Skip to main content

CNA, şedinţă fulger în duminica alegerilor. Antena 3 şi Realitatea Plus, primele televiziuni amendate

 
CNA, şedinţă fulger în duminica alegerilor. Antena 3 şi Realitatea Plus, primele televiziuni amendate

Consiliul Naţional al Audiovizualului s-a reunit în şedinţă extraordinară în ziua alegerilor locale şi pentru Parlamentul European, două televiziuni au fost sancţionate în urma derapajelor constatate de forul audiovizual. 

Publicitate

Când CNA vrea, CNA poate. Forul audiovizual a reuşit să monitorizeze televiziunile aproape în timp real. La ora 14.00, forul s-a reunit pentru a discuta primele probleme. La Realitatea Plus, Antena 3, B1 TV şi Romania TV. În cazul B1 TV şi Antena 3 nu s-au constata încălcări.

La Antena 3 CNN, CNA a decis o amendă de 5.000 de lei pentru modul în care a relatat incidentul în care au fost implicaţi liberalul Mario de Mezzo, candidat la primăria Slatina, şi consilierul local PSD Emil Popa. Cei doi au fost implicaţi într-o altercaţie în interiorul unei secţii de votare. Ulterior, Emil Popa de la PSD s-a pozat pe holul unui spital, cu un braţ bandajat şi un pansament şi o branulă la celălalt braţ.  

Postul a dat poziţia lui Emil Popa, cel presupus agresat, însă a lipsit poziţia lui Mario de Mezzo. 

Valentin Jucan, vicepreşedinte CNA: 

„ (...)Postul nu are nicio reţinere în a difuza în regim de breaking news că un candidat a bătut un consilier local, fără să existe în imagini o dovadă a acestui moment, ba existând imagini care sunt exact pe dos, îi incriminează pe ceilalţi. Postul intră în regim de breaking news dând crezare celeilalte persoane, care s-a filmat pe patul de spital spunând că a fost bătut.

Ideea este simplă, Antena 3 a intrat în regim de breaking news tim de două ore şi ceva şi a dat ştirea cum că candidatul DeMezzo a bătut un consilier PSD şi că a recunoscut acest fapt. În acest moment postul de ştiri care probabil are cea mai mare audienţă s-a implicat direct în campania electorală de la Slatina.”

Norina Ionescu:

„Ştiţi cum evoluează cât de repede şi ca jurnalist este firesc să dai o astfel de informaţie, relevantă, chiar dacă neplăcută în ziua votului. Este regretabil, dar lucrurile acestea se întâmplă. Consider că Antena 3 CNN a făcut un demers jurnalistic corect, insistând să aibă un punct d evedere exprimat al domnului Mario De Mezzo, pe care l-a reluat la ora 14.00 pe post.” Din verificările CNA, la ora 14.00 a lipsit punctul de vedere al lui Mario de Mezzo. 

Ionel Palăr, membru CNA:

„Pe mine mă surprinde că la experienţa pe care o are postul Antena 3 şi la câte alegeri a participat, nu poţi să iei tot din zbor fără să ai şi celălalt punct de vedere. Alegerile înseamnă patimă. (...) Acolo este ca în bancul cu bicicleta, nu i s-a dat ci i s-a luat. O astfel de ştiri nu poţi să o ratezi, dar mai multă atenţie nu ar strica. Mă surprinde că ştirea nu a fost mai bine verificată şi că nu s-a aşteptat şi punctul d evedere al celeilalte părţi.”

Mircea Toma, membru CNA:

„Evident că un conflict între politicieni este un subiect care vinde bine, dar în ziua votului responsabilitatea este cu totul alta decât o încăierare între doi parlamentari în budoarul parlamentului.

Din punctul meu de vedere, eu asist la o înscenare. Mi se pare un subiect la fel de spectaculos să demontezi o înscenare. Eu am avantajul că am văzut înregistrările postate pe YouTube de persoana care este acuzată de postul dumneavoastră că a fost agresor.

Când dai o ştire că cineva a fost bătut şi este la spital, nu consider că este responsabil să o dai în momentul în care o scoţi pe post fără să ai un punct de vedere valid, adică verificat şi din alte surse. A fost chiar la spital? A fost cineva să întrebe dacă mâna aia este într-o proteză sau este un gadget improvizat? Nu e breaking news e faking news!”

Ştirea, în forma sa fără poziţia lui De Mezzo, a fost rostogolită şi pe pagina de TikTok a Observatorului, după cum a remarcat în timpul şedinţei Valentin Jucan. 

Norina Ionescu a mai adăugat că „este o vorba de o zi foarte importantă, ziua alegerilor, este vorba despre momente tensionate, despre comportamente cu care din păcate avem de-a face. La o căutare pe Google, am văzut că sunt antecedente chiar în Olt, cu un primar PSD şi un consilier PNL. Există, din păcate, acest tip de comportament. Este datoria unui jurnalist să informeze. Pe măsură ce ai informaţia corectată, o dai corectată. Pe măsură ce ceilalţi implicaţi, inclusiv autorităţi, intervin, intervii şi tu şi aduci update publicului. Şi publicul cred că se uită. 

Jucan a mai subliniat că „o informaţie nu se verifică prin difuzare ci înainte de difuzare, iar scopul verificării e aceea de a oferi publicului o informaţie cât mai corectă”. „De exemplu, această informaţie care este de magnitudine în primul rând că Antena 3 o difuzează la nivel naţional. Această infrormaţie care, dacă se dovedeşte a fi reală, este una gravp, dar dacă se dovedeşte una falsă, iar acel candidat şi-a înscenat acest lucru, informaţia poate să fie de natură a afecta corectitudinea votului dat la nivel local.”

Ulterior, Marius Huc, reprezentant al Antenei 3 CNN, a intrat prin zoom în şedinţa CNA şi le-a spus membrilor că au avut poziţia lui Mario De Mezzo, care a infirmat incidentul, însă postul nu a uitat să o difuzeze. „L-am contactat pe domnul De Mezzo, dar am uitat să şi zicem la televizor.”

Amenda, propusă de Mircea Toma, a fost votată de Cristina Pocora, Oana Dincă, Valentin Jucan, Mircea Toma, Ionel Palar şi Dorina Rusu.

Pe aceeaşi speţă, preşedintele CNA, Monica Gubernat, a propus o somaţie care a adunat doar trei voturi „pentru” - Monica Gubernat, Nicolaie Bălaşa, Ramona Sorescu. 

Realitatea, amendă pentru declaraţiile unui moderator şi un spot electoral

Realitatea Plus a fost sancţionată şi ea tot cu 5.000 de lei. Vot unanim. Unul dintre motive a fost declaraţia unui moderator al postului, Claudiu Giurgea, care a spus: „Să mergem cu toţii să punem ştampila aia, să-i scoatem pe ăştia de ne-au furat până astăzi, după cum zicea cineva mai devreme”

De asemenea, în prima parte a zilei, postul a difuzat o declaraţie a lui Dorin Iacob (candidat Alternativa Dreaptă la alegerile pentru Primăria Capitalei): preluată de pe pagina de Facebook a candidatului, catalogată de CNA drept spot electoral. 

„La ora 10:00 am votat pentru o Românie puternică într-o Europă creştină. Am votat pentru un oraş al oamenilor. Am votat pentru îndepărtarea mafiei statului paralel. Şi astăzi este doar primul pas”, a fost declaraţia lui Dorin Iacob.

Mihăiţă Avram, reprezentantul postului, despre afrimaţia moderatorului postului

„E o remarcă nefericită în sensul în care Giurgea cita pe cineva. Nu trebuia să fcă lucrurl acest. Nu s-a referit la nicio parte anume.”

Monica Gubernat

„Pornind de la grafică şi până la mesajele pe care le dau moderatorii dumnevaostră, sunteţi implicaţi în campanie electorală.”

Dorina Rusu, membru CNA: 

„Nu e vorba în rimul rând despre culoare, e vorba despre tipul de mesaj pe care moderatorul îl transmite. Acesta este un mesaj de campanie, nu este un mesaj de moderator. Nu contează de partea cui este, important este că e un mesaj electoral dat de un moderartor de emisiune.”

Mihăiţă Avram:

„Sunt de acord, nu trebuia să facă afirmaţia asta. Numai că garantat nu s-a gândit la nimic de genul acesta.”

În aceeaşi şedinţă, CNA a mai decis să dea scrisori de atenţionare pentru Antena 3 Constanţa şi Campus TV Buzău. 

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

sus