Skip to main content

B1, amendă pentru emisiunile lui Silviu Mănăstire

 
B1, amendă pentru emisiunile lui Silviu Mănăstire

CNA. Postul B1 TV a fost sancţionat în şedinţa Consiliului Naţional al Audiovizualului pentru două ediţii ale emisiunii „Dosar de politician”, moderate de Silviu Mănăstire.

Publicitate

După ce au vizionat momentele, membrii CNA au decis ca aceste două emisiuni să fie sancţionate cu suma de 5.000 de lei. Propunerea a venit din partea lui Valentin Jucan şi a fost votată în unanimitate.

De ce a primit amendă? Iată ce s-a întâmplat:

În ediţia din 10 februarie, în cadrul ediţiei s-au făcut mai multe acuze la adresa lui Maricel Păcuraru, actualul patron Realitatea Plus.

Concret, avocatul Ioan Toader, cel care a fost invitat în emisiune, a spus că Păcuraru a prejudiciat compania Romprest cu 80 de milioane de euro.

De asemenea, s-a vorbit în emsiune despre discuţiile dintre Clotilde Armand, primarul Sectorului 1, şi Detaco LTD, o firmă despre care s-ar spune că ar fi controlată de Păcuraru.

Ce au spus Silviu Mănăstire şi avocatul Ioan Toader în emisiune:

Silviu Mănăstire: „Mergând mai departe pe lanţul poveştii, astăzi s-a consumat o chestie ciudată, doamna Clotilde Armanad, întâmplător sau nu, a plătit o parte din banii pe care îi avea de plătit către firma de salubritate exact în ziua în care  o bătălie între acţionarii Companiei a ajuns la apogeu.

Cu alte cuvinte, o tabără, nişte acţionari ai ROMPREST au câştigat se pare chipurile în Instanţă un fel de document care le dă dreptul să pună  control pe Companie, în ciuda celorlalţi acţionari, iar doamna Clotilde Armand s-a întâlnit cu noii acţionari, pretinşi noi acţionari, le-a dat banii şi a spus că totul este ok.

Noi ştiam acum două săptămâni că era o problem cu mafia gunoaielor şi de aceea această Companie nu este în regulă.

Acum se pare că această Companie este în regulă pentru cădoamna Armand a început să facă plăţi de la Primăria Sectorului 1. Ceva e putred acolo, că tot discutăm de gunoaie. (...) Haideţi să vedem datele, să intrăm în dezbatere şi să înţelegem mai mult, pentru că s-ar putea să asistăm la un război comercial tranşat practic de un om politic.

Da, de un primar în funcţie mai mult, un om politic cu această calitate de a fi primar în funcţie. Ceea ce n-ar fi deloc în regulă, pentru că asta se întâmpla pe la începutul anilor ‘90, când politicienii, primarii, interveneau şi decideau cine câştigă războaie comerciale, cine preia Companii, sub o formă sau alta.”

Iancu Toader (avocat): Cât vom putea, vom face eforturi în măsura în care sacul de resurse financiare pe care l-am utilizat, şi sunt resurse proprii financiare ale acestei Companii, ale acestor acţionari care au muncit şi nu acestor acţionari de faţăîn spatele cărora este domnul Păcuraru care a prejudiciat Compania cu 80 de milioane, să spunem acest lucru foarte clar.”

B1 a primit amendă şi pentru o ediţie a emisiunii din 18 martie, atunci când Sabin Orcan, fondatorul Newseek şi invitat în emisiunea lui Mănăstire, l-a acuzat pe Dorin Ivaşcu, patronul firmei Regional Air Services, care operează Aerodromul Tuzla, că i-a cerut Ministrului Transporturilor, Cătălin Drulă, aprobarea deschiderii unui punct de  trecere a frontierei şi birou vamal pe acest aerodrom, printr-o Hotărâre de Guvern.

Totodată, Orcan l-a acuzat pe Ivaşcu că ar fi lucrat la Securitate.

Ce au spus Mănăstire şi Orcan în emisiune:

Silviu Mănăstire: „Pe vremuri era un slogan, apropo de cei care se află acum la putere, „legi cu dedicaţie”. Da? Să nu se mai dea legi cu dedicaţie în România. În începutul democraţiei noastre, la mijlocul anilor ‘90 chiar şi în anul 2000, se dădeau Hotărâri de Guvern, se dădeau legi cu dedicaţie, privatizări cu dedicaţii, Hotărâri de Guvern cu dedicaţii, Ordonanţe de Urgenţă cu dedicaţii.

La un moment dat, să vă dau o chestie de culoare, întro, cred că în guvernarea PSD, prin anii 2002-2003, au dat o Hotărâre, de exemplu în domeniul vamal, că doar o firmă anume mai poate să facă comisionar vamal întro anumită zonă a României.

Genul de abuz, genul de combinaţii, de afacere cu lege. Ei, n-am scăpat de lucrurile astea, o să vedeţi acum un exemplu, la Ministerul Transporturilor, o Societate privată până la urmă, da, a înaintat nişte documente să obţină nici mai mult, nici mai puţin, să-şi facă un punct vamal privat la Aerodromul de la Tuzla. La Tuzla funcţionează un aerodrom.

Cei mai pasionaţi, care vor să înveţe să piloteze avioane de mici dimensiuni, se pot duce acolo să ia nişte lecţii de pilotaj şi înveţi să pilotezi. Este un aerodrom la Tuzla, în judeţul Constanţa. Ei, proprietarul aerodromului de la Tuzla vrea să obţină punct vamal. Vrea de fapt să-şi facă un aeroport, în sensul ăla, juridic până la urmă, un aeroport cu tot ce înseamnă aroport, cu customs, adică cu vamă, cu toate lucrurile respective. Şi vrea să obţină lucrurile astea printro Hotărâre de Guvern, printro lege care practic este acum supusă şi este pe masa domnului Cîţu.”

Sabin Orcan: Explicaţia… E perfect… Dar nu poţi să ai punct de trecere a frontierei la tine în curte. (…) A doua problemă e legată de persoana din spatele acestei poveşti, domnul Dorin Ivaşcu, pe care l-aţi prezentat. Domnu Ivaşcu în anii ‘80 era şef pe la TAROM prin Libia, Singapore, pe unde era, aşa cum aţi prezentat. Acum, să fii trimis la astfel de posturi peste hotare pe vremea lui Ceauşescu, şi să nu fi colaborat cu Securitatea, este practice imposibil. Deci domnul Ivaşcu a fost cel puţin informator al Securităţii dar la cât mă pricep eu…

Silviu Mănăstire: Trebuie să-ţi cer probe pentru asta, domnu Ivaşcu poate să trimită un drept la replică pe tema asta, eventual dacă doreşte, să intervină sau …

Sabin Orcan: Domnule… sigur, să ne trimită un drept la replică. Domnu Ivaşcu neagă dar eu  din câte ştiu, ofiţerii acoperiţi ai spionajului ceauşist nu confirmă niciodată că au fost sau nu, decât când apar pe la CNAS.

Sabin Orcan: Am precizat că domnul Ivaşcu neagă că ar fi fost ofiţer al SIE dar repet, nu există niciun şef de reprezentanţă externă a României care să  nu fi fost…

Silviu Mănăstire: Bun, şi care e legătura cu vama, de ce e nevoie de Hotărâre de Guvern să dai lege ca un privat să aibă vamă?

Sabin Orcan: Absolut, şi e foarte grav. Vă explic şi de ce. Există în Constanţa un aeroport internaţional, care se numeşte Mihail Kogălniceanu, unde dealtfel avem o relaţie acolo, aterizează şi americanii când au nevoie, nu există nevoia la Tuzla de a avea un aeroport internaţional decât dacă vrei să faci un bussines, o afacere, să dai un tun.

Dar după cum vă spuneam, nu există în statele occidentale serioase care ţin la siguranţa naţională, la sistemul de siguranţă naţională, niciun precedent de acest tip. (...)

Silviu Mănăstire: A fost pusă. Păi cine o menţine, personal? Păi dacă mâine vrem să băgăm şi noi o Hotărâre de Guvern, cu cine vorbim să ne înscrie? Păi aşa se întâmplă? Or să creadă oamenii că a fost pusă! Cine pune actele astea? Avem doi foşti Miniştri ai Justiţiei în studio, cum adică? Vin actele prin poştă, cum?”

Ce articole din Codul Audiovizualului a încălcat postul B1:

Art. 40: (2) În cazul în care acuzaţiile prevăzute la alin. (1) sunt aduse de furnizorul de servicii media audiovizuale, acesta trebuie să respecte principiul audiatur et altera pars; respectarea acestui principiu presupune condiţii nediscriminatorii de exprimare până la finalul aceluiaşi program în cadrul căruia s-au făcut acuzaţiile. În situaţia în care persoana vizată refuză să prezinte un punct de vedere, trebuie precizat acest fapt

(4) Moderatorii programelor au obligaţia să solicite ferm interlocutorilor să probeze afirmaţiile acuzatoare, pentru a permite publicului să evalueze cât de justificate sunt acestea

Art. 67 - În exercitarea dreptului lor de a-şi exprima opinii sau puncte de vedere în legătură cu subiecte de interes public, prezentatorii şi moderatorii trebuie să asigure o separare clară a opiniilor de fapte şi nu trebuie să profite de apariţia lor constantă în programe într-un mod care să contravină exigenţelor de asigurare a imparţialităţii.

Autor: Daniel Samoilă daniel.samoilapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • sonia todirascu-bosinceanu sonia todirascu-bosinceanu
    Un ***,o trompeta pesedista si prost bata pe deasupra!m-am saturat de,,daurile'' lui pana peste cap!acum...hai sa o apostrofeze pe Sosoaca pentru gestul cu sacul mortuar in Parlament!Pai mai ***,a facut asta in numele celor peste 25 de mii de romani,aia morti de,,covide'' si bagati goi in saci negri!te-ai simtit rau sau doar prost?cu ce-a ofensat parlamentarii?le-a provocat spaime sau cum?pai sa le provoace,sa le provoace ca au permis asta!
  • Ion Ion
    Sunt multe întrebări la care acest "jurnalist" ar trebui sa răspundă. Ce legături are cu PSD-ul? Dar cu PNL-ul? Nu ar fi exclus ... La TV se da un PNL-ist, un dușman al USR-ului. Poate știu ei ceva ce îl deranjează? Sub haina lui galbena, cam mica pe el, se vede, la mâneci și gat ... maioul de pesedist. Nu înțeleg de ce îl tine B1. Poate doar pentru niște "amenzi" de promovare? Și reclama negativa, tot reclama este.
  • Gadea-2 Gadea-2
    Ce poti astepta de la Gadea 2? Are si numele predestinat: Manastire :) O fi cineva care sa ateste impartialitatea si calitatile lui jurnalistice? O avea o specializare in domeniu? Un personaj care nu face cinste meseriei in care s-a aciuit. B1 ar fi mult mai "curat" daca nu l-ar mai avea pe el.

Trimite un comentariu

sus