Să nu fim naivi să credem că medicul acesta era singur pe lume şi făcea de capul lui acest trafic. Nu, exclus, era o reţea bine structurată..'

Nimeni nu-l contrazice. Construieşte pe această ipotetică afirmaţie clară că nu se putea face nimic decât cu complicitatea instituţiilor statului."

Dorina Rusu, membru CNA:

"Aici vedem doar nişte scenarii, care nu sunt confirmate de nimeni, decât de părerile domnului Coarnă. Poate că dânsul are informaţii, dar nu le dovedeşte în niciun fel.

Nimeni de la Spitalul Giurgiu nu este sunat, nu există niciun citat sau un punct de vedere al Spitalului din Giurgiu. Se construieşte un întreg scenariu..."

Cristina Pocora, membru CNA:

"Se fac multe afirmaţii, sunt multe certitudini în materialul pe care l-am vizionat. Doamna care stă şi scrie la tablă trage concluzii, ştie ea. Nu ştim pe ce se bazează, dar trage concluzii şi înţeleg că este din echipa de producţie.

Invitatul domnul Coarnă şi el ştie şi trage concluzii pe baza experienţei a faptului că s-a născut în Giurgiu, dar e clar că face afirmaţii. Din echipa redacţională nu încearcă nimeni să-i ceară măcar nişte argumente în plus. Ştim cine este domnul Coarnă, dar poate că trebuie să vii şi cu nişte dovezi, cu nişte argumente solide când faci asemenea afirmaţii.

Această emisiune e un fel de detectiv, ne rezolvă problemele societăţii. Emisiunea a rămas neschimbată ca abordare. Aceeaşi Mărie cu altă pălărie."

Legislaţia invocată în cazul amenzii de 5000 de lei.

Articolul 40 -  (1) În virtutea dreptului la propria imagine, în cazul în care în programele audiovizuale se aduc acuzaţii unei persoane privind fapte sau comportamente ilegale ori imorale, acestea trebuie susţinute cu dovezi, iar persoanele acuzate trebuie contactate şi invitate să intervină pentru a-şi exprima punctul de vedere.În situaţia în care persoana vizată refuză să prezinte un punct de vedere sau nu a putut fi contactată prin încercări repetate, trebuie precizat acest fapt.

Articolul 40 - (4) Moderatorii programelor au obligaţia să solicite ferm interlocutorilor să probeze afirmaţiile acuzatoare, pentru a permite publicului să evalueze cât de justificate sunt acestea.

Autor: Adriana Diură adriana.diurapaginademedia.ro
viewscnt

sus