Skip to main content

Antena 3 scapă nesancţionată după ce a preluat integral un reportaj despre Ucraina al jurnalistului Mircea Barbu

 
Antena 3 scapă nesancţionată după ce a preluat integral un reportaj despre Ucraina al jurnalistului Mircea Barbu

Antena 3, nicio sancţiune după ce a preluat integral un reportaj realizat de Mircea Barbu pentru Libertatea, fără a cere acordul jurnalistului.

Publicitate

Cazul a ajuns pe masa CNA în urma unei plângeri făcută chiar de jurnalistul Mircea barbu şi vizează un reportaj difuzat în emisiunea Punctul de întâlnire din 21 februarie, cu doar câteva zile înainte de invazia Rusiei din Ucraina. 

Jurnalistul realizase un reportaj de 3 minute şi 30 de secunde despre cum se pregăteau ucrainenii de o potenţială invazie. Pe tot parcursul difuzării, Antena 3 a prezentat pe ecran sursa materialului: Libertatea. Sursa a fost menţionată şi de Radu Tudor. 

Ce a reclamat Mircea Barbu, autorul reportajului: „faptul că menţionează sursa materialului, nu înseamnă că îl poate difuza în întregime, fără să ceară acordul publicaţiei unde el e difuzat iniţial.

După vizionare, concluzia unora dintre membrii CNA a fost că o potenţială problemă ar putea fi legată de drepturile de autor, aspect care nu se regăseşte în legislaţia audiovizuală. 

„Singurul reproş care ar putea să fie făcut ar fi legat de faptul că eleganţa obligă la o discuţie înainte cu autorul materialului. Aici accept că a fost o situaţie incandescentă în care s-a preluat în devălmăşie.

Ce vreau să spun este că munca unui ziarist care este plecat într-un teritoriu care ulterior a devenit zonă de război ar trebui să fie tratată cu respect. Atunci când îşi rupe oasele acolo şi îşi riscă viaţa ca să transmită informaţii în ţară, când e preluat materialul să fie preluat respectând toate condiţiile legale”, a fost concluzia lui Mircea Toma, membru CNA.

Redăm în continuare discuţiile de la CNA, inclusiv poziţia Antenei 3 pe acest subiect:

 

Mircea Toma:

Ar trebui să înţelegem regimul în care a fost preluat acest material. Au fost purtate discuţii cu cei de la Libertatea, eventual cu jurnalistul Mircea Barbu? Petentul spune că a fost fără acordul lui.

Norina Ionescu, reprezentanta Antenei 3:

„Autorul a declarat el însuşi că este jurnalist independent care transmite corespondenţe pentru Libertatea, în perioada respctivă, ceea ce, colegul meu radu Tudor a şi menţionat pe post de două ori, pe lângă faptul că sursa a fost menţinută pe tot parcursul preluării materialului respectiv.”  

Mircea Toma:

„Cu dânsul aţi avut vreodiscuţie sau s-a preluat direct de pe site-ul Libertatea?”

Norina Ionescu:

„Nu ştiu să vă spun acest lucru, dacă s-a discutat direct cu domnul Barbu, care era în Ucraina de altfel. Din ce ştiu, nu cred că doar Punctul de întâlnire a preluat din materialele respective.”

Dorina Rusu, membru CNA:

„Dar când preiau din materiale, cred că ceilalţi cer acordul, ori lui Mircea Barbu, ori la Libertaea. Oamenii aceia au muncit pentru realizarea acelor materiale. A fost un om care s-a dus pe teren, care a muncit enorm pentru materialul acesta. E nevoie de un acord pentru asta.” 

Norina Ionescu:

„Era înainte de începutul invaziei şi materialele dânsului au fost cumva valorificate, fructificate de mai mulţi colegi din presă, bineînţeles cu precizarea sursei şi cu menţionarea faptului că materialul a fost realizat de colegii de la Libertatea.”

Mircea Toma:

„Dacă există un conflict, el se referă la încălcarea drepturilor de autor, cadrul normativ în baza căruia funcţionăm noi nu are prevederi din acest punct de vedere. Singurul reproş care ar putea să fie făcut ar fi legat de faptul că eleganţa obligă la o discuţie înainte cu autorul materialului.

Aici accept caă a fost o situaţie incandescentă în care s-a preluat în devălmăşie. Ce vreau să spun este că munca unui ziarist care este plecat într-un teritoriu care ulterior a devenit zonă de război ar trebui să fie tratată cu respect. Atunci când îşi rupe oasele acolo şi îşi riscă viaţa ca să transmită informaţii în ţară, când e preluat materialul să fie preluat respectând toate condiţiile legale.” 

 

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Pruteanu Pruteanu
    Articol plin de greșeli gramaticale. Mai cititi o dată textul înainte de a-l posta.
  • Mircea Barbu Mircea Barbu
    Daca „liga mare” insemna Antena 3, mai bine sa nu-mi bage in seama munca si sa o lase asa, anonima si nefurata. Din fericire, liga cu adevarat mare, BBC, Euronews, The Times samd chiar ii baga in seama munca lui Mircea Barbu si platesc pentru ea.

    Semnat,

    Mircea Barbu
  • cristibax cristibax
    ia sa vezi daca era invers, un jurnalist din trustul Antena3 trimis pe front si daca s-ar fi preluat de catre alta presa acel material, cred ca facea Gâdea editii speciale pana la craciun!
  • jk jk
    Eee,daca era vorba de alt post se gasea ceva de sanctionat.Dar deh,nu se pot sanctiona Antena 3 si cu atat mai mult,Romania TV
  • B.A.M B.A.M
    Aveți o adevărată obsesie pentru acest om, Mircea Barbu!!! DE CE?
    P.S.
    Omul ar trebui să zică "Mersi!" că liga mare a presei îi bagă în seamă munca!

Trimite un comentariu

sus