Skip to main content

România TV, două amenzi şi o somaţie. O invitată s-a filmat cu scroafa-n coteţ ca s-o atace pe Delia

 
România TV, două amenzi şi o somaţie. O invitată s-a filmat cu scroafa-n coteţ ca s-o atace pe Delia

Trei sancţiuni în aceeaşi zi pentru România TV. Două amenzi şi o somaţie de la CNA. Una dintre ele dată pentru exagerările unei invitate, care s-a filmat cu scroafa-n coteţ ca să o atace pe Delia, după ce artista a declarat că nu face copii.

Publicitate

Să le luăm pe rând:

1. Amalia Bellantoni s-a filmat în coteţ, lângă scroafa cu pui. "Preţul" - 10.000 de lei

În emisiunea Punctul culminant moderată de Victor Ciutacu, din 20 octombrie, România TV a difuzat un material în care Amalia Bellantoni era filmată în coţet, lângă scroafa cu pui, dându-i "o lecţie" Deliei Matache despre cum să fie mamă.

Filmarea venea în contextul în care un mesaj al Deliei Matache stârnea un val de reacţii în mediul online: "Nu fac copii. Suntem prea mulţi, consumăm hrană, poluăm."

Amalia Bellantoni a intrat în direct, în legătură video, la emisiunea lui Ciutacu: "Când tu ca româncă promovezi sexul fără reproducere înseamnă că nu crezi în Dumnezeu...."

Titlu pe ecran: "Replică din coteţ pentru Delia"

Amalia Bellantoni, în filmarea de la România TV:

"Ia uitaţi-vă aici, exemplu de scrofăreală, salvată, fără ochi, fără ureche. Ia uitaţi ce frumuseţe a făcut şi nu se mai plânge că suntem mulţi, că mâncăm şi că râgâim, şi că băşim...

Mai terminaţi cu băşinile astea de Uniunea Europeană că suntem mulţi şi că trebuie să ne mâncăm între noi. Animalelor ce sunteţi, nici măcar animal din ăsta nu vă pot spune...animalelor.

Ionel Palăr, membru CNA:

"Mărturisesc că tot ceea ce am văzut, exceptând scena din coteţ, nu mă surprinde. Doamna Niculescu apără ceea ce trebuie să apere, dar nu-şi asumă nici dânsa ceea ce nu crede.

Pe mine m-a îngrozit acea imagine. Mi s-a părut de un grotesc ieşit din comun... E o mare jignire adusă acelui animal."

Dorina Rusu, membru CNA:

"Scena aia este de un grotesc absolut de necrezut cu doamna Belanttoni care stă lângă scroafa cu purcei şi vorbeşte despre cum e să fii mamă. Nu se poate descrie... E absolut îngrozitor."

Valentin Jucan, membru CNA:

"Să ajungi până acolo, să te bagi în coteţ, şi să filmezi, şi să sugerezi că Delia este de mai joasă speţă..."

Roxana Niculescu, reprezentant CNA:

"Ceea ce vă pot spune eu, e că nu am filmat noi."

Postul a primit o amendă de 10.000 de lei de la CNA, în baza articolului 64 alin. (1) lit. a) În virtutea dreptului fundamental al publicului la informare, furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele principii: a) asigurarea unei distincţii clare între fapte şi opinii"

2. Un material dspre marşul LGBT organizat în Bucureşti. Încă 10.000 de lei

La Ştirile România TV şi Breaking News din data de 15 octombrie a fost difuzat un reportaj despre marşul LGBT organizat în Capitală.

Titlu afişat pe ecran: „Marşul neomarxiştilor, cum forţează resetarea sexuală"

Ideile aruncate de invitaţi, cu puţine reacţii din partea moderatorului au fost cele care au atras amenda. S-a vorbit, printre altele, că LGBT sunt "slujitori ai necuratului" (un preot), că se doreşte influenţarea copiilor ca să-şi schimbe sexul, că dispare cuvântul "mamă" din dicţionar şi multe altele.

Amenda este de 10.000 de lei, pentru că s-a încălcat articolul 64 alin. (1) lit. a). În virtutea dreptului fundamental al publicului la informare, furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele principii: a) asigurarea unei distincţii clare între fapte şi opinii".

3. Atacuri la Monica Macovei

A treia sancţiune dată postului România TV este o somaţie publică pentru difuzarea unor emisiuni având ca subiect accidentul rutier în care a fost implicată Monica Macovei.

Somaţia publică învocă articolul 65. lit. b) din Codului de reglementare a conţinutului audiovizual:„În emisiunile de ştiri şi dezbateri, radiodifuzorii trebuie să respecte următoarele reguli: (...) b) între subiectul tratat şi imaginile ce însoţesc comentariul să existe o conexiune reală"

Printre titlurile afişate:

  • Monica Macovei, scandal şi aroganţă, înregistrări uluitoare"
  • „Vecinele Monicăi Macovei rup tăcerea, mărturii uluitoare"
  • „Se îmbată Monica Macovei? Propagandista cu care chefuieşte".
Dorina Rusu, membru CNA:
 
"Mă intersează chestiunea cu beţiile de la ea de acasă, unde spune o vecină că Monica Macovei bea împreună cu Andreea Pora.
Ce legătură are vecina cu accidentul, dacă a fost, sau dacă ea bea acasă?"
 
Roxana Niculescu:
 
"Ceea ce s-a întâmplat cu săracul omul acela are legătură cu doamna Monica Macovei."
 
Autor: Adriana Diură adriana.diurapaginademedia.ro
viewscnt

sus