Skip to main content

Naşul TV, amendat pentru o emisiune cu Diana Şoşoacă. Membru CNA: „Toată emisiunea este aşa un fel de găleată de lături în capul medicinei româneşti"

 
Naşul TV, amendat pentru o emisiune cu Diana Şoşoacă. Membru CNA: „Toată emisiunea este aşa un fel de găleată de lături în capul medicinei româneşti"

Consiliul Naţional al Audiovizualului a amendat postul Naşul TV, cu suma de 5.000 de lei, pentru o emisiune în care a fost invitată Diana Şoşoacă.

Publicitate

În emisiunea moderată de jurnalista Gabriela Caliţescu, Diana Şoşoacă a intrat prin apel video, şi a spus pe post că "60.000 de oameni au fost omorâţi în spitale şi că vaccinaţii acum mor pe capete."

Iniţial, Mircea Toma a propus 30.000 de lei amendă, apoi suma de 10.000 de lei, însă nu a fost votată. Orsolya Borsos, membru CNA, a propus suma de 5.000 de lei.

Ce a spus Diana Şoşoacă în emisiune?

"România moare şi o lăsaţi să moară. Sunteţi complici la uciderea României. Toţi oamenii care nu reacţionează se numesc asasinii României prin complicitate. 

Poporul român nu s-a trezit la plânsetele copiilor din spatele măştii care i-a ucis. Poporul român nu s-a trezit la morţii aruncaţi ca nişte câini striviţi pe caldarâm în saci negri de plastic, fără slujbe, fără nimic. 

Poporul român nu s-a trezit când 60.000 de oameni au fost omorâţi în 2020 şi 2021 în spitalele din România. Poporul român nu reacţionează acum când mor vaccinaţii pe capete, inclusiv copiii."

Mircea Toma, membru CNA: - "Ce înseamnă plânsetele copiilor din spatele măştii care i-a ucis?"

Gabriela Caliţescu, reprezentant post şi moderatoarea emisiunii Să vorbim despre tine:

"Adică dumneavoastră, domnu' Mircea Toma, nu ştiţi că în această perioadă au fost copii care au murit din cauza aceasta?"

Mircea Toma: - "Din cauza măştii?"

Gabriela Caliţescu:

"Sunt cazuri."

Mircea Toma: - "Câte?"

Gabriela Caliţescu:

"Am s-o rog pe doamna Şoşoacă să-mi dea, pentru că toate sunt pe interpelări la dânsa. Şi chiar o s-o rog să vă transmită oficial."

Mircea Toma:

"Ca sa zic aşa, aţi ratat momentul ca s-o întrebaţi. Ca acest lucru se face în emisiune. Emisiunea a ajuns la public, care a rămas cu ideea că, copiii au fost ucişi cu masca, ca să nu spun că ucis înseamnă intenţie, nu înseamnă greşeală."

Mircea Toma: - "Diana Şoşoacă spune că 60.000 de oameni omorâţi în spitale în 2020 şi 2021, la ce se referă?"

Gabriela Caliţescu:

"Se referă chiar la pacienţii bolnavi de cancer, care au fost ucişi."

Mircea Toma: - "În cuvântul 'omorâţi' vă sugerează cumva un medic care încearcă să salveze un om de la moarte sau un medic care îl sufocă pe cetăţeanul care a făcut greşeala să meargă în spital?"

Gabriela Caliţescu:

"Eu consider că şi un tratament neadecvat te poate omorî."

Mircea Toma:

"Aici asist la un moment, în care o invitată produce nişte enunţuri, afirmaţii cu subiect şi predicat, cu valoare de fapte. Invocă fapte, nu sunt opinii. Dar când se spune în faţa dumneavoastră că '60.000 de oameni omorâţi'.

Nu ştiu dacă medicii cărora le-au murit oamenii în braţe, şi care nu dorm două nopţi după aceea, vă aud emisiunea, vă iartă vreodată? Sunt oameni care şi-au sacrificat sănătatea, ca să încerce să salveze oameni în acele momente de criză a unei epidemii, pe care nu o controlau."

Mircea Toma: - "Mor vaccinaţii pe capete. Câţi vaccinaţi au murit din cazua vaccinului în România, în acest moment, în ultimii doi ani?"

Gabriela Caliţescu:

"Oficial nu putem spune câţi au murit, dar oficial putem spune că fiecare dintre noi au în jurul nostru, oamenii care nu au avut nicio problemă de sănătate, şi care pur şi simplu, au părăsit această lume."

Mircea Toma, membru CNA:

"Sunteţi foarte promptă şi cu argumente. Pentru că în emisiune ajunsesem să mă îndoiesc că aveţi cu ce, dar aveţi cu ce, aveţi resurse, aveţi har.

Cum o puteţi lăsa pe doamna Şoşoacă să plece atât de departe de la raţiune fără să interveniţi? Nici nu aţi clipit...Nu aţi intervenit în niciun fel, deşi aveţi cu ce. Propunerea mea are legătură, în primul rând, cu calibrul minciunilor formulate de invitata în emisiune."

Cristina Pocora, membru CNA:

"Legat de personajul care vorbeşte, cred că toată lumea s-a lămurit cine este doamna Şoşoacă şi până unde duce afirmaţiile doamnei Şoşoacă. Cine o crede, o credea înainte, o s-o creadă şi după, cine n-a crezut-o, n-o s-o creadă în continuare."

Dorina Rusu, membru CNA:

"Ce reproşez eu, în afară de minciunile pe care le-a zis doamna Şoşoacă, este faptul că moderatorul, care sigur, după cum se vede şi din ce a spus astăzi, este de acord cu dânsa. Într-o emisiune trebuie să existe un moderator care să modereze discursul."

Orsolya Borsos, membru CNA:

"Afirmaţiile sunt foarte grave, dar deja au trecut doi ani de pandemie şi toată lumea are şi experienţă în ceea ce s-a întâmplat. Experienţă şi cu virusul, experienţă şi cu vaccinul, şi toată lumea a putut să îşi formeze deja o opinie legată de această pandemie. Nu trebuie neapărat doamna Şoşoacă să ne îndrume în această privinţă şi să ne spună ce să gândim şi cum să gândim.

În mod evident, eu aş fi dorit să văd o moderare a emisiunii, sunteţi acolo să moderaţi, nu numai să staţi şi să ascultaţi, şi să înghiţiţi absolut tot ce spune invitatul, măcar să cereţi dovezi, măcar să încercaţi să puneţi întrebări. Ştiu că la doamna Şoşoacă este mai greu să faceţi acest lucru, dar rolul dumneavoastră ca moderator acesta e."

Răsvan Popescu, membru CNA:

"Eu nu văd unde ar fi limbaj injurios. Toată emisiunea este aşa un fel de găleată de lături în capul medicinei româneşti, dar nu la nivel de limbaj. Fondul este o găleată de lături. Nu poţi să acuzi oameni de crimă cu asemenea superficialitate şi uşurinţă, şi mai ales crima în masă."

Cadrul legal invocat:

Articolul 64 - (1) În virtutea dreptului fundamental al publicului la informare, furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele principii: b) informarea cu privire la un subiect, fapt sau eveniment să fie corectă, verificată şi prezentată în mod imparţial şi cu bună-credinţă.

Articolul 40 - (1) În virtutea dreptului la propria imagine, în cazul în care în programele audiovizuale se aduc acuzaţii unei persoane privind fapte sau comportamente ilegale ori imorale, acestea trebuie susţinute cu dovezi, iar persoanele acuzate trebuie contactate şi invitate să intervină pentru a-şi exprima punctul de vedere. În situaţia în care persoana vizată refuză să prezinte un punct de vedere sau nu a putut fi contactată prin încercări repetate, trebuie precizat acest fapt.

Articolul 40 - (4) Moderatorii programelor au obligaţia să solicite ferm interlocutorilor să probeze afirmaţiile acuzatoare, pentru a permite publicului să evalueze cât de justificate sunt acestea.

 

Autor: Adriana Diură adriana.diurapaginademedia.ro
viewscnt

sus