Skip to main content

Amendă "la grămadă": deputatul AUR care şi-ar fi agresat soţia şi lipsa Telverde pentru victimele violenţei domestice de pe ecran

 
Sursa foto: protv.ro
Sursa foto: protv.ro

CNA. Mai multe posturi de televiziune au luat amenzi şi somaţii pentru un subiect de violenţă domestică. În zilele de 5 şi 6 ianuarie 2023 a fost prezentat cazul unui deputat AUR care şi-ar fi agresat soţia.

Publicitate

Posturile au fost sancţionate de Consiuliul Naţional al Audiovizualului, pentru că nu au afişat pe ecran Telverde pentru victimele violenţei domestice. Unele posturi nu au afişat deloc, iar altele au afişat doar la unele ştiri.

Ce posturi au luat amendă şi ce posturi au luat somaţie? Ce spun reprezentanţii radiodifuzorilor?

 Amendă de 10.000 de lei au luat posturile:

  • TVR 1
  • TVR 2
  • TVR Info
  • România TV
  • NCN
  • Naţional TV
  • Naţional 24 Plus
  • Metropola TV
  • Kanal D

Somaţie publică pentru posturile:

  • Antena 1
  • Antena 3
  • B1 TV
  • Digi 24
  • Pro TV
  • Realitatea PLUS
  • Litoral TV
  • Dotto TV
  • Dobrogea TV

​TVR:

​Adriana Păpureanu, reprezentant TVR:

"Îmi pare rău că se întâmplă aşa. Ele sunt din seria lunii ianuarie, până când colegii mei s-au hotărât să facă grafica specială."

Monica Gubernat, membru CNA:

"Sunteţi surpriza neplăcută a acestui raport. Colegii s-au hotărât să respecte legea. Aş putea să înţeleg o ştire dintr-un calup mai mare dintr-un jurnal de ştiri, dar aici sunt foarte multe ştiri pe care le-aţi dat, adică nu-i o scăpare.

Adică am putea trece cu vederea o ştire rătăcită într-un calup, dar subiectul acesta a fost sensibil şi cred că ar fi trebuit tratat corect din punct de vedere legeal, pentru că sunteţi televiziune publică."

Adriana Păpureanu:

"Aşa este, pot să vă spun că lucrurile sunt rezolvate, nu mai avem această problemă."

Monica Gubernat:

"Trebuie să înţelegeţi că trebuie să ştiţi când se modifică legislaţia audiovizuală, că trebuie să o respectaţi, nu trebuie să vă tragă CNA-ul de mânecuţă."

România TV:

Roxana Niculescu, reprezentant post:

"Greşeala este greşeală, este asumată."

Monica Gubernat:

"14 din 14 şi dumneavoastră."

Roxana Niculescu:

"Da, e adevărat, numai că doamna soţie de duputat a ştiut să sune la poliţie, a ştiut să nu accepte ordinul de protecţie."

Monica Gubernat:

"Aici vorbim despre legislaţia audiovizuală, nu despre ce şi cum a procedat soţia domnului deputat sau fosta soţie. Nu au nicio legătură. Avem un paragraf de lege, pe care cred că totuşi trebuie să-l respectaţi. Nu să-l comentăm."

Realitatea Plus:

Mihai Lupu, reprezentant post:

"Ne cerem scuze, pur şi simplu a fost o eroare umană. Avem nişte colegi noi, care pur şi simplu..."

Monica Gubernat:

"Deja toţi vă spuneţi poezia. Când aveţi o scăpare avem o eroare umană. Serios? Totuşi erorile umane au fost din când în când. Înţeleg că unii sunt mai pricepuţi decât alţii, poate faceţi un training cu ei."

Mihai Lupu:

"Păi tocmai că au fost din când în când."

Pro TV:

Adelina Sandu, reprezentant post:

"Aşa e, prima zi nu a fost afişat, a doua zi a fost afişat mesajul la toate ştirile. Voiam să spun că până şi-au intrat în mână la începutul lunii ianuarie. Ca orice mesaj la care am trecut a fost nevoie de o perioadă de tranziţie."

Monica Gubernat:

"Credeam că trebuiau să îşi revină după concedii în ianuarie."

Adelina Sandu:

"Poate şi asta era."

Monica Gubernat:

"Pentru că legea e veche, articolul de lege este vechi. Nu cred că ar fi trebuit să vă ia prin surprindere."

Naţional TV:

Nicoleta Popa, reprezentant post:

"Am avut o singură ştire. Au uitat, nu au ştiut, de atunci au eticheta să pună Telverde. Nu am ce să mă scuz."

Monica Gubernat:

"E unu din unu."

Kanal D:

Cătălin Băleanu, reprezentant post:

"Vreau să vă spun că noi tratăm cu seriozitate acest telefon verde în cazul violenţei în familie şi am afişat acest telefon chiar şi la un episod al unui serial de ficţiune care conţinea această temă.

În ceea ce priveşte afişarea la ştiri, vreau să vă reamintesc că pe 6 februarie, Consiliul a trimis tuturor radiodifuzorilor o scrisoare de atenţionare, în care era reamintit faptul că, inclusiv la ştiri trebuie afişat acest Telverde, pentru că în cursul lunii ianuarie a fost o discuţie în ce măsură se justifică la toate ştirile afişarea acestui Telverde. Şi mi s-ar părea corect să existe un t0 legat de afişarea la ştiri, începând cu data la care a fost trimisă scrisoarea."

Monica Gubernat:

"Modificarea acestui articol de lege este de cel puţin un an de zile. Dacă nici în cazul unei asemenea ştiri, dumneavoastră nu ştiti dacă să aplicaţi acel Telverde, înseamnă că serios dacă mai avem vreo speranţă (...)."

Digi 24:

Vera Secrieru:

"La noi de trei ori a lipsit anunţul din cele 12 ştiri. Au fost omisiuni involuntare. Textul intră pe burtieră, de trei ori burtiera respectivă nu a intrat din calupul respectiv de burtiere, fără alte scuze."

B1 TV:

Rareş Aniţa, reprezentant post:

"Noi cred că am dat din câte ştiu eu la majoritatea ştirilor."

Monica Gubernat:

"Nu. La 8 ştiri din 12 nu aţi dat. Le mai numărăm. Credeţi că este cazul?

Rareş Aniţa:

"Nu. Deci eu îmi aduc aminte că am insistat pe ştirea aceasta să se difuzeze (...)."

Antena 1 şi Antena 3:

Norina Ionescu, reprezentant post:

"Pentru Antena 1 aş vrea să observăm că la ambele ediţii de Observator de ora 19.00 a fost prezentă această menţiune şi în data de 5 şi în data de 6, iar în dreptul Antenei 3 aş vrea să fim puţin atenţi cum a fost distribuită informaţia pe tot parcursul zilei (...).

Iar în data de 6 a fost prezentă începând cu ştirile dimineţii, de la ora 07.00, după care e adevărat că la ora 14.00 a lipsit, deşi în ziua precedentă fusese făcută menţiunea, dar a fost prezentă la Cătălina Porumbel, aşa cum în data de 5 nu a fost..."

Monica Gubernat, membru CNA:

"Per total, în acest moment cel mai bine stă Prima TV şi Prima News, pentru că au dat la toate ştirile au dat Telverde, şi în rest cu plus minus.

Deloc nu au dat TVR-urile şi România TV şi ceilalţi din când în când, în funcţie de producător, în funcţie de planete aliniate şi în funcţie de habar nu am ce."

Mircea Toma, membru CNA:

"Diagnosticul pe care îl pun eu după ce am ascultat şi argumentele reprezentanţilor radiodifuzorilor, este că ziariştii nu se deosebesc în acest moment de restul naţiunii. Adică nivelul de cultură, nivelul de educaţie care să permită identificarea a ceea ce înseamnă violenţă domestică este aşa cum îl arată această situaţie.

Sunt două posturi de televiziune care au pus diagnosticul corect şi au reacţionat, în rest câţiva au reacţionat, reflexul ziariştilor/producătorilor care nu au pus este că s-au lăsat probabil furaţi de subiectul politic, că este un politician acolo (...)."

Cadrul legal invocat:

Articolul 42 cu 2 din Legea audiovizualului nr. 504/2002:

"În cadrul difuzării în serviciile de televiziune şi de radiodifuziune a programelor care abordează tema violenţei domestice este obligatoriu să se asigure informarea victimelor violenţei domestice asupra existenţei numărului de telefon "Telverde destinat victimelor violenţei domestice."

Autor: Adriana Diură adriana.diurapaginademedia.ro
viewscnt

sus