Skip to main content

Pro TV, somaţie de la CNA pentru că nu a afişat numărul de telefon destinat victimelor violenţei domestice

 
Pro TV, somaţie de la CNA pentru că nu a afişat numărul de telefon destinat victimelor violenţei domestice

Consiliul Naţional al Audiovizualului a sancţionat Pro TV cu o somaţie, pentru ştirea cu tânăra ucisă la Slatina. La difuzarea acestui material, televiziunea nu a afişat pe ecran Telefonul Verde destinat victimelor violenţei domestice.

Publicitate

Ştirea a fost difuzată pe 31 mai, în cadrul jurnalului informativ de la ora 17.00 şi a fost prezentată de jurnalistă Monica Dascălu.

Somaţia a fost propusă de Monica Gubernat, preşedintă şi membru CNA.

Adelina Sandu, reprezentanta postului la CNA:

„Într-adevăr nu apare Telverde, dar colegii au considerat la momentul respectiv că fiind vorba despre o infracţiune, au considerat util să pună mesajul cu apelul de urgenţă la 112, în cazul în care se săvârşeste o infracţiune sau în cazul în care te consideri în pericol.

Am mai avut în rapoarte, noi avem mai multe mesaje pe care le derulăm pe lângă Telverde avem apelul unic de urgenţă 112 şi acela cu abuzul copilului, iar în cadrul acestei ştiri au considerat colegii că fiind o infracţiune, fiind un omor şi fiind necăsătoriţi, că acesta este aplicabil, acest mesaj.”

Monica Gubernat, preşedintă şi membru CNA:

„Eu înţeleg că ai dumneavoastră colegi consideră că eşti victima unei violenţe domestice doar dacă eşti căsătorit?”

Adelina Sandu:

„Nu, nu, nu e cazul, dar voiam să explic de ce a fost pus acest 112.”

Monica Gubernat:

„Dar faptul că aţi anunţat numărul unic de urgenţă 112 a fost o decizie la latitudinea redacţiei, în schimb obligaţia legală este să afişaţi Telverde.”

Cadrul legal invocat:

Art. 42^2 din Legea audiovizualului nr. 504 /2002:

[„În cadrul difuzării în serviciile de televiziune şi de radiodifuziune a programelor care abordează tema violenţei domestice este obligatoriu să se asigure informarea victimelor violenţei domestice asupra existenţei numărului de telefon "Telverde destinat victimelor violenţei domestice"].

Autor: Adriana Diură adriana.diurapaginademedia.ro
viewscnt

sus