Skip to main content

Cine deţine posturile TV? Lista actionarilor TV va fi din nou publică

 
Cine deţine posturile TV? Lista actionarilor TV va fi din nou publică

DIN NOU "LA LIBER". CNA va publica din nou lista cu acţionarii TV şi radio, după câţiva ani în care datele au fost ţinute "la secret". Propunerea a venit de la Mircea Toma şi a fost votată în unanimitate de către membrii Consiliului Naţional al Audiovizualului.

Publicitate

Până în anul 2019, listele cu acţionarii posturilor radio şi TV erau publicate oficial de CNA. Fiecare post avea acţionariatul complet, până la "persoanele fizice" (în cazul în care erau firme în firmă).

Odată cu apariţia legislaţiei GDPR - Protecţia Datelor de Interes Personal - CNA a interpretat legea şi a luat decizia de a scoate listele cu acţionari de pe site-ul instituţiei.

Organizaţia AcitveWatch notează că "Raportul privind Statul de drept publicat de Comisia Europeana in iulie 2022, ca şi Rezoluţia adoptată de Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei pe 13 octombrie 2022 remarcă insuficienta transparenţă în acţionariatul mass-media."

Obligaţia transparenţei acţionariatului este prevăzută în Legea Audiovizualului"

Art. 48 - Furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia de a asigura accesul simplu, direct şi
permanent al publicului la cel puţin următoarele categorii de informaţii
:

a) denumirea, statutul juridic şi sediul social;

b) numele reprezentantului legal şi structura acţionariatului până la nivel de persoană fizică şi juridică, asociat sau acţionar care deţine o cotă mai mare de 20% din capitalul social ori drepturile de vot ale unei societăţi titulare de licenţă audiovizuală;

c) numele persoanelor responsabile de conducerea societăţii comerciale şi ale celor care îşi asumă, în principal, responsabilitatea editorială;

d) datele lor de contact, inclusiv adresa geografică, de e-mail sau site-ul web, care permit contactarea lor rapidă şi în mod direct şi eficace;

e) lista publicaţiilor editate de persoana juridică respectivă şi lista celorlalte servicii de programe pe care le
asigură;

g) precizarea că serviciul media audiovizual se află sub jurisdicţia României şi a datelor de contact ale Consiliului, în calitate de organism de reglementare şi de supraveghere competent. 

Ştire în curs de actualizare.

Autor: Adriana Diură adriana.diurapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • EHL EHL
    Posturile TVR subt detinute de managerul iscusit Dan Turturica in cardasie cu pesedistii de la Mediasind. Restul e cancan.
  • R R
    Dati aidientele Chefi la cutite de aseara

Trimite un comentariu

sus